Genel

Esnek Çalışma Saatleri İle Emeklilik Artık Daha Zor Olacak

Esnek çalışma saatleri tekrar Cumhurbaşkanlığı kararı ile geçen günlerde uzatılmıştı. Özellikle ilgili kanunda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için de süreli sözleşme yapılması koşulu getirilmişti. Bu duruma ise Türk-İş, Hak-İŞ ve DİSK karşı çıktı.

Sendikalar Karşı Çıktı

Esnek çalışma saatleri ile birlikte geçen haftalarda kabul edilmiş olan ve kimileri tarafından büyük bir mağduriyet oluşması olarak yorumlanan 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların iş sözleşmelerinin süreli olarak yapılmasına yönelik sendikalardan itiraz geldi. Üç sendikanın yapmış olduğu açıklamada 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlanmadan belirli süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilmeleri kıdem ve ihbar tazminatları konusunda büyük eşitsizlik yaratacaktır ifadelerine yer verildi.

Sendikalar tarafından yapılan açıklamada, torba yasa teklifinin çalışma yaşamına dair olumsuzluklar içerdiği ve bu durumun TBMM’den geri çekilmesi gerekliliği talep edildi. Açıklamada, belirli süreli iş sözleşmesinin yaygınlaştırılmaya çalışılmasının işçiler için değil işverenler için sağlandığı ve işçilerin bu şekilde çalışmaları halinde kıdem ve ihbar tazminatlarında büyük kayıplar yaşayacakları ifade edildi. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kimselere uygulanacak olan belirli süreli iş sözleşmesi yapma sonucunda tazminat haklarının ortadan kalktığı ve bu durumun da haksızlık yaratacağı da vurgulandı. Yapılan açıklamada ayrıca böyle bir ayrımcılığın 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kimselere hiçbir fayda sağlamadığı da vurgulanırken, işverenlerin sunulan imkânlar çerçevesinde belirli süreli iş sözleşmesini yeğleyecekleri aktarıldı.

Esnek Çalışma Saatlerine Düzenleme Talebi

Öte yandan, sendikaların yaptığı ortak açıklamada esnek çalışma saatleri için de düzenleme istendi. Esnek çalışma saatlerinin pek çok çalışanın mağdur olmasına neden olduğu ve saatlerin belirlenmesinde işverenlerin keyfi tutumlar sergilediği, bu yüzden de çalışanların gelir kaybı yaşadıkları ve aynı zamanda sosyal güvenlik haklarından da yararlanamadıkları belirtildi. Ayrıca gerek belirli süreli iş sözleşmesi gerekse de esnek çalışma saatlerinde oluşan sosyal güvenlik haklarının, çalışanların işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası ya da meslek hastalığı gibi durumlarda çare sağlamadığı ve bu yüzden büyük sorunlar yaratabildiği de açıklandı. Sendikalar bu teklifin geçersiz sayılması ve işçilerin aleyhine yasa çıkarılmaması gerektiğini savundular.

25 Yaş Altı ve 50 Yaş Üstü Çalışanları Ne Bekliyor?

Sendikaların açıklamasına neden olan 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için teklifin yasalaşması halinde önemli sorunlar yaşanacak. Hükümet tarafından sunulan ve geliştirilen teklif kapsamında 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için herhangi bir işyerinde çalışmaları durumunda belirli süreli iş sözleşmesi yapılacak. Genelde işe başlamadan önce belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılmakta olup bu durum özellikle kıdem ve ihbar tazminatı için büyük bir avantaj oluşturuyor. Ancak teklif ile birlikte ilgili yaşlarda olanların sözleşmeleri belirli süreli olacağı için herhangi bir hak talebinde bulunamayacaklar çünkü belirli süreli iş sözleşmelerinde tazminat hakkı doğmuyor. Bu durumda, hem iş sözleşmelerinin sonunda işverenler istedikleri kişiyi rahatlıkla işten çıkarabilecek hem de bu durumda herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmayacaklar.

Bir diğer sorun ise belirli süreli iş sözleşmelerinde sigorta çıkışları da sözleşme sonunda yapıldığında ve en azından 1 günlük dahi olsa sigortadan çıkış görüldüğü için bu durum kesintisiz çalışma koşullarına da etki ediyor ve çeşitli sosyal haklardan yararlanmak mümkün olmuyor. Aynı şekilde emeklilik hizmet süresi üzerinde de 1 gün dahi daha sonra önemli prim süreleri olarak ortaya çıkıyorlar. Bu durumun kabul edilmesi işçileri için önemli kayıplara yol açacak.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir