emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2021 Güncel Nikah Memuru Maaşları Ne Kadar Oldu?

2021 Güncel Nikah Memuru Maaşları Ne Kadar Oldu?
15.01.2021

2021 yılında nikah memurlarının aylıklarına yapılan Ocak zammı ile birlikte 2020 yılında 4750 TL civarında olan nikah memuru maaşları 2021 yılında enflasyon oranına göre belirlenen zamlar ile 5250 TL’ye kadar yükselmiştir. Nikah memurları, belediyelerde çalışan memurlar ve personeller arasından belirlenir. Belediyede memur olarak çalışan ve daha sonra nikah memuru görevine getirilen bir kişinin aldığı maaşta bir değişme olmaz. Örneğin bir ilçe belediyesinde 4500 TL maaşla çalışan bir personel nikah memuru görevine başlarsa maaşında bir değişiklik yapılmaz. Bu görev değişikliği ile çalışma hayatında fark eden tek şey sosyal denge tazminatıdır. Çünkü nikah memurlarının sosyal denge tazminat hakkı bulunmaktadır. Bu değişikliklere ek olarak hafta sonu ve resmi tatillerde çalışabilir fakat çalıştıkları bu günlerde de fazla mesai ücreti ödenir.

Nikah Memuru Maaşlarını Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Nikah memuru aylıklarının miktarını etkileyen bazı ek ödemeler mevcuttur. Bu ek ödemeler kişinin yaşına, medeni durumuna, meslekteki hizmet yılına, eğitimine ve sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Nikah memuru maaşlarını etkileyen ek ödemeler şöyle sıralanmaktadır:

  • Çocuğu olan nikah memurları, sahip olduğu her çocuk için sosyal yardım ödemesi almaktadır.
  • Türkiye’nin Doğu bölgelerine atanan nikah memurları, bulundukları bölgeye göre ek ödemeler ve terör tazminat almaktadır. Aldıkları bu terör tazminatının toplam değeri, aylık 2.000 TL’ye kadar ulaşabilir.
  • Mesleğe yeni atanan bir nikah memuru en az 3.500 TL maaş almaktadır.
  • Bir nikah memurun uzun seneler boyunca meslekteki hizmet durumunda, alacağı en yüksek maaş tutarı 5250 TL’dir.
  • Medeni hali evli olan nikah memurları eşleri adına da ek ödemeler almaktadır.
  • Nikah memurunun okula giden çocuğu varsa eğer bu sebeple de ek ödeme almaktadır.
  • Nikah memurunun lisans ya da yüksek lisans eğitimleri alması durumunda, maaşlarına ek ödemeler yansıtılmaktadır.
  • Yabancı dil bilen ve YDS sınavından 70 puan üzerinde notu bulunan kişilere, bir defaya mahsus olarak yabancı dil tazminatı ödenmektedir.

Nikah Memuru Kimdir?

Nikah memurunun tanımı, resmi nikahı kıyan yani devlet gözünde onaylayan kişidir. 1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile birlikte resmi nikah yapmak zorunlu hale gelmiştir. 1926 yılına kadar dini nikah yapmak yeterliyken Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile bu durum değişmiştir. Evlenecek kişilerin kanunlarca belirlenen hükümlerce en az iki şahit önünde evlenmek istediklerini dile getirmeleri ve bu sözlerin kayıt altına alınmasına resmi nikah denir. Resmi nikah ile beraber de yeni bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Bu meslek dalı nikah memurluğu ya da diğer adı ile evlendirme memurluğudur. Resmi nikah merasimi belediyede yapılacak ise nikahı belediye başkanı veya onun görevlendirdiği vekil tarafından kıyılır. Bu nikah kıyma yetkisini alan memurlara nikah memuru denir. Belediyelere evlenmek için başvuran kişilerin şartları araştırılır şayet evlenmelerine bir engel yoksa Evlendirme Dairesi tarafından gün verilir.

Resmi nikahlar farklı yerlerde farklı kişiler tarafından kıyılabilir. Bu durum şöyle açıklanmaktadır:

  • Eğer resmi nikah şehirde yapılacaksa il veya ilçe belediye başkanları tarafından kıyılır.
  • Resmi nikah köyde yapılacak ise muhtar tarafından kıyılabilir fakat bu durum zorunlu değildir.
  • Resmi nikah yurt dışında yapılacak ise ülkenin resmi makamlarında veya konsolosluklar tarafından kıyılır. Yurt dışında evlenmek isteyen tarafların her ikisi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise talep doğrultusunda durum böyledir. Fakat taraflardan biri yabancı uyruklu ise bu durumda o ülkenin resmi makamlarını şartları geçerli olmaktadır. Ayrıca ülkemizde bir Türk yabancı biri ile evlenecek ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurallarına göre nikah işlemleri gerçekleştirilir.

