ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kur’lu Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir mi?

Bağ-Kur’lu Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir mi?
SGK
16.07.2018

2008 yılında sigortalı çalışan SSK bağlamındaki kadınlara doğumdan sonra çalışamadıkları süre için prim ödeyerek emeklilik süresinden saydırma hakkını tanınmıştır. Doğum borçlandırması olarak isimlendirilen bu hizmet ile kadınlar çocukları ile daha fazla vakit geçirebilme ve ihtiyaçlarını eksiksiz yerini getirilme sansına sahip olmuşlardır. Kadına tanınan bu hak pek çok olumlu etkiyi sağlamıştır. Prim ödenmesi bakımından emeklilik gün sayısı üzerinde olumlu etkiler yaratmıştır.

Kanun 2018 yılında ilk olarak kapsamına sadece SSK kapsamında çalışanları alsa da daha sonra yapılan değişiklik ile beraber Bağkur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan kadınları da kapsamına almıştır. Bu sayede doğum yapan kadınlar doğumdan önce sigortalı çalışmaya başlamış ise doğum borçlanması hizmetinden yararlanma hakkında sahip olurlar. Bir bakımdan erkeklere sağlanan askerlik borçlanması ile benzer bir uygulama olarak görülmektedir.

Bağ-Kur’lu Kadın Doğum Borçlanması Başvurusu

Bağ-Kur kapsamındaki sigortalının doğum borçlanması başvurusunu bağlı olduğu ve dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine yapmalıdır. SSK kapsamına çalışan kadının başvurusu en son hizmetini nerede gerçekleştirdi ise oraya bağlı Sosyal Güvenlik Merkezine yapmalıdır. Emekli Sandığı sigortalıları(memur) başvurusunu SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na yapmalıdır.

Bağkur’lu kadın doğumdan önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmalı ve başvuru için Bağkur doyasının yer aldığı Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla gerçekleştirerek yapmalıdır. Doğum sigortası Bağkur’lu işe başlamadan sonra hayata gelen 3 çocuk için geçerli olmaktadır. Sigortalı kadın gereken şartları sağladığı durumda talebi üzerine 2160 gün kadar doğu borçlanması hakkını elde edebilir.

Doğum borçlanması hizmeti sigortalının işe başlangıç tarihini geriye çekmemekte. Genellikle karıştırılan bir nokta olup cevap bulunması gereken bir soru olmaktadır. Cevabı ise sigortanın başlangıç tarihini geri çekmediği fakat emeklilik için ihtiyaç duyulan prim gün sayısını doldurma zorunluluğunu yani ekstra çalışma süresini ortadan kaldırdığıdır.

Doğum Borçlanması Şartları

İlk şart kadının Bağkur, SSK, Emekli Sandığı sigorta kollarından birinde sigortalı şekilde çalışıyor olmasıdır. 5510 Sayılı Kanun’da belirtilen Bağkur kapsamındakiler; kendi hesabına bağımsız çalışanlar, tarımsal faaliyet gerçekleştirenler, köy ve mahalle muhtarlarıdır.Sigortalı olan Bağkur’lu kadının doğum borçlanması hizmetinden yararlanabilmesi için aranan şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Sigortalı kadının doğum önce sigortasının bulunması ilk şarttır. Çocuğun doğumundan önce ilk sigorta girişinin yapılmış olması yeterli olmaktadır. Önceki bir zamanda doğan çocuk için kadın daha sonra sigortalı olduğunda hizmetten yararlanamamaktadır.
  • Doğum gerçekleştikten sonraki zamanda sigortalı kadının adına prim ödenmemiş olması gereklidir. Eğer ödendi ise doğumdan sonraki zaman ile sigorta priminin ödendiği tarih arasındaki gün sayısı kadar doğum borçlanması talebinde bulunabilmektedir. 2 yıl boyunca borçlanmadan yararlanmak için 24 ay boyunca prim yatırılmamış olması gerekir.
  • Çocuğun sağ doğması da borçlanmayı elde edebilmek için gereken koşullardan bir diğeridir. Eğer çocuk borçlanmanın başladığı tarihten 2 yıla kadar geçen süre içerisinde vefat etti ise vefat ettiği tarihe kadar olan gün sayısı kadar borçlandırma yapılabilir.
  • Bağkur’lu kadın doğum borçlanmasını en fazla 3 çocuğa kadar yapma hakkına sahiptir. Gerekli şartları yerine getiren kişiler kolaylıkla başvurularını gerçekleştirebilirler. Sağ doğan her çocuk adına belirli bir gün sayısı kadar borçlandırma yapılabilmektedir.
  • Bir çocuk için 720 gün borçlanabilirken 3 çocuk var ise 2160 gün borçlanma hakkı olmaktadır.
  • Çocuğun doğumundan sonraki 24 ay içinde ödenen prim süreleri toplam günden düşülmektedir.
  • 2 yıl dolmadan tekrar çocuk sahibi olunması durumunda yeni çocuğun doğduğu tarih itibariyle birinci çocuktan sağlanan borçlanma kesilerek ikinci çocuk için geçerli olacak 2 yıllık borçlanma günü başlamaktadır.

Doğum Borçlanması Hesaplama

Doğum borçlanması yapacak Bağkur’lu kadın prime esas kazancın alt ile üst sınırı arasında borçlanma sağlayabilir.2018 yılıyıllık borçlanma tutarı en düşük 720 gün üzerinden hesaplanan15.580 TL olurken, en yüksek 2160 gün üzerinden hesaplanarak46.742 TL olmaktadır. Yani 1 çocuk için borçlandırma 15.580 TL olmakta iken 2 çocuk için tutar 31.161,60 TL ve 3 çocuk için tutar 46.742,40 TL olmaktadır.

Doğum borçlanması talebi bulunan kadının doğum yaptığı tarih sonrasında adına primi ödenmiş ise bu süre borçlanma hesabında bulunmaz. Prim ödenmiş süre toplamı iki yıllık doğum borçlanması süresinden düşülerek kalan süreler ise borçlandırılmaktadır. Sigortalı kadının doğum borçlanmasının yapılacağı sürede doğan çocuğunun vefat etmesi durumunda vefat tarihine kadar olan süre borçlanılabilmektedir.

İlk doğumdan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı olmaktadır. İlk doğum sonrasından ikinci doğuma kadar borçlanmakta ve ikinci doğum için 2 yıl daha borçlanabilmektedir. Yani ilk doğumdan ikinci doğuma kadar olan gün sayısı ve ikinci doğum sonrası 2 yıllık süre doğum sigortasından yararlanabilmektedir.Bu gibi hallerin oluşmadığı durumlarda ise kadın sigortalı haklardan eksiksiz şekilde yararlanmak için ilgili kuruma müracaat etmesi halinde başvuru taleplerini iletebilmektedir.

Doğum Borçlanması İçin Gereken Evraklar

  • Bağkur, SSK, Emekli Sandığı çalışanlarının doğum borçlanması talep edebilmesi için sigortalı kadının borçlanma talep dilekçesi doldurması gereklidir.
  • Kimlik fotokopisine ihtiyaç duyulacağından yanlarında bulundurmaları şarttır.
  • Sayılan tüm şartları sağlayan SGK Memur Bağkur doğum borçlanması, kadının Bağkur dosyasının bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne borçlanma dilekçesi ve kimlik fotokopisini vererek talep işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.