Doğum Belgesi Nasıl Alınır? E-Devlet Rehberi
E-Devlet doğum belgesi almak için turkiye.gov.tr adresinden gereken işlemleri yapmak mümkündür. Doğum belgesi, bebeklerin doğumunu kanıtlamak ve resmileştirmek için düzenlenir. E-Devlet doğum belgesi almak, bazı kurumsal müracaatlar ve yurt dışına çıkışlar sırasında gerekebilir.
Yurt dışı vize işlemleri, okul kayıtları vs. gibi işlemler için doğum belgesine ihtiyaç duyulabilir. E-Devlet sisteminin her geçen gün daha kapsamlı hale gelmesi sayesinde doğum belgesi almak kolaylaşmıştır. Hastanede beklemenize gerek kalmadan e-Devlet üzerinden kolayca belge alabilirsiniz.
Doğum Belgesi Nedir?
Doğum belgesi, canlı doğumun gerçekleştiğini kanıtlayan bir evraktır. Bu belgenin farklı türleri vardır. E-İmzalı doğum belgesi, çok dilli doğum belgesi gibi farklı evraklar vardır. Bu evrakların kullanım alanları farklıdır.
Doğum belgesinde çeşitli bilgiler yer alır. 2018 tarihinden sonra yapılan doğumlar için detaylı belge alınabilir. Ayrıca farklı ülkelerde kullanmak üzere çok dilli belge de alınması mümkündür. Belgelerin doğrulama işlemleri, E-Devlet üzerinden yapılabilir. Bu nedenle e-Devlet üzerinden aldığınız belgeyi onaylatmanıza gerek kalmaz.
Doğum belgesini hastaneden de almanız mümkündür. Hastaneden aldığınız belge ve e-Devlet’ten aldığınız arasında geçerlilik yönüyle bir farklılık yoktur. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz tüm alanlarda, e-Devlet’ten aldığınız belgeyi kullanabilirsiniz.
E-DEVLET’TEN DOĞUM BELGESİ ALINIR MI?
E-Devlet’ten doğum belgesi almak mümkündür. E-Devlet üzerinden belgeyi alarak gerekli yerlere teslim edebilirsiniz. E-Devlet üzerinden farklı alanlarda kullanabileceğiniz, farklı biçimde düzenlenmiş belgelere erişebilirsiniz.
Doğum belgesini alabilmek için e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-imza, kullanabileceğiniz giriş yöntemlerinden biridir. Dileyenler mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı da tercih edilebilir.
Şifrenizi bilmiyorsanız PTT şubelerine giderek yeni şifre alabilirsiniz. Yeni şifrenizi aldıktan sonra turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak şifre değişikliği yapmalısınız. PTT’den aldığınız şifre geçici nitelikte olduğu için değiştirerek güçlü bir şifre belirlemelisiniz.
- E-İmzalı Doğum Belgesi Alma
E-imzalı doğum belgesi almak için E-Devlet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda turkiye.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bu adrese girdikten sonra sağ tarafta “Giriş Yap” seçeneğini görürsünüz. Buraya tıklayarak şifre kısmına ulaşabilirsiniz.
Giriş Yap” kısmına ulaştıktan sonra kimlik numaranız ve şifrenizle kendi sisteminize ulaşabilirsiniz. Üst sekmede yer alan diğer giriş yöntemlerini de dilerseniz tercih edebilirsiniz.
Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız “Şifremi Unuttum” yazan kısma tıklayarak yeni şifre belirlemeniz gerekir. Sisteme girdikten sonra arama alanına doğum raporu yazarak sorgulama yapabilirsiniz.
Çıkan seçenekler arasından “Sağlık Bakanlığı/e-imzalı Doğum Raporları Sorgulama” seçeneğini tercih etmelisiniz.
E-imzalı doğum belgesi, 2018 sonrası doğan kişiler için alınabilir. 2018 sonrasında doğan çocuğunuz varsa onun için bu belgeyi alabilirsiniz. Belgeyi görüntüledikten sonra dilerseniz çıktısını alabilirsiniz.
- Çok Dilli Doğum Kayıt Örneği Alma
Çok dilli doğum kayıt örneği almak, yurt dışına çıkışlarda gereken bir işlemdir. Bu işlemi yapmak için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girmelisiniz. Arama alanına doğum kayıt örneği yazarak, belgeyi alacağınız kısma ulaşabilirsiniz. “Çok Dilli Doğum Kayıt Örneği Sorgulama” yazan yere tıklayarak belgeye erişebilirsiniz.
Bu belgeyi hem kendiniz hem de alt-üst soydan yakınlarınız için alabilirsiniz. Gelen ekranda yazan bilgilendirme metnini okuduktan sonra “Devam Et” yazan alana tıklamalısınız.
Bu aşamadan sonra belgeyi kim için düzenlemek istediğiniz sorulur. İlgili seçeneği tercih ederek “Belge Oluştur” yazan alana tıklamalısınız.
E-Devlet doğum belgesi almak için gerekli adımları tamamladıktan sonra belge düzenlenir. Doğum belgesinde doğum tarihi-yeri, ad-soyad, kimlik no, cinsiyet gibi bilgiler bulunur. Aynı zamanda anne-baba bilgileri, nüfusa kayıtlı olunan yer de belgede görünür.
Belgeyi e-Devlet üzerinden aldıktan sonra ilgili kuruma teslim etme şansınız vardır. Kurum yetkilileri, belge doğrulama işlemlerini E-Devlet üzerinden yapabilir.
Doğum Belgesi Nereden Alınır?
Doğum belgesi almak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. E-Devlet sistemine hem internetten hem de mobil uygulamadan erişmek mümkündür. Hastane raporu şeklinde belge alabileceğiniz gibi çok dilli belge alma imkânı da vardır.
Doğum belgesini doğumun gerçekleştiği hastaneden de almak mümkündür. Hastaneden size doğumla ilgili sağlık belgeleri verilir. Nüfus kayıt işlemleri için hastaneden aldığınız belgeyi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden nüfus bildirimi işlemleri de yapılır.
E-Devlet’te Doğum Saati Gözükür mü?
E-Devlet’te doğum saati görünmesi, bazı belgeler için mümkündür. Eğer e-imzalı doğum belgesi alırsanız bu belgede doğum saati görünür. Bu belge, yalnızca 2018 sonrası doğanlar için alınabilir.
Çok dilli doğum belgesi aldığınız takdirde bu belgede doğum saati yer almaz. Doğum saatini öğrenmek için hastaneden alınan resmi evraklara bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra ebeveynlerinizden de doğum saati hakkında bilgi alabilirsiniz.
Doğum Saati E-Devlet’te Var mı?
Doğum saati e-Devlet’te yer alan bir bilgidir. Ancak düzenlenen tüm doğum belgelerinde bu bilgi yer almaz. Eğer e-imzalı belge alırsanız bu belgede doğum saati bulunur. Çok dilli doğum belgesinde bu bilgi bulunmaz.
Doğum saati resmi işlemler sırasında gerekli değildir. Ancak insanlar bu bilgiyi kişisel meraklarından dolayı öğrenmek ister. Siz de bu bilgiye ulaşmak için hastanelerden doğum belgesi alabilirsiniz.
Eski Doğum Kayıtlarına Nasıl Ulaşılır?
Eski doğum kayıtlarına ulaşmak için soy ağacı sorgulama işlemi yapılabilir. E-Devlet sistemine girdikten sonra arama alanına soy ağacı yazmalısınız. Böylece alt-üst soy sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekranda 1800’lü yıllara kadar bilgi edinebilirsiniz. Anneniz, babanız ve onların ebeveynleri; babaanne, anneanne ve dedelerin doğum tarihi görüntülenebilir. Aynı zamanda bu kişilerin ölüm tarihleri ve medeni halleri de sorgulama ekranında yer alır.
Soy ağacı görüntüleme işlemini, bağlantıları gösteren bir diyagram şeklinde görmeniz mümkündür. Bu belgede bağlantılar, alt-üst soy ilişkileri oklarla gösterilir. Bu belgeyi hatıra olarak saklamak için de çıkarabilirsiniz.
Özellikle hiç görme şansı bulamadığınız büyükleriniz hakkında bilgi almak için soy ağacı belgesi kullanılabilir. Geçmiş dönemlerde yaşayan büyüklerinizi tanıyarak kökenleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece geçmişinizi daha iyi öğrenerek çocuklarınıza da anlatabilirsiniz.
Kendi Doğum Belgemi Nasıl Alırım?
Kendi doğum belgenizi almak için çok dilli doğum belgesi formunu oluşturabilirsiniz. Bu form, e-Devlet üzerinden oluşturulur. Tüm bilgilerin farklı dilde karşılıkları da belgede yer alır. Böylece yurt dışına çıkarken bu belgeyi kullanmanız mümkün olur. Yurt dışında okul, iş başvurusu için de çok dilli doğum belgesine ihtiyaç duyulabilir.
E-Devlet’ten Doğum Bildirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet’ten doğum bildirimi başvurusu yapmak için arama alanına doğum bildirimi yazmalısınız. Çıkan sonuçlar arasından “Doğum Bildirimi Başvurusu” seçeneğini tercih etmelisiniz.
Bu işlemi e-Devlet üzerinden yapabilmeniz için mobil imza ya da elektronik imza kullanmalısınız. Doğum bildirimi son derece ciddi bir işlem olduğu için sizden kimlik doğrulama istenir. Kimlik doğrulama işlemini, e-imza ile yapabilirsiniz. E-imza kullanmayanlar, mobil imza ile doğrulama yapabilir. Bu sayede doğum bildirimi işlemini gerçekleştirmeniz mümkün olur.
E-Devlet üzerinden doğum ile ilgili pek çok işlem yapılması mümkündür. Doğum ile ilgili işlemleri e-Devlet üzerinden yapmak, size ciddi anlamda kolaylık sağlar. Belgeleri e-Devlet üzerinden görüntüledikten sonra yazıcı kullanarak çıktı alma imkânınız vardır. E-Devlet’ten doğum belgesi almak için hastaneye de başvurabilirsiniz.