emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Hamileyken ve Doğum İzni Süresinde İşçi İşten Çıkarılır mı?

Hamileyken ve Doğum İzni Süresinde İşçi İşten Çıkarılır mı?
17.09.2023

Hamileyken ve doğum izninde işten çıkarılma durumunda sigortalı çalışan kadınlar için tazminat hakkı ve diğer haklar doğmaktadır. İş Kanunu kapsamında yer alan ilgili düzenlemelere göre, hamilelik ve doğum gibi unsurlar işten çıkarılma gerekçesi olmaz. Bu kapsamda bir kadın sigortalı çalışan hamile olduğu ya da doğum yaptığı için işten çıkarılmamaktadır.

Ülkemizde hamilelik ve doğum gibi gerekçelere bağlı olarak çalışanlara bazı haklar tanınmaktadır. İşveren tarafından hamilelik nedeniyle işten çıkarma yapılması halinde işçiler kıdem ve ihbar tazminatı hakkına sahip olurlar. Hamileyken ve doğum izni süresinde işçi işten çıkarılma durumunda işçiler haklarını arayabilirler.

İşçi Hamileyken İşten Çıkartılabilir Mi?

Hamileyken işten çıkarılma tazminatı ile haksız yere işten çıkarılan sigortalı çalışanların hakları korunmaktadır. İşveren tarafından hamilelik ve doğum izni süresince işçilerin işten çıkarılması mümkün değildir. İşverenin hamilelik nedeniyle ya da doğum izni süresince işçiyi işten çıkarması halinde kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklar doğar.

Süt ve Doğum İzni : https://www.ssk.biz.tr/sut-izni/

Eğer işveren, hamilelik ve doğum izni süresince işçiyi işten çıkarmak isterse, işçinin iş sözleşmesini feshedebilmesi için haklı bir gerekçeye ihtiyacı olacaktır. Herhangi bir haklı gerekçeye bağlı olmadan yapılacak işten çıkarmalara karşı kanunlar işçiyi korumaktadır.

Hamile İşçinin Hakları Nelerdir?

Hamile işçinin hakları ülkemizde şu anda uygulamada olan 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplamda 16 hafta izin hakları bulunmaktadır. Bu süre ücretli izin olarak tanımlanmaktadır.

16 hafta izin dışında hamile işçinin başlıca diğer hakları ise kısaca şunlardır:

  • Hamile olduğu için işçiler işveren tarafından işten haklı gerekçe olmadıkça çıkarmaz.
  • İşçiye doğumdan sonra ilk 6 ay için her gün 1 saat olmak üzere süt izni verilir ve bu günde 3 saate kadar çıkabilir.
  • Hamile işçilerin sağlık durumuna göre hafif işlerde çalıştırılmaları gerekir.
  • Sağlık durumu gerektiği takdirde kısmi süreli çalışma talebinde bulunulabilir.
  • Hamilelik ya da doğum izninde işten çıkarılması halinde kıdem ve ihbar tazminatı veya işe iade ve işverene tazminat davası açılabilir.

Hamile ve doğum izninde olan işçiler için ayrıca erken doğum olması halinde doğumdam önce kullanılmayan izinler, doğumdan sonra kullandırılmaktadır.

dogum izninde isten cikartmak
hamileyken ve doğum i̇zni süresinde i̇şçi i̇şten çıkarılır mı? 1

Hamile Çalışan İşten Çıkartılması Halinde Hakları Nelerdir?

Süt izni bitmeden işten çıkarılma ya da hamileyken işten çıkarılma gibi durumların ortaya çıkması halinde sigortalı çalışanlara birçok hak tanınmaktadır. Sadece hamilik için değil, herhangi bir şekilde kadın veya erkek işçilerin haksız nedenle işten çıkarılmasında benzer haklar doğar.

Hamile çalışanın işten çıkarılması halinde kıdem ve ihbar tazminatı dışında işe iade davasının da açılması mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur ise sigortalı çalışanın hamilelik gibi haksız bir gerekçe ile işten çıkarılması olacaktır.

Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılma Kişiye İşsizlik Maaşı Hakkı Verir Mi?

Doğum izni sonrası işten çıkarılma işsizlik maaşı alma hakkı da ortaya çıkacaktır. Ancak işsizlik maaşı almak için yeterli koşulların sağlanması gerekiyor. Ancak eğer bir işçi hamilelik nedeniyle kendi isteği ile işten çıkarsa bu hakları talep edemez. İşsizlik maaşı başvurusu ve alınması için haksız bir nedenle işten çıkarılmış olmak ve diğer şartları sağlamak gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Başvurusu : https://www.ssk.biz.tr/e-devlet-issizlik-maasi-ve-issizlik-odenegi-basvurusu-nasil-yapilir/

Eğer hamile çalışan işten çıkarılırsa ve işsizlik maaşı alınması için belirlenen şartları (işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde başvuru yapılması gibi) sağlaması halinde işsizlik maaşından yararlanmaları da mümkündür.

Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılmak Mümkün Müdür?

Hamile kadını işten çıkarmanın cezası mevcut yasalarımız ile düzenlenmiştir. Hamile sigortalı çalışanların kendi isteği ile de işten ayrılmaları mümkündür. Ancak kendi isteği ile işten ayrılan kişilerin tazminat ya da diğer haklardan yararlanmaları mümkün değildir. İşsizlik maaşı için de yine işsiz kalan işçilerin yararlanabilmesi için şartların sağlanması gerekecektir.

İşten çıkarılan hamile kadınların kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanabilmektedir. Hamileyken ve doğum izni süresinde işçi işten çıkarılma sürecinde haksız nedenle yapılan tüm işlemler işçilere birçok farklı hak tanınmaktadır.  

Hamile İşçi Çalışma Saatleri

Sigortalı hamile çalışan hakları arasında çalışma şartlarında da çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda hamile işçiler raporla hamileliklerini işverenlere bildirmeleri halinde günde 7,5 saatten fazla ve gece vardiyasında çalıştırılamazlar.

Hamile kadınların çalışma saatlerinin düzenlenmesi için sağlık raporlarının iletilmesi ve uygun koşulların sağlanması gerekiyor. Ayrıca bu kişilerin hafif işlerde çalıştırılması da mümkündür. Gebelik sürecinde ve hamilelik sonrasında belirli süreler çalışma koşullarında da iyileştirilmeler yapılmasını sağlamaktadır.

Hamile İşçi İşten Çıkarılabilir mi?

3 aylık hamileyken işten çıkarılma ya da işten çıkarılma nedeni doğrudan gebelik olması halinde işçilere birçok hak tanınmaktadır. İşveren tarafından bu şekilde bir işten çıkarılma yapılması için haklı nedenlere bağlı sonuçların ortaya çıkması gerekecektir. Haksız nedenlerle yapılacak tüm işten çıkarmalara karşı tazminat hakkı ve işe ide davası açma hakkı tanınmaktadır.

Doğum İzin Süresi Ne Kadar?

Doğum izni süresi kadınlar için doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olarak toplamda 16 hafta olarak belirlenmiştir. Çoğul gebelikte ise doğumdan önce çalıştırılmayacak süreye 2 hafta daha eklenmektedir.

Doğum izni süresi, işçinin işyerinde çalıştığı sürelere bakılmaksızın tüm işçiler için geçerlidir. İşçi, doğum iznini doğumdan önce veya sonra kullanabilir. Doğum izni işçinin iş sözleşmesini askıya almaktadır. Bu süre boyunca iş sözleşmesi devam eder ve işverene karşı olan hakları saklıdır.

Doğum İzninde İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Doğum izni biten işçinin işten çıkarılması mümkün olsa da bu durum işçi açısından çeşitli hakları doğuracaktır. İşçinin hangi nedenle işten çıkarıldığı açıkça fesih bildirimde gösterilmelidir. Doğum sonrası işe başlatılmaması ve izin sonunda iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde eğer ilgili kanunda belirtilen nedenlere bir aykırılık bulunuyorsa işçiye birçok hak doğacaktır.

hamileyken isten cikarilma
hamileyken ve doğum i̇zni süresinde i̇şçi i̇şten çıkarılır mı? 2

Doğum İzninde İşçi İşten Çıkartılırsa Ne Yapmalı?

Ücretsiz doğum izninde işten çıkarma gibi hakkaniyetsiz uygulamalar çok sık gündeme gelmektedir. Eğer bir kadın sigortalı, doğum izninde işten çıkarılırsa, işçinin öncelikle işverene ihtarname ile durumu bildirmesi gerekmektedir. İhtarnamede işten çıkarmanın haksız gerekçeye dayandığı belirtilmelidir.

İş mahkemesi tarafından işten çıkarılan çalışanın ihbar ve kıdem tazminatı gibi taleplerinin haklı bulunması halinde yargı kararı işçi lehine verilir. Eğer işten çıkarma bir haklı nedene dayanıyorsa bu durumda işveren lehine karar çıkacaktır.

Doğum İzninde İşçi İşten Çıkartılırsa Nereye Dava Açılır?

Doğum izninde işten çıkarılma durumunun yaşanması halinde yargı süreci işçi tarafından başlatılabilir. Ülkemizde bu tür davalar iş mahkemesinde görülmektedir. İşverene karşı bu kapsamda işe iade ve tazminat ödenmesi için dava açılabilir. Süreci uzman bir avukat ile yürütmek ise çok daha doğru bir yöntem olacaktır.

Doğum İzninde Maaş Ödenir Mi?

Doğum izninde maaş ödemeleri belirli süreler için yapılır. Doğum izninde 16 hafta boyunca çalışan tarafından maaşı ve geçici iş göremezlik ödeneği alınır. Hamileyken ve doğum izni süresinde işçi işten çıkarılma durumu yaşarsa veya ödemelerini alamazsa bu durumda yasalar devreye girer ve işçi hakkı korunur.

Yorumlar

  1. GAYENUR dedi ki:

    Halk eğitimde usta öğretici olarak çalışıyordum sgk dan çıkışım yapılmış doğum iznim Nisan 8 görünüyor ben doğum iznim bitmeden işe başlayabilirmiyim
    SGK tarafından sorun olur mu

  2. Fatmanur dedi ki:

    Merhabalar halk eğitimde usta öğretici olarak çalışmaktayım 32 hafta rapor aldım ama rapor almadan 2 gün önce işveren çıkışımı yaptı hamile olduğuma dair dilekçe vermiştim mahkeme yoluna gitsem bir sonuç elde edebilir miyim verdiğim dilekçe sorun olur mu

  3. Ferdi dedi ki:

    Merhaba.. eşim 25.10.2023 tarihinde erken doğum yaptı. Doğum sonrası analık raporu aldık e devlette görünüyor bir örneğinide iş yerine bıraktık. Yalnız iş yerinin kapanma durumu söz konusu eğer kapanırsa analık raporumuzun ücretini alamayacak mıyız bu gibi durumlarda ne oluyor ?

  4. Başak dedi ki:

    1/1/2019 da işe grdım belediye binasında dogumizninde kırkım bile çıkmadan işten çıkarıldım üç kardeş orda olduğumuz gerekcesıyle işime son verilmiş su tarihte dava acıp hakkımı arayabışıuormuyum

  5. Nesrin dedi ki:

    Merhaba, şirkette 2,5 yıllık çalışanım. Doğum iznine ayrılacağım. 4 aylık doğum iznimde işten çıkarılacağımı düşünmüyorum. Yalnız 4 ay yasal süre tamamlandığında işten çıkış verebilir mi ?
    Yani merakım şu, doğumdan sonra ne kadar süre ile işten çıkaramıyor yasal olarak? 2 ay raporu alabiliyorum ve sonrasında 6 ay ücretsiz izin hakkım var diye biliyorum. Bütün bu izinler bitiminde izin dönüşü bi anda çıkarabilir mi ?

  6. Şerife dedi ki:

    Merhaba 16/04/2023 tarihinde nikahım oldu ve şuan hamileyim 2024 Nisan ayı öncesine kadar nikah çıkışı yapma hakkım var . Kasım da doğumum olacak . 3 senedir çalıştığım iş yerinden 3 aylık ücretli doğum iznine çıkıp sonrasında nikah çıkışı yapabiliyormuyum. Doğum iznini kullanıp sonra da nikah çıkışı hakkımı kullanabilicekmiyim çünkü işe devam edemeye bilirim bakacak insanım olmadığı için

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      evet bir yıllık süre dolmadığı için çıkış yaparak tazminat alma hakkınız var.

  7. Büşra dedi ki:

    Merhaba özel okulda öğretmenim Ağustos ayına kadar 1yıllık sözleşmem var. Okulum tazminat verecek hamilelik yaşayan kimseyi mağdur etmiyor fakat 32.haftam agustos içine denk geliyo .32.haftaya gelince doğum parası hakediyor muyum doğum parası almamı engelleyebilir mi beni agustos ayında doğum iznim başladığı için çıkaramam gibi bir durum var mı çünkü okul yeni döneme benimle anlaşmak istemeyecek. Bu durum doğum parama engel mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İş sözleşmeniz feshedildikten sonra 10. güne kadar rapor ödeneği alabilirsiniz. Kalan günleri alamazsınız.

  8. Cansu dedi ki:

    Merhaba 32 haftalık hamileyim ve rapor alıp izne ayrılacağımı insan kaynaklarına bildirdim . Benden istifamı yazmamı istedi. geri dönmiceksen istifanı yaz dedi . Beni işten çıkarma hakkına sahipler mi ?

  9. Ayça meriç dedi ki:

    Merhaba özle sektörde çalışıyorum doğum raporum devam ederken şirket değişikiğine gidilmiş şirket değişirken benim girişimde alan şirket tarafından yapıldı fakat şuan bı ödeme falan çıkmıyor bu konuda bı bilgi alabilirmiyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çıkış işlemi yapılana kadar ki ödemeniz yapılır. Diğeri için bir dilekçe ile durumunuzu bildirmenizde fayda var.

  10. Sevda dedi ki:

    Merhaba ben 5 yıldır bir fabrikada çalışıyordum dogum yaptim devletin bana verdiği izin bitti 6 aylık ücretsiz izinim vardı henüz 1 ayı bile dolmamisti iş yerim benim haberim olmadan kod 48 ile çıkışı mi vermiş ben bu durumda mahkemeye versem tazminat kazanabilir miyim

  11. Ayşe dedi ki:

    Merhaba. 37 haftalık hamileyim ve özel bir kurumda 4 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Doğum izni için raporumu iş yerine teslim etmeme rağmen 01/07/2022 tarihinde bilgilendirilmeden işten çıkışımın verildiğini farkettim. Doğum parasından faydalanabilmek için ne yapmam gerekiyor?

  12. Deniz dedi ki:

    Merhaba. Bir kurumda 6 senedir öğretmen olarak çalışmaktayım . Yalnız ilk senelerimde anlaşmam on aylıktı. Son üç yıldır ise anlaşmam yıllık. Doğum iznine ayrılacağım yakında. Dönüşte beni işten çıkarttıklarında tazminatım nasıl hesaplanıyor 6 yıl üzerinden toplam çalışma süreme mi bakılıyor yoksa son üç yıl mı değerlendiriliyor?

  13. Serap dedi ki:

    Merhabalar ben 04.08.2021 den beri çalışıyorum özel okulda öğretmenim. Doğumum 05.05.2023 e denk geliyor ve doğum iznimi kullandıktan sonra okul beni işten çıkarabilir mi ben bir sonraki dönemde çalışmak istesem ne yapmam gerekir haklarım nedir? Maaş 6500 doğum param ne kadar olur. İzinde iken ne kadar maaş alırım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Özel sektörde işveren her zaman çıkartabilir. ancak işçininde işe iade veya kötü niyet tazminatı alma gibi hakları var. Böyle bir durum oluşursa dava açarak tazminatınız haricinde işe iade veya kötü niyet davaları açabilirsiniz.

  14. Mehmet dedi ki:

    Eşim işkur sürekli işçi alımından atanmış olup iş öncesi kayıttan önce yaklaşık 30 gün önce doğum yapmıştır.Atandigi kuruma doğum rapaorunu ibraz ettiğimiz halde izin vermiyor .Bu konuda detaylı bilgi almak istiyorum.Lutfen.Acil.

  15. Yeliz Belinay dedi ki:

    Merhabalar doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin talebi nasıl yapılır, bir dilekçe yazmak gerekir mi, gerekir ise bu dilekçe şirkete e mail ya da fax aracılığıyla teslim edilebilir mi, şirket işçiyi adresine çağırıp illede ıslak imzalı istemek zorunda mıdır, anne ve bebeği imkan olmadığı halde şirket sırf ıslak imza almak istiyor diye gitmek zorundamıdır, şirkete imza için bebeğiyle beraber gitmeye imkanı olmayan işçiyi şirket bu sebeple çıkarttığıda işçinin ne yapması gerekir?

  16. ASLI RUMEYSA AKBULUT dedi ki:

    Merhabalar, özel bir kurumda 1 dönem anlaşmalı ( Ağustos 2021 – haziran2022) öğretmenim. 04.04.2022 itibariyle doğum iznine ayrılacağım. Doğum yapacağım tarih 20. 05. 2022 olarak gözüküyor. Yasal olarak 8 hafta doğrum iznim olduğuna göre İş verenim beni rapor süresince sigortalı gösterebilir mi? Kurum haziran ayında çıkışımı yapmazsa kuruma bir masraf çıkar mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum izninizde işverene bir maliyet çıkmaz. Raporunuzu işleyerek aktif sigortalı olarak prim ödemezsiniz. aktif sigortalı kalındığı müddetçe de rapor ödemesinde sıkıntı çıkmaz. Raporunuz bittikten sonra okul iş akdinizi feshedebilir. Tüm bunların okul için ayrı bir maliyeti yok.

  17. Meryem dedi ki:

    Merhaba, 5.06.2021 – 25.09.2021 arası analık izin raporumu kullandım ve sonrasında 6 ay ücretsiz izin Hakkımı kullandım işverenim beni işten çıkartacağını söyledi. tazminat hesaplanırken işten çıkış tarihim 5.06.2021 öncesi mi hesaplanır yoksa 25.09.2021 sonrası mı ,6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanırken işten çıkartacaklarını söylemediler bitiminde söylediler yoksa 6aylık ücretsiz izin bitim tarihim mi işten çıkış olarak gözükür

  18. Me dedi ki:

    Merhaba, 5.06.2021 – 25.09.2021 arası analık izin raporumu kullandım ve sonrasında 6 ay ücretsiz izin Hakkımı kullandım işverenim beni işten çıkartacağını söyledi. tazminat hesaplanırken işten çıkış tarihim 5.06.2021 öncesi mi hesaplanır yoksa 25.09.2021 sonrası mı

  19. Ayşe dedi ki:

    Merhaba,
    08.02.2019 tarihinden beri çalışmakta olduğum belirsiz süreli iş yerimde Ağustos 2022’de sözleşmenin fesih edileceği bilgisini aldım. Eylül 10 gibi doğumum olacak şuan 14 haftalık hamileyim. Doğum iznine ayrılmam durumunda ödeme yapılır mı ?

  20. Merve dedi ki:

    Merhaba ;
    Özel bir şirkette 2.5 yıldır çalışıyorum mayıs ayında doğum iznine ayrılacağım, ücretli izin hakkım bittikten sonra 3. yılım dolmuş olacak, sonrasında doğum sebebiyle iş çıkışı istemem halinde kıdem tazminatımı alabilir miyim

  21. Gülşen dedi ki:

    Merhaba ben şuan dogum iznindeyim ve iznim bittinmi cıkışımı verecekler ne gibi haklarım oluyor 4 senelik işciyim dogum rapor parası ve issizlik maaşından yararlana bilirmiyim

  22. Makbule dedi ki:

    Şuan ssk li bir işte çalışıyorum Ağustos 15 de doğum yapacağım.Lakin SSK çıkışım anlaşma şartlarına göre 30 Haziran’da verilecek benim 32.haftam Haziran 20 ye denk geliyor.Ben bu raporu Haziran 20 de versem çıkışım verilebilirmi çıkışım verilmiş olsa dahi doğum raporu parasını alabilirmiyim.Bilgi verirseniz sevinirim.

  23. Ceylan dedi ki:

    5 aylık hamileyim. Evlilik nikahtan dolayı ağustos 19 da is yerinden Ayrılmam gerekiyor tazminatimdan men edilmemek için. Bu sure zarfında 8 + 8= 16 hafta olan bu iznimi doğumdan önce erken alma imkânım olabilrmi acaba . çünkü raporluyken isten çıkma durumunda rapor parasından yararlanamam yani doğumdan 2 ay önce değilde 2.5 ay öncesinden ayrılma gibi birşey söz konusumu

  24. Aslan aslan dedi ki:

    11.30.2021 de doğum yaptım 11.03.2022 de raporum bitiyor işten çıkarılınca 2022 şartlarından mı tazminat hesaplanır acaba yol parası yemek (ticket dahil olurmu)ve prim hesaplanır mı acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet 2022 yılı şartlarına göre tazminat hesaplanır.

  25. Aslan aslan dedi ki:

    Merhabalar 30.11.2021 tarihinde doğum yaptım
    Özel bir şirkette çalışıyorum işten cıkarılıcam doğum yaptım için suan sıgortam aktif görünğyor
    E devlette görünen ücret 4172
    Ama brut net 3577 tl ve 599tl lik bi prim var bodromda ama ödenen prim 300 TL ben işten çıkarılınca acaba neye göre tazmınat alıcam
    E-devlet üzerinden görünen 4172 göremi
    Maas bodrosumdeki net brut üzernden mi 3577

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eğer prim sistemi ile çalışıyorsanız son 1 yıllık brüt maaşınızın ortalamasına göre kıdem tazminatı alırsınız.

  26. Fatma dedi ki:

    Merhaba 2 dönem ücretli öğretmenlik yaptım 37.haftaya kadar çalıştım ve doğum yaptım son 1 yıl sigortalı sürem 105 gün doğum yaptıktan 1 ay sonra işten çıkartıldım raporum 4 aydı doğum parası alabiliyor muyum alabilirsem ne kadar ayrıca raporlu iken beni işten çıkartabilme hakları var mıydı böyle Bi hakları yoksa ne yapmam gerekir?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İş akdinizin feshinden sonraki 10. güne kadar rapor ödemesini alabilirsiniz. Kalan gümleri alamazsınız.

    2. Fatma dedi ki:

      Raporlu iken beni çıkarttıkları için ihtar cezası alabiliyor muyum veya kıdem tazminatı bunları alabilirsem nereye başvurmam gerekir

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kıdem tazmınatı alabilecek kadar çalıştıysanız işe iade veya kötü niyet tazminatı davası açabilirsiniz.

  27. Nurten dedi ki:

    Merhaba 16 haftalık doğum iznim bitti ve doktorum 10 gün rapor verdi 10 gün dolmadan işverenim arayıp işten çıkaracağını söyledi doğum izni bittikten sonra işverenın belli bir süre çalıştırma zorunluluğu var mı ?
    Haklarım için (ihbar,kıdem) nasıl bir yol izlemeliyim?
    Teşekkür ederim.

  28. Aslan aslan dedi ki:

    Merhaba ben özel bir sirkette calışiyorum 30 Kasım 2021 doğum yaptım son ay 18 gün caliştığım için 2500 TL görüyor son yatan maas beni işten cıkarırlarsa ben haklarımı 2022 brutünden mi alacağım yoksa 2021 den mi yıl dönmediği için birde tazmınatı son ücretten mi alıyoruz
    Birde e devlette görünen ücret üzerinden mi yoksa SGK dökümğndeki brüt ücretten mi 3577 den mi alıyoruz
    Benim e devleten farklı sgk dökümünde farklı görünğyor

  29. Makbule dedi ki:

    Merhaba 16haftalık doğum izni biten işçi 6aylık ücretsiz izin alabilir mi işverenin izin vermeme hakkı varmı? İşçi hangi izinleri yasal olarak alabilir bu süreçte?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum izninden sonra 6 aylık ücretsiz izni işçi kullanmak isterse işveren vermek zorundadır. Ücretsiz izin kullanmak istenmez ise günde 1,5 saat süt izni kullanılabilir.

  30. Hatice dedi ki:

    merhaba,

    2022 Şubat Ayı içerisinde inşallah doğum yapacağım. O tarihte 1.5 yıllık çalışan oluyorum. İş yerimden arandım ve doğum iznim bitiminde beni işten çıkaracaklarını söylediler. Bu durumda oluşacak haklarım nelerdir? Ayrıca ödememin bir kısmını da elden alıyorum.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum izni bitmeden işten çıkartılırsanız çıkıştan sonraki sürenin rapor ödeneğini alamazsınız. Ayrıca işe iade, ve kötü niyet tazminatı için dava açabilirsiniz.

  31. Melek dedi ki:

    Doğum iznindeyken nikahtan çıkış hakkımı kullanırsam tazminatımı ve doğum ödeneğini talep edebilir miyim iznimin dolmasına 4 gün kala nikahtan çıkış hakkim bitiyor çünkü hangi tazminatları talep edebilirm doğum ödeneğini yakmış olurmuyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çıkış talep edebilirsiniz. Raporlar iş akdi feshinden sonraki 10 güne kadar ödüyor. Bu nedenle rapor ödemesini ve kıdem tazminatını tam alırsınız.

  32. Ceyda dedi ki:

    Merhaba bir işyerinde 3 yildir çalışıyorum suan 16haftalik dogum iznimdeyim isyerimde toplu cikarmalar oluyor doğum iznim bitmeden isveren beni de cikarabilir mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum iznindeyken işverene maliyetiniz yok. Çıkartacağını düşünmüyorum. Çıkartırsa işe iade davası açarak tazminat kazanabilirsiniz.

  33. Tuğrul Çelebi dedi ki:

    Merhaba, Kasım ayında doğum izni bitmiş bir personelimiz 6 ay ücretsiz izne ayrılmıştır. Ancak biz bu ay sonu itibariyle kıdem ve ihbar tazminatını vererek işten çıkarmak istiyoruz. Kıdem ve İhbar tazminatları dışında kazanılmış bir hakkı var mıdır işe iade davası hakkı dışında? Başka bir ödeme yapılmalı mıdır?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşe iade davası ile birlikte kötü niyet tazminatı davası açabilir. Emzirme izin ücretlerini talep edebilir.

