SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

5.133 Yorumlar

  • Ayten kaltakkıran
    01.07.2021

    Merhabalar 14 haftalık hamileyim bir yoldur çalışıyorum. Doğumum aralığın son ocağın ilk haftası görünüyor. 32. Haftada kasımın 1 inde izine ayrılacağım fakat iş 1 Aralık da bitiyor yani çıkışım verilecek. Doğum parası kaç günlük alırım yada alabilir miyim

    Cevapla
  • Kbr
    06.01.2021

    Merhaba ben ise gireli 3 ay olacak ve şimdi 8 haftalık hamileyim paradan yararlanabiliyor muyum acaba alabilirmiyim 32. Haftada basvursam iskurdan girdim ise tam.32. sayfamda iş bitiyor

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.01.2021

      Merhaba,

      Rapor ödeneği alabilmek için raporlu olduğunuz dönemde iş akdinizin devam etmesi gerekir. 32. hafta başka bir işte başlayabilirseniz ödenek alabilirsiniz.

    • Kbr
      07.01.2021

      Peki gebeliğim riskli raporu 30. Haftada felan alsam.oluyor mu

    • Danışma Birimi
      11.01.2021

      MErhaba,

      30 haftada aldığınız rapor hastalık raporu olur. Raporlu olduğunuz dönemde mutlaka iş akdinizin devam etmesi gerekir. İş akdiniz feshedildiği tarihten itibaren 10. güne kadar ödenek alabilirsiniz.

    • Serpil
      08.03.2022

      Merhabalar 17 gün önce doğum yaptım doğum yaptığım gün doğum evragi iş yerime teslim edildi 16 haftalık doğum m izin parası yatar mı
      Benim ayrıca başvuru yapmam gerekiyor mu

    • Danışma Birimi
      08.03.2022

      Merhaba,

      32. hafta rapor ve doğumda rapor aldıysanız bu raporlar işyeri sgk sistemine otomatikman düşecektir. Ayrıca birşey yapmanıza gerek yok.

  • Elif
    27.12.2020

    Merhabalar ben rahatsızlığımdan dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım kasım ayında son 1 yıl içerisinde 90 gün primimde var 32.haftadan kaç gün önce işe girmem gerekiyor ödenekten yararlanmak için

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.12.2020

      Merhaba,

      Bir önceki gün dahi başlasanız yeterli olur. 10 gün önce işe başlamakta fayda far.

  • Seda
    28.11.2020

    Mrb ben aralık ayından beri sigortalı çalışıyorm nisan ayında hamile kaldım şuan 34 haftalık hamileyim ama 32.haftada işe devam edebilir raporu almadım direk 37.haftada izne ayrılma raporu alcam 32.haftada işe devam edebilir raporu almadım için bir sıkıntı olur mu?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.11.2020

      Merhaba,

      Tabi ki sıkıntı olur. Çalışabilir raporu almadığınız için bu süreleri doğum sonrasına ekleyemezsınız. Daha fazla vakit kaybetmeden raporunuzu alıp izne ayrılın.

  • Seda
    25.11.2020

    Merhabalar benm 2020 Ocak Şubat ve Mart ayından 61 gün prim ödemem var ve şu an tam 32 haftalığım çalışablr raporu alıp günlerimi tamamlayacagım fakat dogumum ocagın 21 i gözüküyor ben ocakta dogum yapcagım için 2020 Ocak ayında yatan primim boşa mı gider yani Ocak ayı sayılmazmı ?? çnkü son bir yıl içine balıklar ve dogum ocagın sonuna dogru gerçekleşcek

    Cevapla
  • Zehra
    23.11.2020

    Merhabalar ücretli öğretmenim yüzyüze eğitime geçildiğinde işten ayrıldım,çıkışım verildi.2020 yılı prim günüm 87 görünüyor.Doğum 2021 Nisan da nasipse.Doğuma son bir ay kala farklı bi yerde çalışıp 87 günümü 90 a tamamlayıp 32 de çalışamaz raporu alsam,Doğum parası alabilirmiyim?yoksa kesintisizmi olması gerekiyor yanı Doğumdan önce kesintisiz 3 aymı yatması gerekiyor sigorta

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.11.2020

      Merhaba,

      doğumdan önce kesintisiz olmasına gerek yok. 32. haftadan önce işe başlayarak 90 güne tamamlayıp rapor alır ve rapor süresi boyunca da iş akdiniz feshedilmez ise rapor ödeneğini alabilirsiniz.

