ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Resmi Tatiller İhbar Süresinden Sayılır mı?

Resmi Tatiller İhbar Süresinden Sayılır mı?
21.05.2019

İhbar süresi resmi tatiller boyunca da geçerlidir. İhbar süresinin geçerli olmadığı gün bulunmamaktadır. Hafta sonu tatilleri olsun, dini ya da milli bayramlar olsun, esas itibari ile aklınıza gelebilecek herhangi bir tatilde bile ihbar süresi sayılmaya devam eder. İhbar süresi sayılırken hesaba alınan gündür. İş günleri bazından ihbar süresi hesaplanamaz. Örnek vermek gerekirse bir çalışanın ihbar süresi 2 hafta, yani işten çıkmadan 2 hafta önce işverenine bir yazılı bildirimde bulunması gerekiyor. Bu çalışan 1 Şubat günü, aldığı kararla bu işi bırakmaya karar verdi ve bunu işverenine bildirdi. Bahsi geçen çalışan 2 hafta sonra yani 15 Şubat günü ihbar süresi dolacağı için bu tarihte işi bırakacaktır.

İhbar Süresi Nedir?

İhbar tazminatı süresi, işten çıkış işlemi gerçekleştirilmeden haber verilmesi gereken süredir. İhbar süresi, 2 şekilde olabilir. İşçi, kendi isteğiyle işi bırakmak istiyorsa, iş kanununa göre ihbar süresince işten ayrılacağına dair işverenine bir yazılı bildirimde bulunması gerekmektedir. Aksi halde, bir tazminat ödeyecektir. Bu durum tam tersi de olabilir.

Eğer işveren, bir işçisini çıkarmak istiyor ve çıkaracak herhangi bir geçerli nedeni de yoksa ihbar süresi boyunca bir yazılı bildirimde bulunmalıdır. Örnek vermek gerekirse, ihbar süresi 2 haftaysa, işveren, 2 hafta önceden işçiye bir yazılı bildirimde bulunmalıdır. Eğer bu durumlara uyulmazsa işçi işten çıkarken işverenine tazminat ödeyebilir ya da işveren, işçisini çıkarırken tazminat vermek zorunda kalabilir. Fakat ihbar süresine uyulursa, bir tazminat vermeye gerek kalmayacaktır.

İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar ve kıdem tazminatı olarak bilinen 2 tazminat türünden biri olan ihbar tazminatı, işçi ya da işveren tarafından alınabilir. Bu durumda, tazminatın hangi tarafın alacağını belirleyen de ihbar süresidir. İhbar süresine uymayan taraf, ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. İş kanunu kapsamında, işçinin işte çalıştığı süre ile belirlenen ihbar süreleri vardır.

Örnek vermek gerekirse 6 aydan az bir süre işte çalışmış bir işçi için ihbar süresi 2 haftadır. Şimdi bu konuyu ele alalım. Bahsi geçen, 2 haftalık ihbar süresi bulunan 6 aydan az çalışmış bir işçi, işi beğenmediği için işi bırakmak istiyor. İşi bırakmak artık çalışmamak istediği tarihten 2 hafta önce işverenine bir yazılı bildirimde bulunması gerekir. Örneğin, 1 Mart günü, işçi artık bu işte çalışmak istemediğini düşündü ve bu işi bırakacağına karar verdi. Bu işçi, 1 Mart günü patronuna yazılı bir bildirimde bulunursa 15 Mart günü işi bırakacaktır.

Eğer, işçi bu şarta uymazsa, 1 Mart günü, direkt işi bırakıp giderse ihbar tazminatı ödeyecektir. Aynı durumu işveren tarafından da örnekle açıklayalım. Eğer bir işveren, işçisini geçerli bir neden bulunmadan, örneğin işçisini sevmediği için işten çıkarmak istiyor. Bu işçinin de o iş yerinde çalıştığı süre 6 ay ile 1.5 yıl arasında olduğunu varsayalım. Bu sürelere karşılık gelen ihbar süresi de 4 haftadır.

Bu bağlamda, işveren işçisini 1 Haziran günü işten çıkarmak istediğine, artık bu işçiyle devam edemeyeceğine karar verdi. Ardından, 1 Haziran günü işveren, işçisini atmaya karar verdiği an işçisine bir yazılı bildirimde bulunursa, yazılı bildirimde bulunduğu andan itibaren ihbar süresi başlar. Eğer 1 Haziran’da, bir yazılı bildirimde bulunduysa işçi 1 Temmuz’da işini bırakacaktır. İşveren, bu duruma uymadan işçisini işten çıkarmaya karar verdiği an işçisini kapı dışarı ederse de ihbar tazminatı vermek zorundadır.

İhbar Süreleri Ne Kadar?

İşçinin ve işverenin 2 tarafın da uyması gerektiği ihbar süresi, ihbar tazminatı alınmasında ya da verilmesinde önemlidir. Çünkü ihbar süresine uymayan taraf, ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. İş Kanunu’nda belirtilen ihbar yazılı bildirim süresi aşağıda belirtilmiştir;

  • İşçinin o işte çalışma süresi 6 aydan az bir süre ise ihbar süresi 2 haftadır. 2 Haftalık ihbar süresine uymayan taraf işverense işçiye 2 haftalık ücret, eğer uymayan işçiyse işverenine 2 haftalık ücreti tazminat olarak verecektir.
  • İşçinin iş yerinde bulunan çalışma süresi 6 ay ile 1,5 yıl arasındaki bir süre ise bu durumda ihbar süresi 4 haftadır. Tazminat bedeli de işçinin 4 haftalık ücretidir. İş Kanunu’na uymayan taraf 4 haftalık ücret tazminatını ödeyecektir.
  • İşçinin çalışma süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasındaysa ihbar süresi 6 hafta ve ihbar tazminat bedeli de 6 haftalık ücrettir.
  • İşçinin iş yerindeki çalışma süresi 3 yıldan daha fazla bir süre ise ihbar süresi 8 hafta ve ihbar tazminatı da 8 haftalık ücrettir.

İhbar Süresi Boyunca İşçinin Hakları Nelerdir?

İşçi işten çıkmak için yazılı bildirimde bulunduğunda ya da patronu onu işten çıkaracağına dair yazılı bildirimde bulunduğunda o an ihbar süresi başlar. İhbar süresi işçinin hakları konusunda da ihbar süresi başlamadan önce işçinin hakları neyse onlar ihbar süresi boyunca da geçerliliğini devam ettirecektir. İşçinin ihbar süresi başladığı sebebiyle haklarında bir azalma ya da artma meydana gelemez. Eğer, işveren işçi zaten işten ayrılacak mantığıyla birkaç hakkını elden alıyorsa, bu yasaktır. İşçi, yasal yollarla işverenden hakkını almalıdır.

İhbar Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İhbar tazminatı ücreti hesaplaması, İş Kanunu’nda belirtilen işçinin iş yerinde çalıştığı süre baz alınarak hesaplanmaktadır. İhbar tazminatı hesabı, yapılırken işçinin maaşına dahil her şey birlikte hesaplanır. Örneğin, bir işçi 2500 TL maaş + 200 TL yemek + 200 TL yol alıyorsa ihbar tazminatı hesaplaması da 2900 TL üzerinden yani brüt maaş olarak hesaplanacaktır. Bu konuyu bir örnekle açıklayalım. Bir işçi, 6 aydan az bir süre çalıştığı iş yerinde 2 haftalık ücretini tazminat olarak alacaktır. Bu işçinin de aylık brüt maaşının 3000 TL olduğunu varsayalım. Bu hususta, işçinin günlüğü 100 TL’dir. İşçi, 2 haftalık ücretini yani 14 günlük ücretini tazminat olarak alacağından 14×1000 işleminin sonucu olarak bu işçi, işten atılması durumunda 1400 TL tazminat alırken, ihbar süresine uymadan işten çıkarken de 1400 TL tazminat ödemesi gerekmektedir.

İhbar Süresi İşçi ve İşveren İçin Aynı mıdır?

İş Kanunu’nda işçinin iş yerinde çalıştığı süre esasında belirlenen ihbar süresi aynıdır. İşveren ve işçi için ihbar süresi fark etmiyor.

İhbar Tazminatı Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?

İşçinin ya da işverenin de ödeyebildiği ihbar tazminatının, geçersiz olduğu durumlarda hiçbir nedenle ihbar tazminatı hak talep edilemez. İş Kanunu’nda bulunan 24 ve 25 numaralı maddelere göre ihbar tazminatı alınmayacak bazı durumlar vardır. Bu ihbar tazminatının iptal edildiği durumlar aşağıda belirtilmiştir;

  • İşçi, askere giderse,
  • İşçi, emekli olursa,
  • Kadın çalışan evlenme sebebiyle işten ayrılırsa bu ve bunun gibi durumlarda ihbar tazminatı hakkı talep edilemez.

İş Yeri Kapanırsa İhbar Tazminatı Ne Olur?

İş yeri kapandığında ihbar tazminatı, geçerliliğini devam ettirir. İşçi ya da işveren fark etmeksizin iş yeri kapansa bile ihbar tazminatını alabilir. Eğer, 2 taraftan tazminat ödemesi gereken biri, tazminat ödeme konusunda zorluk çıkarıyorsa hukuki yollardan tazminat alınabilir.

Yorumlar

  1. Mehmet dedi ki:

    Slm oğlum nakliyeci firmada yorgunluktan kaza yaptı yani uyudu şarampole devrildi tir aracı pert ettirdiler tagografi kırdılar bu durumda oğlumu hastaneye götürmemişler bu 2 yıl geçti hiç birşey yapamadık şu an ne yapabiliriz