İŞKUR

2020 İŞKUR Sosyal Çalışma Programı Başvurusu ve Şartları

İŞKUR sosyal çalışma programları, üniversite öğrencilerinin yaz dönemlerini değerlendirdikleri, hem çalışma becerilerini geliştirebilecekleri hem de kamu personeli olarak kamu yararına çalışabilecekleri bir programdır. İŞKUR işbirliği ile kamu kuruluşlarında oluşturulan sosyal çalışma programları içerisine dahil olan alanlar şu şekildedir:

  • Kütüphane düzeni ve bakımı
  • Kültürel mirasın restorasyonu, bakımı ve tanıtılması
  • Doğanın korunması
  • Kamu kuruluşlarının kültürel değer ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi

İŞKUR Sosyal Çalışma Programlarına Başvuru Nasıl Yapılır?

[highlight color=”red”]Program başvuruları,[/highlight] İŞKUR’un kendi sitesi üzerinden yani www.iskur.gov.tr adresi üzerinden ilan edilen tarihler arasında site üzerinden yapılabilir. Başvuru online kullanıcı olarak giriş yapıldıktan sonra kolaylıkla yapılabilir. Programa internet sitesi üzerinden ilan edildikten sonra 4 gün içerisinde başvuru yapılabilir.

[button color=”red” size=”medium” link=”http://www.iskur.gov.tr” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]İŞKUR Programına Başvurmak İçin TIKLAYINIZ[/button]

İŞKUR Sosyal Çalışma Programlarına Başvuru Sırasında İstenen Belgeler Nelerdir?

Programa başvuru işlemi online platformlar üzerinden yapıldığı için herhangi bir belge istenmemektedir. Ancak öğrencinin, hala aktif olarak bir öğrenim kurumuna kayıtlı olduğunu ve devam ettiğini ispatlaması gerekir. E-devlet üzerinden alınan öğrenci belgesi sisteme girilebilir. Eğer sistemde öğrenciliğin devam etmediğine dair bir hata görüldüğü zaman başvuru, İl Müdürlüğü Hizmet Merkezine giderek öğrenci belgesinin teslim edilmesi istenir. Ayrıca sistemde sigortalı olarak görülen kişiler, programa dahil edilmemektedir.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Başvuru Şartları Nelerdir?

Sosyal çalışma programlarına başvuru sırasında istenen bazı şartlar vardır. Bu şartları sağlayan her öğrenci programa başvuru yapabilir.

[highlight color=”red”]İstenen şartlar ise şu şekildedir:[/highlight]

  • Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç tüm yükseköğrenim eğitimine kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilir.
  • Başvuru yapan öğrencilerin aktif bir şekilde ön lisans veya lisans eğitime kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Başvuru sırasında öğrencinin vakıf üniversitesi veya devlet üniversitesinde okuması fark etmez.
  • Öğrencinin eğitimine katkı sağlayacak alanları seçmesi tercih edilir. Örneğin iyi İngilizce bilen öğrenciler ‘ilköğretim öğrencilerine İngilizce dersi verme’ alanını seçmelidir.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Kimler Başvuru Yapamaz?

İstenen şartlar dışında başvuru yapılmasına izin verilmeyen bazı durumlar vardır. Bahsedilen durumlar ise şu şekildedir:

  • Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri
  • 18 yaşını doldurmayan üniversite öğrencileri
  • Bahar dönemi dersleri bitmemiş olan öğrenciler
  • Yaz döneminde ders alacak olan öğrenciler
  • Başvuru döneminde veya program düzenleme tarihinde aktif olarak üniversite kaydı olmayan öğrenciler
  • Program döneminde veya başvuru tarihinde herhangi bir sigortalı işte çalışan öğrenciler
  • Program döneminde veya başvuru tarihinde staj yapan öğrenciler
  • Genel akademik not ortalaması transkript sisteminde 2’nin altında olan ve YÖK’ün sisteminde 53,33’ün altında olan öğrenciler
  • Yükseköğretim Kurulu’na bağlı olmayan üniversitelerde kaydı olan öğrenciler (Kıbrıs üniversiteleri veya yurt dışı üniversiteleri)

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Katılan Öğrenciler Ne Kadar Ödeme Alır?

Öğrenciler programa katıldığı takdirde haftada 3 gün çalışır. Çalıştığı her gün 8 (7,5 saat çalışma ve yarım saat mola) saat mesai yapmalıdır ve çalıştığı her gün için 71 TL ödeme almaktadır. Yani programa katılan öğrencilere haftada 213 TL ödeme yapılır.

Programa Katılan Öğrencilere Ödemeler Ne Zaman Yapılır?

Sosyal çalışma programı ödemeleri için ilk öncelikle öğrencinin yedi günü doldurması gerekir. Yedi günün sonunda kurum tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne maaş bordrosu, devam takip çizelgesi, SGK giriş bildirimi gibi belgeleri teslim etmelidir. Belgeler teslim edildikten ve yapılan incelemeler bittikten sonra yedi gün içinde yüklenici kuruma para yatırılmış olur ve kurum öğrenciye ödemeyi gerçekleştirir.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programları Hangi Ayda Gerçekleşir?

[highlight color=”red”]Çalışma programlarının tarihi,[/highlight] her sene güncel duruma göre düzenlenir. Ancak genel olarak haziran ayında başvurular yapılır ve işlemler tamamlanır. Çalışma süresi ise temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsar.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Son Sınıf Öğrencileri Dahil Olabilir Mi?

İŞKUR’un düzenlemesine göre, aktif olarak herhangi bir üniversiteye bağlı olan öğrenci programa başvuru yapabilir. Ancak programın devam ettiği süreçte okulu tamamlayan öğrenciler programdan çıkarılır.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Girmek için İŞKUR’a Kayıtlı Olmak Zorunlu Mu?

[highlight color=”red”]Sosyal çalışma programına[/highlight] dahil olabilmek için İŞKUR’a kayıtlı olmak gerekmektedir. Ayrıca kaydın aktif olması önemlidir. Kaydı aktif tutmak için ise ‘iş arayan profilinde’ olan kişinin öğrenim bilgilerini güncellemesi gerekmektedir. Yani öğrenim bilgisi alanına mezun olunan ilkokul, ortaokul, lise ve hala aktif olarak öğrencisi olunan üniversite bilgileri girilmelidir.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Katılımcılar Nasıl Seçilir?

Sosyal çalışma programlarına katılacak olan öğrenciler, başvuru sırasına bakılmaksızın seçilir. Öğrencinin durumuna ve başvuru yaptığı programa uygunluğuna göre seçim yapılır. Her program için belirli kontenjan açılır. Her öğrenci bir yaz döneminde en fazla 3 tane programa katılabilir. Belirlenen kontenjanın üzerinde olan başvurularda ise noter kurası ile belirlenir. Noter kurası sırasında belirlenen kontenjan sayısı kadar asil katılımcı ve yine aynı sayıda yedek katılımcı belirlenir. Bu yüzden başvuru yapan her öğrenci programlara katılamayabilir. Yedek listesi de asil listesinde olduğu gibi ilk seçilen katılımcıdan başlar.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programlarından Ayrılma ve Uygulanan Yaptırımlar Nasıl Gerçekleşir?

Geçerli bir sebep sundukları takdirde öğrenciler, sosyal çalışma programından ayrılabilirler. Geçerli sebep ile ayrılan öğrencilere herhangi bir yaptırım uygulanmaz.

[highlight color=”red”]Kabul edilebilen sebepler şu şekildedir:[/highlight]

  • Katılımcı olarak belirlenen programda öğrencinin, Katılım Taahhütnamesini imzalamaması
  • Yüklenici kurumun ve İŞKUR’un bilgisi dahilinde işe gelmeme süresinin beş günü geçmesi
  • Öğrenim gördüğü bölümde derslerinin başlaması
  • Yetkili makamlarca belirlenmiş olan ve beş günü aşmış olan hükümlülük veya tutuklanma durumu
  • SGK kayıtlarından kontrol edilen bir işe girilmesi
  • Öğrencinin staja başlaması
  • Sağlık raporları ile belgelenmiş olan ve beş günü aşan hastalık durumları
  • Birinci derece yakına refakat etmek zorunda kalma
  • Yetkili makamlarca verilen belgelerle ispatlanan ve öğrencinin işe beş günden fazla gelmesine engel olan deprem, sel, yangın gibi durumlar
  • Yetkili makamlara verilen belgelerle ispatlanmış olan şehirler arası ikametgah değişikliğinin yapılması
  • Askerlik Kanunu kapsamında askerlik hizmetini gerçekleştirmek için sevk tarihi itibari ile ayrılması durumu
  • Sosyal çalışma programı devam ederken katılımcının öğrencilik statüsünün bitmesi

Bu gerekçeler dışında bir gerekçe ile veya herhangi bir gerekçe göstermeden programa katılmayan öğrencilere sosyal çalışma programı da dahil olmak üzere İŞKUR tarafından düzenlenen hiçbir programa veya kursa 24 ay katılamama yaptırımı uygulanır.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Katılan Öğrenciler Sigortalı Sayılacak Mı?

Sosyal çalışma programına katılacak olan öğrenciler hem bakanlığın hem de İŞKUR’un bünyesi altında kamu görevi yaptıkları için sigortaları karşılanacaktır. Bu sayede çalıştıkları süre, emekliliklerini etkileyecektir.

Programa Katılan Öğrencilerin İzin Hakkı Var Mı?

[highlight color=”red”]Programa katılan öğrencilerin izinleri[/highlight] yüklenici kurumun bilgisi dahilinde olabilir. İzin bir yaz dönemi içerisinde 5 gün ile sınırlıdır. Program süresince izin alan öğrencilere, izinli oldukları dönem içinde ödeme yapılmaz.

İŞKUR Sosyal Çalışma Programına Başvuru Sırasında Hangi Sorular Sorulur?

Sosyal çalışma programları başvuruları her sene internet üzerinden online olarak yapılmaktadır. İŞKUR sitesine giriş yaptıktan sonra cevaplanması istenen sorular şu şekildedir:

  • Program numarası
  • İl
  • Program tarihleri
  • Çalışma alanı
  • Uygulama alanı

İŞKUR Maaşları Ne Zaman Yatacak? İŞKUR Eğitim Ücretleri

İşten Çıkarılanlara Devlet Destekleri Nelerdir, Nasıl Alınır?

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadar, Nasıl Alınır ?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir