ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İŞKUR Girişimcilik

İŞKUR Girişimcilik
07.03.2017

Günümüzde iş alanları çağın gereksinimlerine uygun olarak artmakta artan bu iş alanlarına istihdam için de çeşitli özellikler de istihdam sağlanmaktadır. Ülkemizde de bu ihtiyaç için devletin, iş arayanların vasıflarına uygun işler ve işverenlerin de istedikleri vasıflara uygun olarak çalışan bulmalarına olanak sağlayan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) faaliyet göstermektedir. Öncelikle İŞKUR üzerinden iş arayanların İŞKUR’a kayıt yaptırmaları gerekmektedir. İŞKUR Kayıt için gerekli bilgilere ulaşmak için sitemizde yer alan diğer yazılara bakabilirsiniz. İş arayanlar için çok çeşitli imkanlar sağlayan İŞKUR iş verenler için de pek çok faaliyet göstermektedir. Girişimcilik özellikleri olan vatandaşların eğitimi için oluşturulan İŞKUR Girişimcilik üzerine Eğitim Programları adı altında çeşitli eğitimler verilmektedir. İŞKUR Girişimcilik ile ilgili yazımızda sizlere İŞKUR Girişimcilik hakkında edinilmesi gereken tüm bilgileri vermeye çalışacağız.

İşkur Girişimcilik Eğitim Programları

İşkur Girişimcilik eğitim programlarından yararlanarak kendi işlerini kurmak ve geliştirmek isteyen bireylerin öncelikle kuruma kayıtlı olmaları gerekmektedir. Girişimcilik Eğitim Programı dahilinde temel seviye girişimcilik eğitimi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Protokolünde belirlenen esaslar çevresinde oluşmaktadır.

Girişimcilik Eğitim Programı, kendi iş yerini açmak ya da iş yerini geliştirmek isteyen kişilere; iş fikrinin nasıl oluştuğu, pazar araştırmalarının nasıl yapıldığı, üretim, yönetim, pazarlama, iş planının ve finans planlarının nasıl hazırlandığı konularında eğitim vermektedir.

Eğitim programını başarıyla bitirdiğiniz takdirde Uygulamalı Eğitim Katılım Belgesini almaktasınız. Bu belge ile KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuruda bulunmak için gerekmektedir.

Eğitim Programlarından Yararlanabilme Şartları

  • İŞKUR’a kayıtlı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Girişimcilik eğitim programında yer alan aynı programdan daha önce faydalanmamış olmak
  • Meslek ve iş danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak

Bu kapsamda İŞKUR’a kayıtlı olan bireyler özellikle de işletmesini daha da geliştirmek isteyen işverenler için de girişimcilik eğitim programlarından yararlanabilir.

Ayrıca tarım faaliyetinde bulunan ve isteğe bağlı sigortalı sayılan bireyler, sosyal yardım, özürlü maaşı, dul ve yetim aylığı alan bireyler de girişimcilik eğitim programlarından faydalanabilmektedirler.

Girişimcilik Eğitim Programının Süresi ve İçeriği

Temel seviye girişimcilik eğitimi, sınıf içi eğitim ve atölye çalışmaları şeklinde olmaktadır. Toplam süresi ise 70 saattir ve yaklaşık 9-15 gün sürmektedir.

Girişimcilik Eğitim Programı kapsamında verilecek olan eğitimin KOSGEB ile imzalanan protokolle gerçekleşmektedir.

Bu eğitimde verilen modüllerde konuları ve süreleri şu şekildedir;

 

İŞKUR Tarafından Hangi Ödemeler Yapılmaktadır

Programa katılmış olan katılımcılara her gün için 20 TL cep harçlığı verilmektedir. Program süresi boyunca oluşabilecek iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primler de İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

Programla İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

Katılımcıların programa devam etmesi zorunlu olarak belirtilmiştir. Ama eğitim süresini 1/10 oranını aşmamak kaydı ile mazeret belirtilmesi durumunda devamsızlık yapılabilir. Bu kuralları uymayan katılımcıların ise programla ilişkisi direkt kesilmektedir.

Ayrıca önemli bir not olarak katılımcılar yukarıda belirtmiş olduğumuz modüllerden sadece 1 kez yararlanabilmektedir.

Girişimcilik Eğitim Programlarında Karşılanacak Giderler

  • Katılımcıların zaruri giderleri
  • İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primi
  • Genel Sağlık Sigortası Sigortası Prim Giderleri

gibi giderler İŞKUR tarafından program dahilinde karşılanmaktadır.

Başvuru Yerleri ve Zamanı

Tüm illerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istediğiniz zaman giderek başvuru yapabilir, iş ve meslek danışmanlığı gibi hizmetlerden faydalanarak programa dahil olabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.