emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilikten Ayrılma Dilekçesi

Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilikten Ayrılma Dilekçesi
19.03.2017

Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başta ABD, İngiltere, İtalya olmak üzere birçok ülkede uygulanan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi Türkiye’de de yürürlüğe girdi. Tabii öncelikle otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi hakkında bilgi edinmek gerekiyor. Ancak tanıdıkları bu sisteme şu ya da bu sebepten dolayı dahil olmak istemeyen çalışanların sistemden çıkışlarını nasıl başaracaklarını bilmeleri de önemli. Dolayısıyla biz bu yazımızda otomatik katılımlı bireysel emeklilikten çıkma dilekçesine dair ayrıntılı bilgi de vereceğiz.

Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

Sistemin temel amacı çalışanların maaşlarından belirli bir miktardaki primi bu sisteme ayırmalarını sağlayarak birikim yapmalarına imkan tanımaktır. Bu şekilde çalışanlar rahat bir emeklilik dönemi yaşayarak çalıştıkları yılların karşılığını alırlar. Adından da anlaşılabileceği gibi, bu sisteme katılım devletin işverenlerle iş birliği sonucu otomatik olarak yapılır. Yani otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin işlediği ülkelerdeki çalışanların sisteme girmek için ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur. Ancak, Türkiye bu sistemin yeni yürürlüğe girdiği bir ülke olduğu için sisteme geçiş aşamasında yaşanabilecek sorunlara müdahalenin kolay olması için aşamalı bir geçiş sağlanacak ve bu geçişte yalnızca 45 yaşın altındaki sigortalıların geçişi yapılacak. Genel olarak iş yerlerinin işçi kapasitesine göre belirlenen aşamalar şu şekilde:

  • 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör : 1 Ocak 2017
  • Genel ve özel bütçeli idareler yani memurlar : 1 Nisan 2017
  • 250-1000 çalışanı olan özel sektör : 1 Nisan 2017
  • 100-249 çalışanı olan özel sektör : 1 Temmuz 2017
  • Mahalli idareler ve KİT’ler (Kamu İktisadi Teşebbüsler) : 1 Ocak 2018
  • 10-49 çalışanı olan özel sektör : 1 Temmuz 2018
  • 5-9 çalışanı olan özel sektör : 1 Ocak 2019

Prim ve Ödemeler

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde çalışanların prime esas kazançlarının %3’ü kadar kesinti yapılacak. Yani ödenecek tutar ve kazanç çalışanların maaşlarına göre değişecek. En düşük 53 TL, en yüksek 340 TL kesinti yapılacak. Örneğin, asgari ücretli bir çalışanın maaşından ayda 53 TL olmak üzere yıllık 640 TL kesinti yapılacak. Çalışanın bir yıl sistemde kalması durumunda alacağı devlet destekleri ile birlikte ilk yılın sonundaki toplam birikim 1800 TL olacak.

Sistemi birçok kişi açısından çekici kılan şeylerden biri otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemine teşvik için devletin verdiği katkılar. İlk yılın sonuna kadar sistemde kalınması durumunda aylık kazancın %25’i kadar devlet katkısı ve bir kereliğine mahsus olmak üzere, cayma hakkı kullanılmadığı için 1000 TL’lik katkı yapılacak. Ayrıca çalışanların 3-6-10 ve üzeri yıl sistemde kalmaları farklı derecelerde katkı payı getiriyor. 3-6 yıl boyunca sistemde kalan çalışanlar %15, 6-10 yıl sistemde kalanlar %35, 10 yılını dolduranlar %60 ek katkı alacaklar. 10 yılı aşkın süredir sistemde bulunan ve emekli maaşlarını bu sistemden alanlar içinse bu oran %100.

Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilikten Ayrılma

Diyelim ki belirli bir sorundan dolayı ya da en basitinden sistemin getirisi sizin beklentinizi karşılamadığı için bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak istiyorsunuz. Sistemin otomatik katılımlı olması cayma hakkınızı kesinlikle elinizden almıyor, yani sistemde kalmanın zorunlu olması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak, yasaya göre, otomatik katılımlı bireysel emeklilikten ayrılmak için cayma hakkınızı iki ay içinde kullanmanız durumunda yapılan tüm kesintiler ve harcamalar size tam olarak ödenecektir. Fakat iki ay geçtikten sonra ayrılmanız durumunda emeklilik şirketleri çeşitli kesintiler yapabilir. Ayrıca bu kayıpların yanında devlet desteğini de kaybedeceğinizi hatırlatalım.

Otomatik katılımlı bireysel emeklilikten ayrılmak için yapmanız gereken ilk şey bu talebinizi ister işvereninize ister emeklilik şirketine bu isteğinizi belirten bir dilekçe vermektir. Süreci hızlandırmak adına direkt emeklilik şirketine vermeniz daha iyi olacaktır. Otomatik katılımlı bireysel emeklilikten ayrılma dilekçesinde herhangi bir gerekçe ve temel iletişim bilgilerinizin dışında bir bilgi belirtmek zorunda değilsiniz. Aşağıda bir örneğini verdiğimiz bu dilekçe sadece talebinizi belirttiği için emeklilik şirketi tarafından size bir dosya gönderilir. Bu dosyanın içinde ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formu ve hesap özeti bulunur. Hesap özeti ve ayrılma bilgi formunda o zamana kadar yaptığınız birikim, varsa yapılacak kesintinin tutarı, size iade edilecek miktar gibi bilgiler bulunur. Eğer bunları inceledikten sonra da kararınız kesinse, aşağıda bir örneğini vereceğimiz ayrılma talep formunu doldurarak emeklilik şirketine posta ya da faks yoluyla geri göndermeniz gerekir. Bu şekilde otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden çıkmış olursunuz ve yapılacak iadelerin en geç 20 iş günü içerisinde size ulaşması emeklilik şirketlerinin yasal sorumluluğudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.