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memuru olarak yapmak için belediye çalışanı olmak ve görev yetkisini belediye başkanlarından alınması gerekmektedir, verilen atama üzerinden bu gerçekleştirir. Nikah memurları belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek üzere nikah kıyar.

Nikah memuru il veya ilçe belediyeleri kapsamında görev gerçekleştirir. Bu görev içerisinde herhangi bir şart veya koşul olmadan bütün resmi nikah işlemleri için görev üstlenebilir. Özellikle kılık kıyafeti düzgün, hoşgörülü, iletişim kuvveti yüksek kişiler nikah memuru olarak atanır. Genel olarak ise belediye nezdinde görev yapan Yazı İşleri Müdürlüğü bu çalışma için uygundur. Bu görevi yerine getirebilmek adına belirli kurs ve seminerlere katılım şartı gerekmektedir. Kurs seminerleri başarıyla geçen belediye memurları nikah kıyma vazifesini almaya hak kazanır.

Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Nikah memuru olabilmek için belli bazı şart ve koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar ile beraber ayrıca verilen kurs ve seminerlere katılmak; bu seminerleri istenilen düzeyde geçmek önemlidir. Devlet memuru olarak görev yapan kişilerinde nikah memuru olma şansı bulunmaktadır. Aslında nikah kıyma yetkisi belediye başkanlarınındır. Ancak belediye başkanları bu yetkilerini memurlara aktarabilir. Diğer yandan aşağıdaki kısımda yer alan koşulların da nikah memuru olabilmek için sağlanması gerekmektedir.

Belirlenen koşullar şöyle sıralanmaktadır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur.
  • Nikah memuru olmak isteyen kişilerin, 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • En az 2 yıllık meslek yüksek okulundan ya da ön lisans mezunu olmak gerekmektedir. Ön lisans mezunu olmayanların, nikah memuru olmasına izin verilmez.
  • Memur alımı için düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmesi ve en az 80 puan alınması gerekmektedir.
  • Arşiv taraması sonucunda, devlet memuru olmayı engelleyen herhangi bir bulguya rastlanmamalıdır.
  • Atamalar öncesinde, kişiler sözlü mülakata çağırılacaktır. Sözlü mülakatta, kişilerin tüm soruları doğru şekilde cevaplaması ve sözlü mülakatı geçmesi gerekir.
  • Devlet memuru olmaya engel herhangi bir durum bulunmamalıdır. Geçmiş dönemlerde adli suçlardan yargılanan, yüz kızartıcı bir suç sebebiyle mahkemelik olan ya da hüküm giyen kişiler, nikah memuru olarak atanamazlar.
  • Nikah memuru başvurusu yapan kişiler hakkında aile ve arşiv taraması yapılmaktadır.
  • Terör gruplarına katılmak ya da bu gruplarla bağlantılı olmak suçundan yargılanan kişiler, nikah memuru olarak görev yapamazlar.
  • Belediye başkanından yetki almış olması gereklidir.
  • 667 sayılı devlet memuru olabilme statüsüne sahip olmak şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen kriterleri taşıyan belediye memurları nikah memuru olmaya hak kazanır.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

Nikah Memurunun Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Nikah memurunda bulunması gereken kişisel özellikler, yapılan nikah memurluğu mülakatlarında oldukça önemlidir. Nikah memurluğu talebinde bulunan kişilerin sahip olması gereken özellikler şu şekildedir;

  • Görünüşün önemine dikkat edilmesi ve giyim kuşamın düzenli olması şart koşulmuştur.
  • Kişilerin diksiyonu düzgün olmalı ve akıcı şekilde konuşulmalıdır.
  • Kişilere hitap ederken saygılı ve dikkatli davranılmalıdır.
  • Nikah memuru olacak kişilerin, toplum önünde konuşma yeteneğinin bulunması ve toplum önünde rahatça hareket edebilmesi gerekir.

Nikah memurunda aranan bu kişisel özellikler sayesinde nikah töreni düzenli şekilde ilerleyecektir. Kişilere verilen tarihlerde ve belirtilen saatte, resmi nikahının gerçekleştirilmesi gerekir. Sorumluluk sahibi olmayan kişiler, nikah memurluğu görevini yürütemezler.

Nikah Memurluğu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah memurluğuna başvuru yapmak için T.C. vatandaşı ve 18 yaşından büyük olmak ve KPSS sınavı sonucundan 80 ve üzeri puan alarak temel şartları yerine getirdikten sonra belediyeler tarafından açılacak kontenjanlara gerekli belgeler ile çevrimiçi olarak veya bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvuru sonucunda güvenlik sebebi ile yapılan soruşturmalar ve arşiv taraması sonucunda sözlü mülakata çağrılır ve mülakat başarı ile sonuçlanırsa il ve ilçe belediyelerinde memur olarak işe başlayarak daha sonra belediye başkanı tarafından nikah memuru olarak atanabilir ya da direkt olarak göreve nikah memuru olarak başlanabilir.

Köylerde Nikah Memur Nasıl Olunur?

Köylerdeki nikah memuru olmak göre farklılık gösterir. Yeterli nüfusu olmayan ilçe veya uzak köyler için devlet memurları yerine bu görevi muhtarlar üstlenir. Belediyenin aldığı yetki doğrultusunda muhtarların gerçekleştirdiği nikah, belediye başkanı ya da belediye meclisinde görev almış nikah memurlarından bir farkı bulunmaz. Kısacası nikah memuru olabilmek için öncelikle bir devlet memuru olmak gerekmektedir.

Nikah Memurunun Görevleri Nelerdir?

Nikah memurlarının görev ve sorumlulukları şu şekilde belirlenmiştir;

  • Belediye başkanından alınan vekaletle, çiftlerin nikah akdi gerçekleştirilmelidir.
  • Çiftler tarafından alınan sağlık raporları incelenerek, evliliğe engel bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Çiftlere verilen tarihler içerisinde, o saatte nikah akdini gerçekleştirmek durumundadır. Nikah esnasında herhangi bir tehdit ya da problem olup olmadığını takip etmeli, böyle durumlarda nikahı durdurmalıdır.
  • Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik başvuruları, nikah memurları tarafından kabul edilmeli ve evlilik işlemi için gerekli dosyalar hazırlanmalıdır.
  • Evlilik başvurusu yapan çiftlerin aile kütükleri ve medeni durumları, nikah memurları tarafından incelenmelidir. Çiftlerin evlenmesine engel bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Evlenecek çiftlerin evlilik cüzdanlarını hazırlamakla yükümlüdür.
  • Evlilik akdinin gerçekleşmesinin ardından, evlilikle ilgili gerekli kayıtları tutmalı ve saklamalıdır. İhtiyaç halinde, arşivden evlilik kayıtlarını çıkarmalı ve gerekli mecralara iletmelidir.
  • İkamet edilen ilçenin dışında nikah kıymak isteyen kişiler için nikah memurları tarafından izinname hazırlanmalıdır.
  • Nikah kıyıldıktan sonra, nikah akdinin gerçekleştiğini gösteren bir beyanname hazırlamalı ve bilgilerin aile kütüğüne işlenmesini sağlamalıdır.

Nikah Memuru Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Nikah memurluğunun oldukça zor yönleri vardır. Bunlar; çoğu zaman düğün merasimleri hafta sonu yapıldığı için dinlenme olanakları çok yoktur. Ayrıca dini ve resmi tatillerde de çalışmak zorundadırlar. Özellikle yaz döneminde oldukça yoğun bir çalışma temposu oluşur, kışın bu tempo azalabilmektedir. Gündüz ya da akşamın geç saatinde nikah işlemlerinde süre konusunda sorun çıkabilmektedir. Aynı gün peş peşe kıyılan nikah zamanlamasında sorun çıkabilmektedir. Yıldırım hızı nikah işlemlerinin gün içinde araya sıkıştırılmasıyla işlerin yoğunluğu daha da artmaktadır bu yüzden özverili olmalıdırlar. Bunlara ek sürekli düğün ve nikah gibi toplu, stresli, gergin ve kalabalık etkinliklerde çalışmak bazı durumlarda zorlayıcı olabilir. Ayrıca nikah memurları görev gereği şehri ya da ülkenin en ücra köşesine gitmek zorunda kalabilmektedir.

Nikah Memuru Nasıl Giyinir?

Nikah memurları giyinme tarzı topluluk önüne çıktıkları için oldukça önemlidir. Nikah memurları daima temiz ve şık giyinmelidir. Genellikle erkek nikah memurları takım elbise ve onun üzerine belediyenin tahsis ettiği nikah memuru cübbesi giyerler. Kadın nikah memurları ise sade kıyafetleri tercih ederler ve üzerine cübbelerini giyerler.

Nikah Memurunun Çalışma Saatleri Nelerdir?

Nikah memurları mesai saatleri diğer memurlar gibi haftalık 40 saattir. Yıllık izinleri, tatil günleri, çalışma saatleri diğer memurlarla aynıdır. Fakat nikah memuru gerekli olduğunda hafta sonlarında, resmî ve dini tatillerde de nikah kıyabilir. Çalışma saatleri dışında hafta sonu ve resmî tatillerde kıydıkları nikahlar için ekstra ücret alırlar.

Yorumlar

  1. Zeynep dedi ki:

    Nikah memuru olabilmek icin üniversite mezunu olmak şart mı?