  34. Nida kaş dedi ki:

    Merhaba iş yerimde 4 yildr çalısıyorum. Ücretli dogum iznim bitti ve ücretsiz olarak iznime devam ediyorum. 28 aralikda iznim bitiyor. O tarihe kadar işveren isterse beni isten cikartabilirmi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çıkartabilir. Ancak hukuksuz olur. İşe iade davası açabilirsiniz.

  35. Derya dedi ki:

    merhabalar;6 yıldır bir kurumda sözleşmeli olarak çalışmaktayım şuan 2 aylık hamileyim doğumum nisan ayına denk geliyor ve her 2 yılda bir sözleşme yenileniyor bu yıl ki sözleşme mayıs ayında olacak ve ben doğum izninde olucam sayı azaltmaya gideceklerini söylüyorlar elenenler arasına beni koyup çıkarma haklarına sahipler mi ?,işe iade davası açma hakkım doğar mı? doğum iznindeyken ve çıkarsalar dahi doğum parasını alabilir miyim ? [tazminatı zaten koşulsuz sartsız veriyorlar)

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum iznindeyken çıkartabilirler. ancak işe iade davası açmanız halinde kazanma olasılığınız yüksek. Eğer mayıs ayında iş akdiniz feshedilirse feshedildiği tarihten itibaren 10. güne kadar rapor ödemenizi alabilirsiniz sonraki kalan günleri alamazsınız.

  36. Elif dedi ki:

    Meraba ben doğum öncesi raporumu almadan ücretsiz izine ayrildim sağlik sorunlarim yuzunden işveren bana bilgi bermedi raporu haketmiyormuşum rapor ücreti alamadim şimdide izinim bitti bir hafta oldu işten çikarilirsin dediler arayip ne yapmam gerekiyo çikarirlarsa bi hakkim olurmu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İzniniz bitti ve işe başlamazsanız devamsızlıktan işvereniniz sizi haklı nednele işten çıkartabilir. Herhangi bir hakkınız da olmaz.

  37. Elif dedi ki:

    Merhaba 19.06.2020 tarihinde evlendim 24.03.2021 doğum iznim başladı 22.06.2021 de iznim bitiyor ise başlayacağım bebeğinden dolayı işten ayrilsam ne gibi haklarım var yardımcı olur musunuz. Saygılarımla

  38. Merve dedi ki:

    Merhaba 18.09.2020 tarihinde evlendim. Şuanda hamileyim. 09.07.2021 de doğumum olucak. Doğum iznine 01.06.2021 tarihinde çıkacağım. Çocuk doğduktan 10-15 gün sonra devlet tarafından çocuk parası veriyorlar. 16 haftalık raporum bitmeden 8. Ayda evlilik sebebiyle işten ayrılabilir miyim? Evlilikte 1 yıl içinde ayrılmada tazminat veriliyor. Bundan yararlanabilir miyim? Yani hem çocuk parası alıp hem evlilik tazminatı alabilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Raporunuz bitmeden işten ayrılırsanız raporunuzun kalanını alamazsınız. Ama öncesini alabilirsiniz. ayrıca tazminatınızı da alabilirsiniz.

  39. Nur dedi ki:

    Merhabalar,
    Doğum iznim yeni bitti. Yıllık izin kullandırıyorlar. Bebeğim 3 aylık Döndüğümde işten çıkarılırsam normalde 1 yaşına gelene kadar olan paramı işyerinden talep edebilir miyim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      30 ve üzeri çalışılan bir yer ise işe iade davası açarak en az 4 maaş daha tazminat alma hakkınız olur. 30 dan az ise kötü niyet tazminatı alabilirsiniz. 1 yaşına kadar olan paranızı talep edemezsiniz.

  40. İsimsiz dedi ki:

    3 yıldır ayni yerde çalışıyorum doğum iznim bittikten sonra çıkışımı alsam kıdem tazminatı ya da herhangi bir tazminat alabiliyor muyum?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum haklı nedenle fesih hakkı tanımaz. Dolayısıyla doğumu sebep göstererek istifa etmeniz halinde kıdem tazminatı alamazsınız.