ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çiftçi Bağ-Kurlu Kadınlarda Doğum Borçlanması

Çiftçi Bağ-Kurlu Kadınlarda Doğum Borçlanması
03.12.2016

Ülkemizdeki ekonominin kalkınmasında artık yavaş yavaş kadınların da etkisi artmaya başlamıştır. Günümüzde birçok kadın, anne de sigortalı olarak bir işe girip çalışmakta ve evin geçimine katkı sağlamaktadır. Böyle çalışan kadın sigortalılar için devlet tarafından çeşitli iyileştirmeler ve kolaylıklar yapılmakta ve bu kolaylıkların çeşitleri gün geçtikçe artırılmaktadır. Bu kolaylıklar sayesinde kadın nüfus iş hayatına daha kolay adapte olabilmekte ve ekonomiye katkıları da o derece artmaktadır. Devletin kadın sigortalılara yaptığı kolaylıklardan birisi de doğum borçlanmasıdır. Bağ-Kur kapsamı altında bulunan çiftçi Bağ-Kurlu kadınlar da doğum borçlanması yapabilmektedir.

Doğum Borçlanması Nedir?

Başlangıç olarak doğum borçlanmasını açıklayalım. Çalışan kadınlar çalıştıkları süre içerisinde çocuk sahibi olabilirler. Çocuk sahibi olmadan önce ya da sahip olduktan sonra ise işe ara vermeleri gerekebilir ve doğum borçlanması da bu sürelerde devreye girmektedir. Doğum yapan sigortalıların, doğumdan sonraki çalışamadıkları süreyi devlete borçlanmasına doğum borçlanması adı verilmektedir.

Söz konusu olan bu doğum borçlanması normal hastalık halindeyken yapılamamaktadır. Yani bu dönemler için çiftçi Bağ-Kurlu kadınlara ödeme olmaz. Çiftçi Bağ-Kurlular sadece doğum gibi durumlarda borçlanma yapma hakkına sahiptir. Doğum borçlanması yapma durumu şirket ortağı olan kadınlarda da geçersiz olmaktadır. Doğum zamanında sahip olmadan başka çiftçi Bağ-Kurlular, iş kazası ya da meslek hastalığına yakalanırsa da borçlanmadan faydalanabilir.

Doğum Borçlanması İçin Şartlar

Yukarında belirttiğimiz gibi çiftçi Bağ-Kurlu olan kadınların da doğum borçlanması yapma hakkı vardır ve bunu doğum sürelerinde kullanabilirler. Fakat doğum borçlanması yapabilmek için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları aşağıda okuyabilirsiniz:

  • SSK, tarım SSK, Bağ-Kur, tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da isteğe bağlı sigorta sahibi olan kadın çalışanlar, bu sigortaya sahip oldukları dönemde doğum yapmış olmalıdırlar.
  • Söz konusu olan sigortalı kadın doğum yaptıktan sonra geçen iki yıllık sürede çalışmamış ya da prim ödememiş olmalıdır. Bu dönemlerde çalışılmışsa çiftçi Bağ-Kurlu olan kadın sadece çalışılmamış olan süreleri doğum borçlanması kapsamında borçlanabilir.
  • Çiftçi Bağ-Kurlu kadının doğan çocuğu sağ ve yaşıyor olmalıdır. Eğer çocuk doğumdan sonraki iki yılda vefat ederse, çiftçi Bağ-Kurlu kadın sadece bebeğin yaşadığı süreleri doğum borçlanması kapsamında borçlanabilir.
  • Çiftçi Bağ-Kurlu kadınlar doğum borçlanması kapsamında sadece 3 çocuk için borçlanabilirler.

Doğum Borçlanması İçin Başvurma

Çiftçi Bağ-Kurlu kadınlar doğum borçlanmasına başvurmak için kendilerine ait Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezlerin giderek borçlanma için başvurularını yapabilirler. Doğum borçlanmasına başvurmak için kişinin bazı belgeleri gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır:

  • Doğum borçlanması için talep dilekçesi.
  • Çiftçi Bağ-Kurlu kadının nüfus cüzdanı fotokopisi.

Çiftçi Bağ-Kurlu kadın sigortalılara verilen doğum borçlanması hakkı o kişilerin işe başlama tarihini geriye çekmez, doğum borçlanması sadece prim toplamında ele alınır. Doğum borçlanması yapacak olan çiftçi Bağ-Kurlu kadın, her bir çocuk için sadece 720 gün, üç çocuk için ise toplam 2160 gün doğum borçlanması yapabilir. Doğum borçlanmasından sonra eğer kadın emeklilik şartlarını sağlıyorsa daha kısa sürede emekli olma hakkına sahip olur.

Doğum Borçlanmasında Ödenecek Tutar

Çiftçi Bağ-Kurlu kadınların hakkı olan doğum borçlanmasında diğer bir önemli olan konu da ödenecek tutarın nasıl belirlendiğidir. Doğum borçlanması tutarı, asgari ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücretin günlük brüt tutarının %32’si doğum borçlanması günlük ödenecek tutar olarak belirlenir. Toplam doğum borçlanması yapılacak gün sayısıyla bu tutar çarpılırsa toplam ödenecek miktar bulunur.

Çiftçi Bağ-Kurlu kadın ilk doğum borçlanması bitmeden tekrar bir doğum yaparsa ödeme şekli tekrar buna göre ayarlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.