  • Burcu
    21.11.2020

    Merhaba
    Suanda 6 haftalik hamileyim. Ocak 2021 de ise baslayacagim hemen hemen 12 haftalik olacagim. 6 ay sonra haziranda isden ayrilacagim. Bende dogum parasi alabiliyormuyum. 32. Haftamda rapormu almam gerekiyor. 6 aylik bi calisma doneminde primi saglamis oluyorum. Bende alabilirmiyim dogum parasi

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.11.2020

      Merhaba,

      6 aylık süre ile primi tamamlamış olursunuz. Raporu alacağınız zaman ve rapor süresince iş akdinizin fesih edilmemsi gerekiyor. Yani işten çıkışınızı rapor bittikten sonra yaparsanız rapor parası alırsınız. Öncesinde yaparsanız alamazsınız.

  • Fatma özydn
    12.11.2020

    Merhabalar kasım 20 de 24 haftalık gebe olucam sigortamda hiç aksama olmadı.ancak iş değişikliğinden siğortam kesilip 15 20 gn içinde tekrar giriş yapılacak doğumum 10.03.2021 gbi olucak 37 den sonra izinli gösterleceğim .yeni yılda 90 günü tamamlanmazsa ödenek alamazmıyım

    Cevapla
  • Müşerref
    03.11.2020

    18.04.2020 adet tarih başlangıcım ve hamileyim. Normale göre 1 hafta onden gidiyor gebeliğim. Doğum izni hakediş tarihim ne zaman olur. Pandemiden dolayı hakeder etmez ayrılmak ve daha fazla çalışmamak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    Cevapla
  • Aslı
    03.11.2020

    Ağustos ayında sigortam başladı şuan hamilelikte 13.haftadayim doğum parası alabilr miyim

    Cevapla
  • Merve çelik
    01.11.2020

    Merhaba doğum öncesi 29. Hafta işten ayrılacağım ama ayrılmadan sigortam tekrar başladığım yerden yatacak doğum parası alabiliyormuyum?

    Cevapla
  • Reyyan
    01.11.2020

    Merhaba
    Şuan 25 haftalık gebeyim, gayet rahat bir şekilde çalışıyorum ve Sigortam aktif, benim belirtilen 9299 ücreti tam olarak alabilmem için hangi işlemleri ve kaçıncı haftada raporu başlatıp ne yapmam gerekiyor acaba bilgi verebilir misiniz?

    Cevapla
  • Kochan
    30.10.2020

    Ocak ayında 32. Haftama giriyorum raporumu 32. Haftada başlatacagim 90 gün prim sayım ocak 2020 den 0cak 2021 olarak baz alınacak değil mi? Yani raporumun başladığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde 90 günü tamamlamış olmam mı gerekiyor? Yoksa doğum gerçekleştikten sonra mı hesaplanıyor

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      30.10.2020

      Merhaba,

      Rapor parası ile ilgili maddede DOĞUM dan önceki 1 yıl ibaresi mevcut. Dolayısıyla doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 günü aramalısınız.

  • Kübra
    28.10.2020

    Merhaba,

    Nisan 17 den beri ücretsiz izindeyim ve pirim ödemem gerçekleştirilmiyor. Haziran ayında hamile olduğumu öğrendim ve aralığın ilk haftası 32. Haftama gireceğim. E devlet sisteminden 2020 yılı gün sayıma baktığımda 103 yazıyor aralıkta raporumu başlattığımda doğum parasından yararlana biliyor muyum acaba?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      29.10.2020

      Merhaba,

      Doğum Şubat 2021 de olacak gibi gözüküyor. Eğer 2021 şubattan 2020 şubata kadar 90 gün oluyor ise ücretsiz izine mücbir sebep ile (pandemi) nedeni ile çıkartılıysanız alabilirsiniz.

    • Kübra
      30.10.2020

      Süreç eğer aralıktan hesaplanmazsa 75 gün gibi bir sayıda kalıyorum doğum olduktan sonra mı hesaplanıyor yoksa rapor başladıktan sonra mı? 🙁

    • Danışma Birimi
      30.10.2020

      Merhaba,

      Rapor parası ile ilgili maddede DOĞUM dan önceki 1 yıl ibaresi mevcut. Dolayısıyla doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 günü aramalısınız.

  • Sinan
    27.10.2020

    Merhaba öncelikle her şeyi anlaşılır ve net bir şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.
    Eşim şuan 21 haftalık hamile ve doğum nisan 2020 gibi gözüküyor. Fakat pandemiden dolayı mart 2019 dan itibaren kisa çalışma aliyor (ocak2020 ye kadar uzatildi daha da uzar gibi) ve prim eksik gözüküyor. Bu durumda doğum parası alabilir mi?

    Cevapla
  • Esra gündüz
    21.10.2020

    Merhaba özel banka çalışanıyım 24 Ekim de 32.hafta ya giriyorum izne ayrilicam bu ödenekten özel banka çalışanları da faydalanabiliyor mu

    Cevapla
  • Esma
    14.10.2020

    Merhaba şu anda 16 haftalık hamileyim bu zamana kadar hiç çalışma hayatım olmadı. Şu anda güzel bir iş buldum doğuma kadar çalışmayı düşünüyorum, size sorum şu ki, acaba bende bu ödenekten faydalanabilir miyim, birde bu süreçte ne yapmam gerekiyor hiç bilgim yok bilgi verirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      16.10.2020

      Merhaba,

      32. haftaya kadar çalışarak rapor aşacaksınız. Bu rapor 37. haftaya kadar çalışabilir de olabilir. Hemen 32. hafta izine çıkma raporu da olabilir. Doğumdan sonra rapor ödemenizin ödemesi başlar. Siz rapor alıp işyerine bildirmeniz yeterli

  • Aygül
    09.10.2020

    Mrb şuan 26 haftalık hamileyim. Ücretli öğretmenim. 90 günlük sigortam yatacak fakat ben izin aldığımda yerime hemen çıkmışım yapılıp başka ücretli öğretmen gelebilir. Böyle Bi durumda ben doğum parası alabilir mym? Ve 32.haftada mı ben doktordan çalışabilir raporu almalıyım. Bu arada 4A sigortalıym.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      12.10.2020

      Merhaba,

      32. haftada çalışabilir raporu almalısınız. Doğum iznine çıktıktan sonra iş akdiniz feshedilirse sadece 10 günlük bir rapor ödeneği alabilirsiniz.

  • Escape
    26.09.2020

    Merhabalar ben 4 yıllık aktif sigorta calisaniyim , mart pandemiden dolayı KS alıyorum ve evdeyim hala aktif calisanim. 32. Haftamdayim çalışabilir raporu aldım .37. haftada da çalışamaz raporu almayı düşünüyorum .Bunlar sonunda doğum parası alabilirmiyim ? .
    Şöyle bir yazı okumuştum bundan faydalanmak için doğumdan önce 8 hafta sonrasında 8 hafta izin kullanmak zorunludur diye.
    Eğer öyleyse bende 32. Haftadan çalışamaz alayım diyorum lütfen yardımcı olun bana

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.09.2020

      Merhaba,

      32. hafta çalışabilir raporu alabilirsiniz. kısa çalışmada durum farklı. 37. haftada çalışamaz alarak işyerine bildirim yapın.

  • Seher
    26.09.2020

    Merhaba 18 haftalık hamileyim şuan 1 Nisan 2019 da ilk çıkışım yapılmıştı pandemi dolayısıyla ama 10 aydır aynı iş yerinde sigortam vardı 17.08de tekrar girişim yapıldı ama kısmi çalışıyor olarak görüşüyorum şimdi 1. 10 2020drn itibaren ücretsiz izine ayıracaklar beni doğum iznine çıkaracaklar sonra doğum rapor parası alabiliyormuyum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.09.2020

      Merhaba,

      Ücretsiz izin pandemi nedeni ile olduğu için rapor ödeneği alabileceksiniz.

  • ADİL Keflioğlu
    25.09.2020

    Merhaba eşim aralık ayında doğum ıznıne ayrılacak 2020 Ocak subat mart nısan aylarında prımı 120 gun olarak yatırıldı mayıs hazıran temmuz ağustos ve eylül aylarında pandemı dolayısıyla ücretsiz izine cıkarıldı ekım kasım da ısıne devam edecek bu durumda esım doğum parası almaya hak kazanırmı.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.09.2020

      Merhaba

      Verdiğiniz bilgilere göre 90 gün primin dolacağı gözüküyor. Rapor ödemesi alabilir.

  • Yelda
    25.09.2020

    Ben yelda 27 haftalık hamileyim son 4 aydır sigortalıyım toplam 101 gün sigortam var 32 hafta da rapor aldıktan sonra işyeri çıkışı olacak sözleşmem doluyor rapor parası alırmıyım ne kadar alırım siz den ricam

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.09.2020

      Merhaba,

      Rapor aldıktan sonra iş akdiniz fesih edilir ise sadece 10 günlük bir rapor parası alabilirsiniz.

  • Glnb
    17.09.2020

    Merhabalar ben hamileliğimin başladığı süreçte ücretli öğretmenlik yapıyordum yalnız 32. Haftamdan önce okullar kapandığı için iş çıkışım verilmişti. Sonrasında ben 32. Haftamdan önce başka bir iş yerinde çalışmaya başladım sigortam başladı 37 ye kadar çalışmayı düşünüyordum yalnız erken doğum sebebiyle doktorum çalışamaz raporu verdi ve ben 32. Haftamdan önce 6 gün boyunca sigortalı gözüktüm çalıştığım iş yerinden de çıkışım verilmedi. geriye dönük 90 günlük prim günü şartını sağlıyorum. Bu durumda rapor ücretinden faydalanabilir miyim???

    Cevapla
  • Feride
    13.09.2020

    Mhb bu doğum parası rapor parası değil değil mi rapor ücreti haric rapor ücreti aldım ayriyeten doğum ücreti alacakmıyım

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.09.2020

      Merhaba,

      Mayıs 2015 sonrası İlk çocuk için 300 tl çocuk yardımı alabilirsiniz. Bu rapor ödeneğinden farklı bir ödenektir.

  • ayten dönmez
    09.09.2020

    Merhaba,

    Hamilelikten önce iş görüşmesine gitmiştim. İŞ başvurum olumlu sonuçlandı haftaya 14.09.2020 tarihinde iş başı yapacağım. Nasip olursa doğum nisan 2021 gibi olacak henüz 8.haftamdayım. 3 yıldır sigortalı çalışan değilim. Doğum parasından yararlanabiliyor muyum?
    İyi günler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.09.2020

      Merhaba,

      Doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 gün prim sağlayıp rapor alacağınız tarihte de aktif sigortalı olursanız ödenek alabilirsiniz. Kısacası yeni işyerinde çalışmaya başlayarak 32. haftada rapor aldığınızda ödenek alabileceksiniz.

  • Cansu
    07.09.2020

    Merhaba. Şu anda 32. Haftalık hamileyim. 20 Ekim de 90 günlük sigortalı oluyorum. Ancak 38. Haftaya denk geliyor. Doktorumuz 37. Haftada izin vereceğini söyledi. Bu şartlar altında doğum parası alabilirmiyim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      08.09.2020

      Merhaba,

      Rapor ödemesinde ki şart primin doğumdan önce tamamlanmasıdır. İşyeriniz raporlu olsanız da prim yatırabilir. 90 günüö tamamlayacak şkilde prim yatırdıktan sonra raporunuzdan dolayı prim yatırmayı kesebilir. İşyerinizle bu konuyu konuşabilirsiniz.

  • Burcu
    02.09.2020

    Iyi gunler ben belediye de öğretmenlik yapmaktayım haziran ayinda herkezin is cikisi verildi ağustos ayında tekrar giris yapıldı 90 gun giris yapıldığında tamamlanıyor 8 Eylül de 37 haftalık olup izne ayrılacağım 32. Haftada çalışabilir raporu almıştım giris çıkış yapıldığından dolayı ucreti yine alabilir miyim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.09.2020

      Merhaba,

      Evet 37. haftada yine aktif sigortalı olacağınız için rapor ödemesi yapılacaktır.

  • Sefa
    01.09.2020

    Merhaba eşim şuan 10 haftalık hamile yalnız çalışmıyor geri dönük sigortasıda yok bir işe girse 90-100 gün çalışsa işden çıkış yapsa doğum raporunda yararlanabilirmi ve ya nasıl olması gerekir

    Cevapla
  • Hatice
    18.08.2020

    Merhaba hastanede sürekli işçi olarak çalışmaktayim 32.haftada çalışabilir raporu aldim 37.haftaya kadar çalıştım sonra doğum iznine ayrildm doğum izni bittikten sonra bahsettiginiz dogum parasini alabilir miyim maaşıma göre hesaplanacak olan tutari mi alicam yoksa sadece 300 lira doğum yardim parasini alicam

    Cevapla
  • Merve
    17.08.2020

    Birşey daha sormak istiyorum peki 32. Haftaya kadar çalışsam iş yeri 32. Haftda çıkışı mı verse parayı almama engel olur mu çıkışım ? Yoksa rapor süresince sigortamı ödemek zorunda mı iş yeri

    Cevapla
  • Merve
    17.08.2020

    Merhaba şuan 20 haftalık hamileyim eylül ayında iş değişikliğim olacak doğumum aralık sonu ocak başı gibi görünüyor bu durumda iş değişikliği sebebim doğum parası almama engel midir acaba ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      17.08.2020

      Merhaba,

      İş değişikliği analık rapor ödeneğinin alınmasına engel değil. sigortanızın devamlılığı önemli

  • ferdi
    13.08.2020

    merhaba eşim 32 haftalık hamile ve doğum parasından yararlanmak için 2020 yılına ait sgk prim günlerinde 69 gün 2019’da 269 gün 2018’de 280 gün vs. olarak görülüyor ve eşim 2013 girişli olup toplam 891 gün prim günü var. Bu durumda eşim doğum parasından faydalanabiliyor mu?

    Cevapla
  • Eda
    07.08.2020

    Merhabalar özel bir okulda öğretmenim fakatpamdemiden dolayı son bir kaç aydır kısa çalışma ödeneği alıyoruz ağustos ayı sonunda hamileliğimin 31. Haftası olacak ve eylülde sözleşme yenilemesi yapılmayacak ben bu durumda doğum ücreti alamıyor mu oluyorum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      11.08.2020

      Merhaba,

      İş akdiniz feshedilir ise Feshedildiği tarihten itibaren 10. güne kadar rapor ödeneği alınabilir. Siz henüz 32. haftayı bile doldurmadan iş akdiniz fesih edilir ise rapor ödeneği alamazsınız.

  • O. B.
    29.07.2020

    İYİ GÜNLER;
    26 HAFTALIK GEBEYİM. 4 AY BOYUNCA KISMİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN FAYDALANDIM. KISMİ ÇALIŞMA 01.08.2020 İTİBARİ İLE BİTİYOR. DOĞUM İZNİME 6 HAFTA KALIYOR. İŞVEREN BU 6 HAFTADA DA ÜCRETSİZ İZİN KULLANDIRACAĞINI SÖYLEDİ BU DURUM RAPOR PARASINA ETKİ EDER Mİ?

    Cevapla
  • Mine elif dinç
    26.07.2020

    Merhaba ben suanda 41 haftalık hamileyim. 2020 ocak subat mart 90 gün nisan 12 mayis 18 gun yani toplamda 32. Haftaya kadar 120 günüm var. 32. Hafta dogum izni raporu da aldım ve sgk ya bildirdim. Bu durumda ben dogum parası ne kadar alabiliyorum acaba? Yani tamamlamış oluyormuyum şartları çünkü 32. Haftadan once olan son 3 ay olan güne bakılır diye okumuştum bi yerde hangisi dogru acaba hamileliğin oldugu tum sene icinde 90 gün mü yoksa son 3 ay mı??

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.07.2020

      Merhaba,

      Çalışılan son üç aylık prime bakarak ödeme yapılır. en az asgari ücrete denk gelen rapor paranız ödenir.

  • Nesli
    23.07.2020

    Merhaba, 32. Haftalık doğum iznine ayrıldım. Doğumdan sonra rapor bitiminde çıkış isteceğim. Rapor bitikten sonra çıkış alsam, sigorta aktif görünmese de rapor ücreti alınabilir mi?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      24.07.2020

      Merhaba,

      Rapor bitiminde iş akdiniz feshedilirse rapor ödeneğinizi almanıza mani olmaz. Ödenek yine de yatırılır.

  • Berna
    21.07.2020

    Merhaba şu an 30 haftalık hamileyim 2019 aralık ayında askıya alındım mart ayında geri işe girdim 6 gün çalışıp ücretsize çıkarıldım ve hala ücretsizdeyim doğum parasından yararlana bilir miyim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      21.07.2020

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere Doğumdan önceki son 1 yıl için 90 gün primi dolduramayacağınız gözüküyor. bu nedenle rapor ödeneği alamazsınız.

