ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK İntibak Yasası Sorgulama Nasıl Yapılır ?

SGK İntibak Yasası Sorgulama Nasıl Yapılır ?
SGK
15.12.2018

SGK için intibak yasası sorgulamak ve gerekli bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmak, E-Devlet sistemi sayesinde online olarak yapılabilmektedir. Devletin her yıl emekli maaşlarına yaptığı zammın öğrenilebilmesi ve araştırılabilmesi için intibak sorgulaması yapılmaktadır. İntibak yasası merakla araştırılırken, E-Devlet sisteminin sunduğu kolaylıklar vatandaşların memnuniyetini arttırmaktadır.

SGK İntibak Sorgulama İşlemi Online Olarak Nasıl Yapılır?

E-Devlet intibak sorgulama işlemi ile online olarak ve hızlı bir şekilde sorgulamaların yapılması mümkündür. E-Devlet sistemine giriş yapılabilmesi için kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Bu işlemde ihtiyacınız olan T.C kimlik numarası ve şahsa özel E-Devlet şifresidir. Şifreni mevcut değilse PTT şubelerinden alabilir, sonrasında sisteme giriş yaptıktan sonra kişisel olarak yenileyebilirsiniz. SGK intibak sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • SGK için intibak sorgulamanızı https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresi üzerinden yapabilirsiniz.
  • Adrese giriş yaptıktan sonra açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
  • Kimlik doğrulama işleminizi tamamladıktan sonra sorgulama otomatik olarak yapılır ve sonuç sayfası karşınıza çıkar.
  • Sonuç sayfasında sisteme kayıtlı olan 4A emekli maaşınız ile ilgili detayları görüntüleyebilir ve inceleyebilirsiniz.

SGK İntibak Sorgulama İşlemi Telefon Aracılığıyla Nasıl Yapılır?

T.C ile intibak sorgulama işlemi için telefonu kullanmanız mümkündür. Alo 170’i arayarak sorgulamanızı kolayca yapabilirsiniz. Alo 170; SGK, MYK, ÇSGB ve İŞKUR kurumlarına dair tüm sorularınızı yanıtlamak ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla hizmet vermektedir. T.C kimlik numaranızı ileterek, emekli maaşınız, intibak durumunuz ya da emekliliğiniz ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Alo 170’i aramanız haricince www.alo170.gov.tr adresine giriş yaparak da online olarak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • Öncelikle http://www.alo170.gov.tr/ adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Sayfanın altına doğru ilerlediğinizde ‘Online İşlemler’ yazan bir bölüm göreceksiniz.
  • Online İşlemler bölümünün altında; İhbar/Şikâyet, Görüntülü Destek, Canlı Destek ve Sık Sorulan Sorular hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
  • Emekli maaşınızı ya da intibak yasası durumunu sorgulamak için Canlı Destek bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Bu bölüme tıkladığınız ayrı sayfada Alo170 bilgi formu açılacaktır.
  • Bu formda; ad, soyad, T.C kimlik numarası, telefon numarası, görüşme sebebi, e-posta gibi bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir.
  • Formu doldurduktan sonra sayfanın altında yer alan ‘Konuşmayı Başlat’ yazan butona tıklamanız gerekmektedir.
  • Akabinde canlı destek ekibinden size yardımcı olacak danışman ile online olarak yazışmaya başlayabilirsiniz.
  • Öğrenmek istediğiniz konuları, yapmak istediğiniz sorgulamaları ileterek anında cevap almanız mümkündür.

İntibak Nedir, İntibakın Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

İntibak kelime olarak denge ve uyum manalarını taşımaktadır. Emekli maaşlarında etkili bir kriter olan intibak zammı, farklı miktarlarda emekli maaşı alan kişilerin maaşlarının arasındaki uyumu sağlamak adına uygulanmaktadır. Vatandaşların sigorta dönemlerindeki farklılık ve döneme göre uygulanan kanun hükümlerinde kararnamelerin esas alınması karma bir sisteme sahip olarak hesaplanan emekli maaşları arasında denge sağlanması önemlidir.

SGK intibak yasası da bu duruma çare bulanabilmesi amacıyla kullanılmaktadır. İntibak yasası sistemi aylık emekli maaşı bağlama oranları ile emekli maaşlarının güncelleme kat sayısı oranları arasında eşitlik sağlayacak bir düzenlemedir. 2000 yılı ve öncesinde emekli olanlar için başlatılan dava süreci gündemi epey bir oyalamıştı. 2018 yılında yaklaşık 9 milyonu emekliyi ilgilendiren karar alındı. Mahkeme sonucuna göre 355 TL’ye kadar emekli maaşlarına zam yapılacağı haberi geldi. Aynı kararın 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişiler içinde verilmesi bekleniyor.

Yorumlar

  1. Ilgın dedi ki:

    Merhaba sigarta başlangıç tarihim 1996 yaşım 16 da basladi aralıksız sigortam devam etti 1981 doğumluyum prim gün 50550 yıl 20 sene doldu ancak iş gününde 18 yaş baz mı alınıyor şayet öyleyse 2 sene açığım kalıyor bunu nasil telafi edebilirim 2 tane çocuğum var doğum borçlanması ise yararmi yardımcı olursanız çok sevinirim saygilarimla

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      doğum borçlanması primi artırır süreye etkisi olmaz. 2 sene süreyi beklemeniz gerekiyor.

  2. Mehmet Menkara dedi ki:

    2000 yılından sonra emekli olanlara intibak zammı varmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşların beklediği intibak düzenlemesi konusunda henüz resmi bir açıklama gelmedi. Geldiğinde sayfamızdan bilgilendirme yapacağız.

  3. Gürcan Akkuş dedi ki:

    Merhaba bayan 20 09 1963 doğumluyum.2 cocugum var yurt dışı sigorta baslama tarihi 18 yaşımı doldurduğum tarih 20 09 1981 bağ kur esnaf 1829 gün ve 4a 2900 gun ve 750 gün cift yatırılmış .sorum sudur ben bağ kur içeriden yatırdığımı çekebilirmiyim 4 a emekli olabilirmiyim türkiyede yaşıyor ve çalışıyorum . Teşekkürederim. şimdiden