Genel

TÜİK Verilerine Göre Gençler Arasında İşsizlik En Üst Seviyede

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından işgücü istatistikleri yayınlandı. Her ne kadar yayınlanan verilerde bu yıldaki işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre azalmış görünse de resmi verilerde bile gençler arasındaki işsizlik oranın arttığı dikkat çekiyor. Buna göre 15 – 29 yaş arasında bulunan 5 milyon 760 bin kişi işsiz olarak görünüyor.

Nüfus Arttıkça İşgücü Azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından Eylül ayına ait işgücü verileri açıklandı. Buna göre ülke genelinde 15 yaş ve üzeri olan işsiz sayısında geçen yılın aynı ayına göre 550 bin kişi azaldı ve işsiz sayısı 4 milyon 16 bin kişi olarak açıklandı. İşsizlik oranları da 1,1 puan azalarak toplamda yüzde 12,7 olarak belirlendi. Ancak bu rakamların özellikle koronavirüs salgını ve ekonomideki kötü dalgalanmalardan resmi olarak etkilenmediği görülüyor. Çünkü salgın ve ekonomik şartlar yüzünden pek çok işletme kapanırken pek çok işyeri de faaliyetlerine geçici olarak izin verdi ve çalışanlar da ücretsiz izne çıkarıldı. Ama salgın yüzünden işten çıkarma yasağı olduğu için veriler sadece iş sözleşmesi olanlara dayandırılarak hazırlanıyor. Bu durum ise işsizlik rakamlarının verilere yansımadığını gösteriyor.

Eylül ayı itibariyle Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusu bir yılda 1 milyon 159 bin kişi artış gösterdi ve 62 milyon 834 bin kişi oldu. Buna rağmen işgücü, başka bir deyişle çalışmak isteyenlerin sayısı 1 milyon 282 bin kişi azaldı ve 31 milyon 724 bine gerilemiş oldu. İstihdam edilmiş olan sayı 733 bin azaldı ve çalışmak isteyenlerin sayısında da düşüş yaşanarak toplam sayı 4 milyon 16 bin oldu. Bu gelişmeler temel alındığında işgücüne dahil olmayanların sayısında azalma görülüyor ancak işgücüne dahil edilmeyen kimseler esasında çalışmaya hazır bulunuyorlar.

İş Aramayan Ama Çalışmaya Hazır Olanlar

İstihdama dahil edilmeyenlerin sayısı resmi rakamlara göre son bir yıl içinde 2 milyon 442 bin kişi artış gösterdi ve toplamda 31 milyon 110 bin kişiye yükseldi. İŞKUR ve benzeri kanallardan iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanlar yani esasında işsiz olanların sayısı ise 1 milyon 890 bin kişi arttı. Bu kimseler arasında ise artık iş bulamayacağı için iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı ise son bir yıl içinde 772 bin kişi arttır ve toplamda 1 milyon 402 bin kişiye ulaştı. Kısa süreli işlerde çalışmak için iş arayanların sayısı ise 2,7 milyon kişiye yükselmiş oldu. İşgücüne dahil edilmeyenlere bakıldığında işsizlik rakamlarında bir düşüş görülüyor ve rakamlar da halihazırda iş arayan ya da bir şekilde iş sözleşmesi sürenler arasından belirleniyor. Ancak iş aramayan, iş aramaktan vazgeçen ya da sağlık sorunları yüzünden çalışamaz hale gelenlerin sayılarında, resmi rakamlarda dahi artış görülüyor.

25 – 29 Yaş Arası Rakamlara Dahil Edilmiyor

İşsizlik rakamlarının belirlenmesi için 15 – 24 yaş arası genç işsiz ya da istihdam oranına dahil ediliyor. Bu yaş aralığında olan kişilerin okul, staj, ücretsiz staj ve benzeri durumları varsa işsiz olarak da kabul edilmiyorlar. Asıl dikkat edilmesi gereken noktayı ise genç işsizliğine dahil edilmeyen 25 – 29 yaş arası oluşturuyor çünkü bu kesim istatistiklerde yer almıyor. Buna göre toplamda 6 milyon 834 genç yani okullarını bitirmiş ve çoğunu üniversitelerinin oluşturduğu kesim işgücüne dahil edilmiyor. Bu büyük çoğunluğun rakamlara yansımaması işsizlik rakamlarını düşük gösterirken bu kesimin ne yaptığını ve neden verilere dahil edilmediğini anlamak da zorlaşıyor. Eğitimde ve istihdamda yer almayan bu kesim asıl işsizlik verilerini gösteriyor.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir