ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Boş Kağıda İmza Atan Çalışanlar Dikkat, Beklenmedik Borç Çıkabilir

Boş Kağıda İmza Atan Çalışanlar Dikkat, Beklenmedik Borç Çıkabilir
04.12.2020

Yeni işe başlarken bazı işverenler ya da işyerleri tarafından çalışanlar için sözleşme dahilinde boş kağıt imzalatılıyor. Çalışanın işe girerken ileride yol açabileceği sorunları düşünmeden imzaladığı bu kağıtlar ise daha sonra önemli sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden işe girerken imzalanan belgeler konusunda dikkatli olunması gerekiyor.

İşe Girerken Boş Kağıt İmzalamayın

İşe girme sırasında yapılanlar arasında bazı işverenler ya da işyerleri tarafından boş kağıt imzalatılıyor. Kimi işveren bu durumu daha sonra senet olarak kullanıyor ve kendisine güvence sağlarken, kötü amaç taşıyan işverenler ise çalışanlar açısından büyük bir borcun oluşmasına neden oluyorlar. Konuyla ilgili olarak gündeme gelen ve Yargıtay’ın karar bağladığı dosyaya göre, bir şirkette satış müdürü olarak işe başlayan çalışandan boş kağıda imza atması talep edildi. Çalışanın bir akrabasına da kefil olarak imza attırıldı. Çalışan ise 5 ay sonra işten ayrıldı ve borç senedinin de iade edilmesini istedi ama işveren senedi çalışana vermedi ve çalışan da bir süre sonra takibi bırakınca, 3 yıl sonra işvereni tarafından çalışana 50 bin liralık borç çıkarıldı.

Çalışan mahkemeye başvuru yaparak işe girerken imzaladığı boş kağıdın doldurularak 50 bin liralık borçlanma oluşturulduğu ve senedin de işe başlamadan önce olmuş gibi düzenlendiğini, işveren ile aralarında hiçbir şekilde ticari ilişki olmadığını belirtti. Aynı zamanda çalışan başka bir dava açarak sahte belge suçundan işverenin cezalandırılmasını talep etti.

Teminat Senedi Borç Senedi Yerine Geçer mi?

İşe başlamadan önce imzalanan belgeler bazı durumlarda teminat senedi olarak görülebiliyor ancak bu teminat senedinin işçinin aleyhine kullanılmaması gerekiyor. İşveren avukatı açılan dava üzerine yapmış olduğu savunmada, çalışanın ödeme emrinin tebliğinden başlayarak yasal süre içinde imzasını inkâr etmediği ve bu nedenle de senet altında yer alan imzayı kabul etmiş olduğunu, işe girerken işverenden 15 bin lira borç aldığını ve senedin de bu borçlara dönük olarak hazırlanmış olduğunu, teminat senedi olmadığını ileri sürdü.

İş mahkemesi ise çalışanın borçlu olmadığını, borcun yüzde 20’sinin de işveren tarafından işçiye tazminat olarak ödenmesi gerektiğine karar verdi. Yargıtay ise hüküm verilmesi için cezanın karara bağlanmasını bekledi. İşveren ceza davasından beraat etti, bu durumda ise iş mahkemesi aksi bir karar vererek işçinin borcu olduğuna hüküm getirdi.

Boş Kağıda İmza Atmak Geçersiz Sayılıyor

İşe girişte imzalanan belgeler arasında boş kağıt bulunuyorsa, Yargıtay konuyla ilgili olarak almış olduğu karar kapsamında bu durumu geçersiz saydı. Davayı inceleyen Yargıtay kural bakımından ceza mahkemesinin alınan kararında diğer mahkemelerin etkilenmemesi gerektiğini ifade etti. Karar kapsamında işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinde başlangıç aşamasında işe girerken işverenin teminat almak için belge imzalatabileceği belirtildi. Durumun ispat edilmesi halinde alınmış olan senedin teminat senedi yerine geçebileceği ifade edildi. İş hukuku kapsamında işçi ve çalışan ilişkisinde işverenin sosyal ve ekonomik açıdan güçlü olması, işçinin korunması gerektiğine de vurgu yapıldı.

Ancak Yargıtay’ın aldığı karar kapsamında işe girişte boş kağıda imza atanların boş kağıt için atmış oldukları imzaların geçersiz sayılacağına hüküm getirildi. Boş kağıda atılan imzaların daha sonra art niyetli eylemler için kullanılması mümkün olacağından, çalışanların işe girişte boş kağıda imza atmamaları gerektiği de vurgulandı. Fakat boş kağıda atılan imzanın ispat edilmesi de gereklilik olarak gösterildi. Bu durumda boş kağıda imza atarak işverenleri tarafından borçlu duruma düşürülen çalışanlar gerekli davaları açmaları halinde bu tür durumlardan kurtulabilecekler.

Yorumlar

  1. Nd dedi ki:

    Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce ek işe girerken okul sahibiyle sözleşme yapacaktık.o an noldu bilmiyorum aceleyle hocam siz bunu imzalayın,benim acil çıkmam lazım dönüşte kağıdı doldururuz dedi.benimde boşluğuma denk geldi,imzaladım.ama o okulda çalışmadım.başka okulla anlaştım.sonra ben naptım ya diye düşündüm.şu ana kadar bişi çıkmadı ve o okul müdürü velileri dolandırmaktan tutuklandı.içerde yatıyor mahkeme nolur bilmiyorum.sizce ben ne yapmalıyım?böyle dolandırıcı birinin iyi niyetli yaptığını sanmıyorum.yardım edin lütfen

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Belki iş akdi ile ilgili rahat hareket edebilmek için yapmıştır. Umarız hapiste uslanmıştır. Belli ki derdi özel okula gönderebilecek seviyede ki insanlarla.

  2. Ozan dedi ki:

    Bende çalıştığım yerde elden para alırken bos kâğıda elden aldığım paranın miktarını yazarak maaşımı aldim yazıyordum kagidin birinde kağıdın en üstüne ad-soyad imza attım yaklaşık 1 sene sonra kağıtları sordum attım dedi acaba bu imzalı kağıttan bama borç.cikartirlar.mi kağıdın üstünde 1 cm boşluk bile yoktu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kağıtta maaş ile ilgili bir açıklama olduğu için sorun çıkabileceğini düşünmüyorum.