  • Açelya
    16.07.2020

    merhaba, 3 nisanda işkur kursiyeri olarak işe başladım. 30 haziranda işbaşı eğitim programı sonra erdi ve 2 temmuzda çalıştığım işyeri sigortamı yatırmaya başladı. bildiğim kadarıyla işkur kursiyerlerinin çalıştığı günler prim olarak yatmıyor. 27 haftalık hamileyim. beklenen doğum tarihi 15 ekim görünüyor. 37 haftaya kadar çalışabilir raporunu aldığım zaman 84 günüm oluyor. bu durumda doğum raporu parasını alabiliyor muyum? yoksa 37 haftadan sonra da prim yatması mı gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim?

    Cevapla
  • Mutlu Bodur
    14.07.2020

    Merhaba,

    Eşim bir yerde sigortalı bir çalışan olarak görünüyor.Ve doğum parası almak için gerekli şartları sağlıyor.32. haftada doğum iznine çıktı ve bebek 36.haftasında geldi.(08.07.2020’de).Daha sonra hastaneden alınan raporu işveren muhasebesine verdik,bununla ilgili işlemi sgk ne zaman yürürlüğe alır?emzirme ve doğum parası(202 TL ve 300 TL) e devlette yatmış görünüyor ancak diğer rapor parası görünmüyor.Bununla alakalı herhangi bir yere başvurmama gerek var mı?

    İlginiz için şşimdiden teşekkürler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      14.07.2020

      Merhaba,

      Analık izni yani doğum rapor parası için başvuru yapmanıza gerek yok. Daoğum öncesi rapor parası rapor bitimi takip eden 30 gün içinde ödenir. Şuan ödeneğin gözükmesi için çok erken. Rapor bitiminden sonra sisteme bakmanız gerekiyor. İşlemleri işyeri ve hastane tamamlıyor.

  • hanife
    10.07.2020

    merhaba,
    şuan 17 haftalık hamileyim. bu yıldan sadece 82 günlük sigortam var.2019 da tüm yıl sigortam yattı.normal şartlarda doğum aralığın başına geliyor.ben şuanda çalışıyorum ama ücretsiz izin maaşından yararlanıyorum.bir ay daha uzatıldığı söyleniyor.ben bu şartlarda doğum parası alabilecek miyim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      11.07.2020

      Merhaba,

      Pandemiden dolayı zorunlu ücretsiz izin olduğu için 32. hafta rapor alarak doğum izin parasından yararlanırsınız. son bir yıl bakıldığından geçen senenin aralık ayına bakılacağı için 90 günü tamamlıyor gözükeceksiniz.

  • Deniz
    08.07.2020

    Merhaba 32 haftalık hamileyim doğum iznine çıkıcam ama son 3 haftaya kadar çalışsam doğum parası alabilir iyimi

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.07.2020

      Merhaba,

      32. hafta çalışabilir raporu alarak 37. haftaya kadar çalışabilirsiniz.

  • Selime
    08.07.2020

    Merhaba şuan 30 haftalık hamileyim özel bir şirkette çalışıyorum 32. Haftada çalışabilir raporu alıp 25 ağustosa kadar yani 37. Haftaya kadar çalışmayı planlıyorum fakat şunu öğrenmek istiyorum daha önceki doğumumda 2011 yılında işe geri döndüğümde doğum paramı toplu ptt den almıştım acaba artık bu ücret aylık alınıyormu bunu öğrenmek istiyorum

    Cevapla
  • Ömer Gökhan Taşkesen
    06.07.2020

    Merhabalar eşim özel bir kolejde öğretmen olarak çalışıyor. Bu pandemi döneminde isteği dışında ücretsiz izine çıkardılar. Bu dönemde sadece ücretsiz çalışma ödeneği aldı devletten. Hamilelikte 31. Haftadayiz okullar tatil olduğu için çalışabilir raporu almalimiyiz bilemedik. Birde ücretsiz izinde olduğu için raporu alsak isyeri raporu işleme koyabilir mi ? Doğum izninin 37. Haftadan sonra başlamasını istiyoruz bu konuda bilgimiz de yok. Sözleşme süresi 31 Ağustos ta doluyor ama 15 Ağustos tada 37. Haftamız bitiyor 15 Ağustos ta raporu isyerine versek 16 haftalık raporu işleme koyabilir ler mı biz doğum parasından yararlanabilir miyiz

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.07.2020

      Merhaba,

      Ücretsiz izinde olduğu için çalışabilir raporu kabul edilmeyebilir. 31 ağustosta sözleşmesi bitecek ve yenilenmeyecek ise bu tarihten sonraki rapor ödeneğini alamaz. Yani raporlu olduğu dönemde iş akdi feshedilirse kalan günlerin ödeneğini alamaz. Siz 32. haftada raporu işyerine bildirmelisiniz.

    • Ömer
      09.07.2020

      Hocam şimdi iş akdi feshi doğum izninde olduğu için feshedilemiyor diye biliyorum acaba yanlış mı biliyorum yeni sözleşme imzalamasa dahi geri döndüğünde işe almak zorunda değiller mi devletimiz doğum iznindeyken işten çıkarılamaz diyordu o kanun değişti mi ? Birde raporluyken çalışmaya baslayabilir mı başlarsa rapor parasını başladigi güne kadar mı alır yoksa rapor parasını yinede tamamını alir

    • Danışma Birimi
      11.07.2020

      MErhaba,

      Doğum izninde sözleşme feshinde bir engel yok. İşveren açılacak davalara katlanarak iş akdini sonlandırabilir. Raporluyken başka bir işyeri ile iş akdi yapılabilir. Yeni işyeri sigorta başlangıcı yapar ancak raporunuzu sisteme girerek prim ödemez. Bu durumda da rapor ödeneği almaya devam edilebilir.

  • Merve
    04.07.2020

    Merhaba gebeliğimin 32inci haftasında doktorum 37 haftaya kadar çalışabilir raporu verdi ama işyerime götürdüğümde iş yerim virüsten dolayı kabul etmedi böyle çalıştıramayız seni dedi. Sonrasında beni sgknın otomatik olarak doğum iznine çıkardığını söyledi ve iş yerinin gönderdiği maaş bordroma baktığımda gitmediğim günler için ücretsiz raporlu gün yazıyordu. Bu doğum iznine çıktığımı mı gösteriyor yoksa tekrar gidip doktorumdan çalışmaz raporumu almalıyım şuan gebeliğim 34+4

    Cevapla
  • Kullanıcı
    04.07.2020

    Merhaba ben 15 Eylül 2016 da dogum yaptım. İş çıkışım 15 haziran 2016.Rapor hazırlandı fakat sisteme işlenmemiş. Doğum yaptıgım hastane geriye dönük rapor girse dogum parasını alabilir miyim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      04.07.2020

      Merhaba,

      Alamazsınız. Süresi içerisinde işlemleri tamamlamanız gerekiyordu.

  • Dilek
    03.07.2020

    Mrb suan 32. Haftaya gırdım 3 aydır calısıyorum hamılelık oncesı baska bı sırkette calısıuodum hamıleyken baska bı sırkete basladım 3 ay oldu tam 32. Haftaya yenı girdim rapor almalımıyım yoksa bu ayın pırımını yatırmalarını mı beklemelıyım halen calısmaya devam edıyorum hazıran pırımı yatınca 90 tamamlanıyo

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2020

      Merhaba,

      Primin yatmasını beklemeyin. Raporunuzu alın. Rapor ödemesi yapılacağı zaman prim zaten sisteme düşmüş olacak.

  • Zeynep
    02.07.2020

    Merhabalar. Ücretli öğretmenim. 32. haftada çalışabilir raporu aldim. Çalışmaya devam ettim. 37. haftam dolmadan okul kapandı. Çıkış verildi. Şimdi yeni bir işe giriş yapsam, sigortam tanimlansa, ardından 37. hafta çalışamaz raporu alsam iş yerine versem, bu şekilde rapor parası alabilir miyim? ( Bu arada 36. haftadayim. Bir kaç günlük surem var. )

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2020

      Merhaba,

      Yeni bir işe başlayıp rapor alıp işyerine verdiğinizde rapor parası alabilirsiniz.

  • ömer faruk
    02.07.2020

    merhaba eşim 8 haftalık hamile pandemi döneminde olduğumuz için 3 aydır ücretsiz izinde ve 9. aya kadar ücretsiz izni devam edecek doğum tahmini 2021 ocakta 9.ayda sigorta aktif olsa doğum parası alabilirmi?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2020

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre 90 gün primi dolduracak gibi gözüküyor buna göre de rapor ödemesi alabilir.

