ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kur SSK Çakışması

Bağ-Kur SSK Çakışması
18.12.2016

Ülkemizde birden fazla sigortalılık kolları bulunmaktadır. Bunlar SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kurdur. Bazı durumlarda bu sigortalılıkların çakışması durumu meydana gelmekteydi. Bağ-Kur SSK çakışması torba yasa ile yapılan düzenlemelerle birlikte sona ermiştir.

Bağ-Kur SSK çakışması dediğimiz gibi yeni çıkan torba yasa ile düzene koyulmuştur. 2829 sayılı kanuna göre, Sosyal Güvenlik Kurumlarına tabi olan kişilerin sahip oldukları hizmet süreleri, aynı tarihlerde değilse aylık bağlanmasına hak kazanıldığı takdirde birleştirilmektedir.

Birden fazla Sosyal Güvenlik Kurumuna aynı anda tabi olan sigortalıların geçerli sigortalılık statüleri 2829 sayılı kanuna göre belirlenmekteydi. Buna göre, Emekli Sandığına tabi olarak geçirilen hizmet süreleri, Bağ-Kur ya da SSK hizmetleri ile çakışırsa Emekli Sandığında sahip olunan hizmet süreleri geçerli sayılıyordu. Diğer bir kısımda da, SSK ile Bağ-Kur arasında olan hizmet çakışmalarının aksine bir hüküm yoksa, önce hangi hizmet başlamışsa ve o kurumdaki sigortalılık sona ermemişse diğer kurumdaki hizmetler geçerli sayılamamaktadır.

Bağ-Kur SSK çakışması sırasında Bağ-Kur ve SSK arasında borç aktarımı da belirli şartlarla yapılmaktadır ve her kısım aktarılamamaktadır. 5510 sayılı kanuna göre SSK kapsamında bulunan hizmetlerinin iptali ve ödenmiş olan primlerin Bağ-Kura aktarılması sırasında aktarılan kısımlar şöyle belirlenmiştir:

  • Sadece sigortalı işçi hissesinden:
  • Uzun caddeli sigorta kodları.
  • Genel sağlık sigortası primi.
  • İşsizlik sigortası priminin sigorta kolları arasından aktarımı yapılmaktadır.

SSK, Bağ-Kur kapsamındaki çakışan dönemlerdeki prim borcu karşılanmazsa, işverenin hesabından aktarım yapılamamaktadır.

Çakışan dönemde SSK kapsamında ödenmiş olan primler, aynı dönemdeki Bağ-Kur prim borcundan fazla ise, yeteri kadar olan sigortalı hissesi ilgili dönemin borç kısmına aktarılmaktadır.

Başlıklar

Kendi İş Yerinden SSK Bildirimi

Bir kişi Bağ-Kur kapsamında olup da bir iş yerine sahip olabilir ya da bir iş yerine ortak olmuş olabilir. 5510 sayılı kanuna göre Bağ-Kurlu olan bu kişi, bu iş yerinden dolayı SSK kapsamında sigorta bildirememektedir.

Hizmet birleştirme işlemleri sırasında kontrol edilen durumlardan birisi de budur. Sigortalıların kendi sahip oldukları ya da ortak oldukları iş yerinden sigorta bildirmiş olup olmadığına dikkat edilir. Bu bildirim durumlarında ortaya çıkan hususlar ve sonuçları şöyle sıralanabilir:

Bir kişi kendi iş yerinden kendisini SSK kapsamında sigortalı olarak bildirirse; SSK hizmetleri iptal edildikten sonra ödenmiş olan primler hem sigortalı hem de işveren hissesi olarak Bağ-Kura aktarılmaktadır.

Bir kişi eğer ortak olduğu bir iş yerinden SSK kapsamında sigortalı olarak bildirilirse sadece sigortalı hissesi Bağ-Kura aktarılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Destek Primi Çakışması

Bazı durumlarda Bağ-Kur ve SSK kapsamında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenmiş süreler çakışabilmektedir. Bu primlerin çakışması durumunda prim aktarımı yapılmaktadır.

Aktarımlar belirlenen taraftaki primlerin ödenmiş olması halinde yapılmaktadır. Eğer SSK tarafından primler ödenmemiş ise aktarım yapılamaz, bu yüzden de Bağ-Kur kapsamındaki primlerin zamları ile birlikte söz konusu olan kişi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Bu açıdan kişiler prim aktarımı konusuna dikkat etmelidir.

Çakışan hizmet süreleri içerisinde hangi tarafın geçerli olduğu da önemlidir. Çakışan hizmette Bağ-Kur kapsamında yer alan sigorta süresi geçerli olması ve SSK kapsamındaki sigortalılık süresinin geçersiz olması durumunda, buna ek olarak da SSK kapsamında primler ödenmemişse; Bağ-Kur kısmına aktarım yapılamaz.

