ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kur Primleri Hangi Bankalara Yatırılır?

Bağ-Kur Primleri Hangi Bankalara Yatırılır?
17.12.2016

Ülkemizde, vatandaşlar sigorta kolları aracılığı ile primlerini devlete ödemektedirler. Bu sigorta kapsamlarından birisi de Bağ-Kurdur. Kişiler Bağ-Kur sigortalısı olarak emekli olmak için ya da devletin sağladığı sağlık gibi hizmetlerde indirimli yararlanabilmek için primlerini öderler. Bağ-Kur primlerinin hangi bankalara yatırılacağı da önemlidir. Devlet Sosyal Güvenlik Kurumunda oluşan aksaklıkları gidermek için Bağ-Kur primlerinin bankalar aracılığı ile de yapılabileceğini açıklamıştır. Bu sayede vatandaşlar çok sıra beklemeden borç ödemelerini halledebileceklerdir.

Bağ-Kur Nedir?

Bağ-Kur, özelde ya da devlette çalışma imkanı bulamamış olan kişilerin tabii olduğu sigortalılık çeşididir. Bağ-Kur kapsamına aldığı kişileri malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yardımı yapılmasına imkan vermektedir, ayrıca bunlara ek olarak toptan ödeme ve sosyal yardım zammı da vermektedir. Bağ-Kur kapsamında vatandaşlar, SSK ya da Emekli Sandığı gibi erken emeklilik hakkına sahip olabilmektedirler.

Bağ-Kurda emeklilik şartları da belirlenmiştir. Buna göre belirtilen gün sayıdaki prim tutarını yatıran vatandaşlar yaş şartını da sağladıkları takdirde emeklilik hakkına sahip olacaklardır.

Bağ-Kur Primleri Ne Zaman Ödenir?

Bağ-Kur primlerinin ödemesi Bağ-Kurlu olunan ay boyunca ödenebilmektedir. Örneğin Ocak ayında Bağ-Kurlu olmuşsanız, Bağ-Kur prim borcunuzu bu ayın sonuna kadar ödersiniz. Ne zaman Bağ-Kurlu olduğunuzu kurumlardan ya da Bağ-Kur belgenizden görebilmeniz mümkündür. Bağ-Kur prim borçlarının ödenmemesi durumunda kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanma durumları sıkıntıya girebilmektedir. Eğer bir sigortalının iki aydan fazla Bağ-Kur prim borcu varsa ve bu borcu ödemezse o kişinin sağlık hizmetinden yararlanma hakkı borcunu ödeyinceye kadar durdurulur.

 

BağKur Primleri Hangi Bankalara Yatırılır?

Bağ-Kur prim ödemelerinin nereye yapılacağı da Bağ-Kurlu vatandaşlar için önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalara gereken ödemeleri yapabilirsiniz. Buna göre, Bağ-Kur primlerini ödenebileceği başlıca bankalar şöyle belirlenmiştir:

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası

Yukarıda belirttiğimiz bankalara nüfus cüzdanınız ve Bağ-Kur belgeniz ile birlikte gittiğiniz takdirde Bağ-Kur primlerinizin ödemesini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bankalar aracılığı ile Bağ-Kur primlerini yatıran vatandaşlar, kurumlara giderek karışıklığa neden olmayacaktır. Ayrıca bu bankalar dışında da anlaşmalı bankalar bulunmaktadır. Diğer anlaşmalı olabilecek bankalar ise şöyle sıralanmaktadır:

  • Akbank
  • Anadolu Bank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • Fortis Bank
  • Garanti Bankası
  • ING Bank
  • İş Bankası
  • Şekerbank
  • TEB
  • Tekstil Bank
  • Yapı Kredi Bankası

Bağ-Kur primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalara yapabileceğiniz gibi internet bankacılığını kullanarak da yapabilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumunun sitesi üzerinden kredi kartı ile Bağ-Kur primlerinizi ödeyebilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de ne kadar prim borcunuz olduğunu öğrenebilme imkanınız bulunmaktadır. Bunun için ilk olarak Bağ-Kurlu kişinin herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi temin etmesi gerekmektedir. Daha sonrasında internet üzerinden borç sorgulaması yapabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların banka üzerinden ödenmesinde, devlet tarafından belirlenmiş olan iki sistem bulunmaktadır. Bu sistemler, Online Banka Tahsilat Sistemi ve Merkezi Tahsilat Sistemidir. Online tahsilat işlemi sayesinde artık vatandaşlar daha kısa yoldan Bağ-Kur borçlarını devlete ödeyebilmektedirler. İnternet üzerinden Bağ-Kur primi ödeme manasına gelen bu sistemde, kurumlara gitmeden borç kapatma imkanı bulunmaktadır.

Merkezi tahsilat sisteminde ise yukarıda belirttiğimiz bankalar yer almaktadır. Devlet, her geçen gün yeni anlaşmalar yaparak banka ağının genişletilmesini amaçlamaktadır. Ne kadar çok banka olursa, bankalardaki sıra bekleme oranı o derece azalma göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.