ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Dul ve Yetim Aylığı Bağlanmayacak Kişiler

Dul ve Yetim Aylığı Bağlanmayacak Kişiler
21.08.2017

Dul aylığı çalışan bireyin vefat etmesi üzerine geride bıraktığı eşine devredilen maaştır. Dul aylığı cinsiyetiniz fark edilmeksizin verilmektedir. Örneğin çalışan bayan vefat ettiğinde dul aylığı eşine bağlanır, eğer çalışan erkek vefat ederse yine aynı durum söz konusudur. Günümüzde ve geçmişte dul aylığını sadece bayanların alabildiği sanılsa da aslında bu hiç bir zaman böyle olmamıştır. İster erkek isterseniz kadın olun bu aylıktan yararlanabilirsiniz. Dul aylığı alabilmeniz için gerekli olan en büyük şartlardan biri ölen eşinizin devlet bünyesinde çalışmış olmasıdır. Bu maaşı alabilmeniz için bu gereklidir, eğer özel bir firma da çalışıyorsa ne yazık ki bu aylıktan faydalanamayabilirsiniz. İkinci ve önemli hususlardan bir diğeri ise devlette en az 5 yıl çalışmış olasıdır. Eğer vefat eden kişi 5 yıldan az bir süre devlette çalışmışsa ne yazık ki eşi yine maaştan faydalanamayacaktır. Geri de kalan eşe verilecek maaşın miktarı devlet tarafından belirlenmez. Vefat eden kişinin hayattayken aldığı maaşa oranla size bir dul aylığı bağlanmaktadır.

Yetim Aylığı Nedir?

Yetim aylığı anne veya babası rahmetli olan bir çocuğun belli bir süre zarfı boyunca devletten aldığı bir aylıktır. Yetim aylığı kız ve erkek çocuklar için farklılık gösterir. Kız çocuklarında yetim aylığı alabilmesi için vefat eden anne veya babasının devlet bünyesinde 10 yıldan fazla bir süre çalışmış olması gerekmektedir. Kız çocuğunun bu maaştan yararlanabilmesi için evli olmaması ve devlet bünyesinde çalışmaması gerekmektedir. Eğer bu durumlardan herhangi biri söz konusu ise aylığı kesilmektedir.

Eğer kesilmesini istemiyorsanız bu aylığı varsa farklı bir kardeşinize aktarabilirsiniz; fakat onun da aynı şartları sağlaması gerekmektedir. Erkek çocuklarda yetim aylığı alabilmenin şartları arasında yine hizmet süresi vardır ve kızların ki ile aynıdır bu hususta hiçbir farklılık yoktur. Erkek çocukları bu maaşı maksimum 25 yaşına kadar alabilirler ve 25 yaşına kadar alabilmeleri için üniversite eğitimi görmeleri gerekmektedir. Yaşını doldurduktan sonra ve eğitimi bitince bu maaş kesilmektedir.

Ödenen Miktar Nedir?

Dul ve yetim aylığında ödenen miktar vefat eden kişinin hayattayken kazandığı maaşa oranla verilmektedir. Bu miktarı devlet belirlemez kişinin aldığının üzerinden belirlenir o yüzden kesin bir miktar belirtmek yanlış olacaktır.

Yorumlar

  1. Veysel dedi ki:

    Anne ve babamın vefatı nedeniyle yetim maaşı alıyorum 23 yaşındayım 2 yıllık önlisans programından 18.07.2019 tarihinde mezun oldum yetim maaşım kesildi. Sonrasında ise 05.09.2019 tarihinde Aöf ikinci üniversite hakkından yararlanarak yeni bir önlisans programını açık öğretime kayıt oldum, öğrenci belgemi aldım E-Devlet üzerinden SGK Yetim aylığı bağlama başvurusu yaptım, sonrasında sgk kamu emeklileri daire başkanlığına öğrenci belgemi ve açıklamayı mail olarak attım bunun neticesinde yetim aylığımı bağlanır mı ? Çok araştırma yaptım kimisi bağlanır diyor kimisi ise 2. Üniversite olduğu için bağlanmaz diyor bir ilde sgk’da çalışan tanıdığıma sorduğumda ise önlisans programını tekrar okuduğun için bağlanmaz dedi. Bu süreçte neler yapmam gerekiyor ?

  2. Caner dedi ki:

    Merhaba,iyi geceler ben ukranyada veya kibrisyta okumak istiyorum ssk lisede veriyodu bana universite yurt dişı oldugu için skinti olurmu ?

  3. Esra dedi ki:

    Babamdan yetim aylığı alıyorum. 1000lira bayram ikramiyesi 500lira olarak yatınca 170’i arayıp nedenini sordum. Mevzuat gereği babamın maaşının %50sini aldığım için, ikramiyenin de yarısını aldığımı belirttiler. Babamın benden başka varisi yok. Neden %50si ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Konunun varisle ilgisi yok. Kanunen tek yetim kız çocuklarına babalarının maaşını %50 si bağlanır. Yeni çıkan kanuna göre de ikramiyeler bu oranlar göre yatırıldı.

  4. ibrahim şit dedi ki:

    Kız kardeşim İngiltere de yaşıyor,ve çifte vatandaş babamız SSK emeklisiydi 2000 yılında vefat etti. ingiliz vatandaşı olması Yetim maaşı almasını engellermi bilgi verebilirseniz sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İngiliz vatandaşı olması yetim maaşı almasına engel değil ancak yurt dışından herhangi bir geliri var ise alamaz.

    2. ibrahim şit dedi ki:

      Yetim maaşına İngiltere de almış oldugu işsizlik yardımı engel olurmu

  5. SÜLEYMAN dedi ki:

    Ssklı olarak çalışan bayan veya erkek çıkarılan KHK ile 5510 ile 5434 sayılı kanunun değiştirilen hükümleri uyarınca babadan dolayı yetim aylığı alabilirlermi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigortalı çalışan kız çocukları anne veya babası emekli sandığı emeklisi ise yetim maaşı alabilmekte diğer kurumlardan emekli ise alamamaktadır.

  6. Kübra Özdemir dedi ki:

    kızkardeşimin eşi ekim 2017 de vefat etti.eşinden sigorta emekli maaşını alıyor.babam sigorta emeklisi.2002 de vefat etti.babamın maaşını alabilir mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Kübra Hanım

      ikisi de ssk emeklisi olduğu için tercih ettiği aylığı alabilir. Her ikisi de olmaz.

  7. Kübra Özdemir dedi ki:

    Kendim emekli sandığı emeklisiyim.eşim ağustos 2017 de vefat etti.o sa emekli sandığı emeklisi.onun maaşınıalıyorum.babam 2002 de vefat etti. sigorta emeklisi.babamın maaşını yanı 3.cü maaşı alabilirmiyim.

  8. Sibel Kılınçkını dedi ki:

    Ben Bağ-Kur emeklisi dul Bir kadınım .,..2004 yılında vefat eden bağkur emeklisi annemden yada 2013 yılında vefat eden yine Bağ-Kur emeklisi babamdan dul maaşı alabilir miyim… Rica ediyorum bana bilgi verebilirsiniz…