ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Atanamayan Öğretmenlerin Durumu Ne Olacak ?

Atanamayan Öğretmenlerin Durumu Ne Olacak ?
20.10.2017

Ülkemizde bir türlü yerine oturmayan ve hala köklü değişiklilerin yapıldığı bir bakanlıktır Milli Eğitim Bakanlığı. Evet, eğitim sistemimizde bir standart yakalayamadık günümüzde. Hala köklü sayılabilecek ve milyonları etkileyen değişiklikler yapılmaktadır. Tabi ki eğitim sisteminde değişimin olması ve günümüz şartlarına göre güncellenip uygulanması gerekir. Ancak bu dediğimiz sabit bir sistemin olduğu durumlarda geçerli olacaktır. Ülkemizde her yıl üniversitelerden binlerce öğrenci mezun olmaktadır. Bu mezun olan öğrenciler mezun oldukları alanlarda iş bulmak ve çalışmak istemektedirler. Yapılan açıklamalara ve verilen sayılara göre eğitim fakültelerinden mezun olmuş ve günümüzde öğretmen olarak atanmayı bekleyen yaklaşık 1 milyon öğretmen adayı bulunmaktadır.

Öğretmen ihtiyacımız ise 100 bin civarında olduğu açıklanmıştır. Açıklanan bu rakamlar karşısında durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkmaktadır. Peki, bu Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak? O kadar yıl eğitim aldıktan sonra mezun olup KPSS sınavına ve ardından mülakata girip atanamamak hiçte kolay bir durum olmasa gerek. Birde diğer açıdan bakmak gerekirse 2016 yılında yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) resmi sonuçlarına göre, atama bekleten aday öğretmenlerin birçoğunun kendi alanlarında yapılan bu sınavda başarısız oldukları ortaya çıkmıştır. Bu konu başlı başına ayrı ele alınması gereken bir konudur. Biz asıl konumuz olan Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak onu paylaşalım sizlerle. Günümüzün en büyük ve en kapsamlı sorunlarından bir tanesidir atanamayan öğretmenler ve belki de bu konu üzerine ansiklopediler yazılabilir. Sorunların nereden kaynaklandığı, çözümün nasıl olacağı ve bu aşamada izlenecek adımlar nelerdir gibi sorular başlıca konulardır.

Neden Atanamıyorlar ve Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak?

Günümüzde üniversitelerde öğretmen olma hayaliyle okuyan ve mezun olduktan sonra bunun hiçte kolay olmadığını anlayan ve neredeyse kadrolu mevcut öğretmen sayısına denk gelen bir şekilde atanamamış öğretmenler bulunmaktadır. Öğretmen ihtiyacının tamamını karşılayacak şekilde öğretmen atamaları yapılsa dahi atanamayan öğretmen sayısı yine yüzbinlerde olacaktır. Durum böyle iken kendi mezun oldukları bölümler ile ilgili öğretmenlik yapamayanlar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, Antalya’da düzenlenen bir seminerde “Atama bekleyen öğretmen adayları öğretmen olamazlarsa başka sektörlerde istihdamı için seçmeli derslerle transfer edilebilir beceriler edinmelerini düşünmeliyiz.

Tarih okuyan artık müzeciliğe, turizm rehberliğine; Türk dili edebiyatı okuyan yerel gazetecilik ya da yayıncılığa; matematik okuyan bankacılık veya sigortacılığa yönelsin, özel sektöre gitsin. Her şeyi devletten beklemeyelim.” Diyerek tek alternatifin devlet memurluğu olmadığını ve öğretmenlerin illa öğretmen olmak zorunda olmadığını belirtmiştir. Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak sorusuna verilecek cevaplar bu sözlerin ardından pek iç açıcı olmayacak gibi. Günümüz geçim şartlarından dolayı maddi zorlukla içerisinde okumuş ve mezun olduktan sonra da atanamayıp daha da maddi zorluklar çekmeye başlayan öğretmen adayları her fırsatta devlet büyüklerinin kapısını çalmaktadır. Geçtiğimiz günlerde atanamayan öğretmenler ve kendilerini mülakat mağduru diye adlandıran öğretmenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme fırsatı elde etmişler ve içinde bulundukları durumu izah edip bu durumu anlatan birde dosya sunmuşlardır. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile alakası çözüm sözü vermiştir. Ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldığı bir TV programında 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yaptıklarını ancak 2017 yılı içerisinde ek olarak 10 bin daha sözleşmeli öğretmen ataması yapılacağı müjdesini vermişti. Ancak gelinen bu noktada hala bu 10 bin ek atama hakkında bir gelişme olmamış ve bir açıklama yapılmamıştır. Konunun bütçe çalışmaları neticesinde netleşeceği de söylenen duyumlar arasındadır bunu da belirtelim.

Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak ve çözüm yolları nelerdir?

Atanamayan ve açıkta kalan öğretmenler ülkemizin eskiden beri devam eden ve çığ gibi büyüyen sorunlarından bir tanesidir. Her yıl binlerce öğretmen adayı mezun olmaktadır. Atama bekleyen ve ataması yapıl-a-mayan öğretmenler ise öğretmenlik mesleğinin bir sevda olduğunu ve ısrarla bu yüzden beklediklerini ifade etmişlerdir. Yaklaşık 10 yıldır KPSS sınavlarına girip hala atanamamış öğretmenler bulunduğu günümüzde bir gerçektir. Peki, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin’in yaptığı açıklamada dediği gibi atanamayan öğretmenlerin başka meslek dallarına yönelmesi bir çözüm olabilir mi? O zaman öğretmenler yönlendirilen o meslekleri yapacak olsa yönlendirilen mesleğin asıl sahipleri ne iş yapacak? Atanamayan Öğretmenlerin durumu ne olacak sorunu üzerine bu konuda daha profesyonel çalışmalara yapıp, farklı çözüm önerileri getirenlerde bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan Prof. Dr. Mustafa Özcan öncelikle eğitim sisteminde düzenlemeler yapılması gerektiğini inananlardan.

Öncelikle herkesin değil ilgi ve yeteneği olanların öğretmen olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Mustafa Özcan, eğitim süresi hakkında da 4 yıl okumak ve ardından sadece 6 ay formasyon alanların öğretmen adayı olmamasını ve uygulama süresinin daha uzun olması gerektiğini söylemiştir. Çözüm olarak ise, 4 yıl olan eğitimi 2+2 olacak şekilde düzenlenmesiyle birlikte, ilk 2 yılın genel kültür ve alan dersleri verilmesi, sonraki 2 yılın ise uygulama olacak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özcan, daha sonra öğretmen olabilmek için ise yüksek lisans yapma şartı konulmasıyla birlikte bu sorunun büyük ölçüde çözülebileceğini söylemiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.