Damga Vergisi Nedir, Asgari Ücretten Kalkar mı?
Asgari ücret tespit komisyonu tarafından başlanan görüşmeler ile birlikte asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Görüşmelerde özellikle asgari ücretten alınan vergiler masaya yatırılırken damga vergisi de gözden kaçmaması gerekiyor.
Damga Vergisi Nedir?
Asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağına yönelik görüşmeler başlamışken asgari ücretin nasıl daha fazla yüksek tutulacağı da tartışılıyor. Asgari ücretten alınan vergiler yüzünden asgari ücret ile çalışanın eline daha düşük ücret geçmesinden dolayı asgari ücretlilerden vergi konusu da masaya yatırıldı. Ancak konuyla ilgili olarak gözden kaçırılmaması gereken bir diğer vergi türünü de damga vergisi oluşturuyor. Ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden aylık olarak damga vergisi kesintisi yapılıyor. Aylardır ücretsiz izinde olan kimseler için kesilen damga vergisi önemli bir tutar oluşturuyor.
Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılında uygulanacak olan asgari ücretin ne kadar olacağına yönelik ikinci toplantısını da yakında yapacak. Özellikle görüşmelere katılan işçi temsilcisi sendikalar asgari ücretin daha da yüksek olması için asgari ücretliden alınan vergilerin kaldırılmasını talep ediyorlar. asgari ücretten asgari geçim indirimi sonrasında 154 TL gelir vergisi ve 22 TL de damga vergisi alınıyor. Özellikle damga vergisi ücretsiz izinde olanların ödeneklerinden de kesildiği için uzun vadede önemli bir kesintiye tekabül ediyor.
Damga Vergisi Büyük Haksızlık Yaratıyor
Salgın yüzünden ekonomik olarak etkilenmiş milyonlarca çalışan damga vergisi uygulaması karşısında çaresiz kalıyor. Çünkü işsizlik sigortası fonu kapsamında verilmekte olan işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izne çıkarılmış olanlar için sağlanan nakdi ücret desteğinden de damga vergisi kesintisi yapılıyor. Örnek olarak ücretsiz izne çıkarılmış olan çalışanlara fondan verilen günlük 39 TL ücretin 30 kuruşu günlük bazda damga vergisi olarak alınıyor. Nakdi ücret aylık bin 177 TL olduğu için aylık 9 lira damga vergisi kesintisi yapılıyor ve böylece destekten yararlanan kişinin eline bin 168 TL geçiyor. Kesilen 9 lira ise özellikle çalışmayan ve zor durumda olanlar için önemli bir tutar oluşturuyor.
İşsizlik ödeneğinde ise brüt asgari ücretin yüzde 40’ı ile yüzde 80’i arasında değişiklik görülüyor ve buna göre işsizlik ödeneği alanlardan da aylık olarak damga vergisi 9 lira ve 18 lira arasında alınıyor. Kısa çalışma ödeneği ise asgari ücretin yüzde 60 ve yüzde 150’si oranında değişiyor ve buna göre aylık olarak alınan damga vergisi de 13 lira ile 33 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Bu durum ise temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ödeneklerden yararlananlar için ekstra yük ve masraf oluşturduğu gibi haksızlık da yaratıyor.
Kısa Çalışmada Olanların Sayısı Arttı
Damga vergisinin alındığı alanlar sadece asgari ücret değil aynı zamanda kısa çalışma, işsizlik ve nakdi destek ödemeleri de olduğu için çalışanlar için özellikle bu dönemde büyük sorunlar yaratıyor. Kısa çalışma ödeneği alan sayısı Kasım ayında tekrar kısıtlamalar ile birlikte artış gösteriyor. Nisan ayında 3 milyon 243 bin kişi ödenekten yararlanırken en son Ekim ayında sayı 967 bin kişiye düşmüştü.
Ancak Kasım ayında oran 989 bin kişiye yükseldi ve Aralık ayıyla birlikte bu sayının daha da artması ön görülüyor. Bu doğrultuda temelde devlet için küçük para olmasına karşılık, ödenekten yararlananlar için damga vergisi kesintisi de büyük önem taşıyor. Damga vergisinin hem asgari ücretten hem de yararlanılan desteklerden kaldırılması rahatlama sağlayacak ve haksızlığı ortadan kaldıracaktır. Ancak devlet tarafından damga vergisinin ya da diğer vergilerin asgari ücretten kaldırılacağına yönelik henüz olumlu bir açıklama gelmedi.