Yorumlar

  1. necat ekin dedi ki:

    1989 tarihinde bağkur girişim vardı fakat 2002 ssk olarak çalımaya başladım bağkur devam etti ssk da şu anda 7 yıl kadar bir çakışm avar nasıl hepalanacak ,imiilk bağkurlu olduğum il mersin şu anda istanbulda ssklı olarak çalışıyorum çakışma hesabını ist yapabilirmiyim

  2. Süleyman dedi ki:

    2008 ile 2011 yılları arasında 339 gün prim çakışması varmış. Daha önce çıkan yapılandırma kapsamında bağkur prim günlerim ödeme yapmadığım için silindi. Emeklilik için müracaat ettiğimde çakışma var denilip ssk prim günlerinide sildiler. Bu durumda ne yapmalıyım?

  3. Alptekin DEMİR dedi ki:

    11/04/2017 tarihinde emekli oldum. Fakat daha sonra hizmet dökümlerini incelerken SSK maaşı prim gününe göre, SSK ve BAĞ-KUR prim toplamının 159 gün eksik hesaplandığını gördüm. SGK ile görüşmemde 1994 yılında 142,
    1995 yılında da 17 gün Toplam 159 günlük SSK primlerinin silindiğini öğrendim. Bu 159 günlük primi geri almak istediğimi söylediğimde o yıllarda yatan prime göre dilekçe ver 60 TL alırsın bilgisi verildi. Bu primlerin 24 yıllık kar payları nerede? Bu parayı nasıl alabilirim.
    Bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim.

  4. Ali Rıza dedi ki:

    4600 SSK günlerimle hesaplandıgında 1600 lira gıbı emeklılık maaş çıkıyor tahmını. Ama 6000 gun bagkur dahıl edılmemiş hali. Bu en son 15. Basamakta bıraktığım bagkur günlerinm dahıl olduğunda maaşım artar mi? Not: Doğum 01.01.1969 SSK giriş 1.2.1987

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      6000 gün bağkurunuz sistemde görünen maaşnızı hatrısayılır şekilde artıracaktır. Hesaplama sadece ssk günlerini baz alarak yapılmaktadır.

  5. önder karaman dedi ki:

    01.10.1989 SGK GİRİŞLİYİM SGK HALA DEVAM ETMEKTE.08.03.2012 DE BAĞKUR GİRİŞLİYİM. BU DURUMA GÖRE 3102 GÜN SGKDAN 1080 GÜN BAĞKURDAN GÜNÜM GÖRÜNÜYOR. 26.10.1974 DOĞUMLUYUM. NE KADAR DAHA SGK PRİM ÖDEMESİ YAPILIRSA EMKLİLİĞE HAK KAZANIRIM YANİ PRİM ÖDEME GÜNÜM NE ZAMAN SONA ERER.

  6. Berra dedi ki:

    Merhaba internet uzerinden el emegi urunler satmak icin 2016 yili basinda esnaf odasina kaydoldum yani bagkurlu oldum. Suana kadar hic odeme yapmadim. Zaten dogru duzgun de kazancim olmadi. Bu 2 yilda en fazla 160-170 tane fatura kesmisimdir. Ben ev uzerinden calisiyorum. Benim icin geriye donuk herhangi bir muafiyet soz konusu olamaz mi? 12.000 TL den fazla bagkur borcu cikmis. Ben bukadar kazanmadim ki odeyeyim. Vergi kacirmayayim diye elimi tasin altina koydum ama omuzlarima bindirilen yuk dunya kadar. Kapanis verip oda kaydimi sildirmeli miyim? Bana ne önerirsiniz? Bir de bagkurdan cikip, aylik 53 TLye gss yaptirsam bagkur borcum varken sagliktan sorunsuz faydalanabilir miyim?Tesekkurler.

  7. Ecem dedi ki:

    1980 doğumluyum 1998ssk girişliyim 1412ssk prim gün sayisi. 2007 isteğe bagli bağkur giriş halen devam buradada 4000 günüm mevcut 1999ve2014 2adet doğum mevcut nezaman emekli olabirim.ssk’ya geçmek için ne yapabilirim.yada bağkur’u dondurmalimiyim tavsiyeniz nedir? Şimdiden teşekkürler.

  8. nurettin ayaz dedi ki:

    1985 yılında ssk girişim var. evvelinde sonrasında bağkur ssk ve emekli sandığı kayıtlarım var. 2017 ocak ayında emeklilik dilekçesi verdim. 20.10.2017 de süreniz yetersi emekli olamazsınız yazısı geldi. İncelediğimde 2005,2006, 2007 vr 2010 dan 1200 günümün iptal edildiğini gördüm. Ne yapabilirim.