  • Merveee
    02.07.2020

    Öncelikle merhaba bulunduğum isyerinde 2 yıldır çalışıyorum corona nedeniyle ve risk grubunda yer almam sebebi ile haziran ayında ücretsiz izne çıkarıldım ve sigortam yatmadı ağustosun ilk haftası 32. Haftam doluyor sgk’ya gidip olayı anlattığımda son 3 ay da 90 gün primin olması gerekiyor dedi ve hazıran ayında ücretsiz izinde olduğum için doğum ödeneğini (16haftalik) alamayacağımi söyledi bu durum hakkında bir bilginiz var mı devlet bununla ilgili bir düzenleme yaptı mi çünkü bu ücretsiz ızin keyfi değil

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2020

      Merhaba,

      Pandemi nedeni ile ücretsiz izin olsa dahi rapor ödenekleri ödeniyor. Ayrıca analık izin ödeneğinde son 3 aya değil son 1 yıla bakılır ve İş akdinin fesih olmaması gerekir. Sigortanız aktif görünüyor ise rapor ödeneği almanızda bir engel yok. siz raporunuzu alarak iş yerine bildirim yapın.

  • Yıldız
    01.07.2020

    Merhaba truzmde calisiyorum mart 9.3.2020 işe giriş yapıp 14.3.2020 is cikisi yaptilar pandeni doneminden dolayi kisa calisma odeneginden yararlandim sigortam aktifti daha onceki calistim yerlerle beraberinde 622 gunluk sigortam var suan ise giris tarihim 9.3 .2020 olan yer den 2.5.2020 ise giris tarhim bulunuyor 9 haftalik hamileyim dogum hakki kazanmismiyim kazanmadiysam daha nekadar calismam gerekiyor tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2020

      Merhaba

      Doğum yapacağınız tarihten itibaren 1 yıl içinde 90 gün prim olması gerekmektedir. Verdiğiniz bilgilere göre çalışmaya başlayınca 32. haftaya kadar 90 günü doldurabileceğiniz gözüküyor.

  • İlknur
    30.06.2020

    Merhaba,
    Şuan 13 haftalık hamileyim. Nisan ayında pandemiden dolayı iş yerimiz izine çıkardı. Bu ay son bitiyor. İş yerimden 32. Haftaya kadar ücretsiz izin alsam 32. Haftada doğum iznimi baslatsam analık parası alabilir miyim? Teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      05.07.2020

      Merhaba,

      Pandemi nedeni ile verilen ücretsiz izinlerde rapor ödemesinde sıkıntı olmuyor. ncak sonrasında ücretsiz izin alıp 32. hafta rapr alırsanız ödenek alamazsınız. 32. haftadan en az 15 gün önce tekrar ssk nızın aktif olması yani prim ödenmesi gerekir.

  • Melike
    29.06.2020

    Merhaba PTT de sözleşmeli personel olarak çalışıyorum 28 haftalık hamileyim pandemi dolasıyla şuan idari izindeyim 24. Haftamda olan raporumu kurumuma verdim bu 24. Haftadan sonra dogum izninde mi sayılıyorum resmî olarak
    Çünkü hala maaşım yatıyor doğum olduktan sonra bu yatan maaşım zimmet olarak çıkar mi yeni bir durum olduğu ucun bilgİm yok Cvp icin tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      29.06.2020

      Merhaba,

      24. haftada aldığınız rapor hasatlık raporu olarak geçer. doğum izni doğumdan önce ve sonra ki 8 er haftadır. 32. haftadan sonra doğum izni olarak başlanır. 32. hafta tekrar rapor alarak iş yerine bildiriniz.

  • Ahu mutlu
    28.06.2020

    Merhaba,5 yıldır aynı yerde ssk lı olarak çalışmaktayım.Mart 2018 de doğum yaptım ve süreçte gerekli işlemlerim yapılarak başvurum gerçekleşti.Doğum parasıda yattı fakat bulunduğum bölgede ptt olmadığı için zamanında gidemedim,para geri çekilmişti ve çeşitli sağlık sorunları nedeniyle ssk ya gidemedim tekrar,hakkım geçerlimidir bugün istesem tekrar sskya gidip alma şansım var mı?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.06.2020

      Merhaba,

      Bu tür ödemelerin zaman aşımı 5 yıldır. Alo 170 i arayarak tekrar ödemenizi canlandırabilirsiniz.

  • Med
    26.06.2020

    Merhaba

    Geçen yıl eylül ayıda dahil sigortam ödendi işten ayrıldım şuan 30 haftalık hamileyim tahmini 2020 eylül başında doğumum, bu yıl temmuz ayında sgk başlanırsa doğum parası hakkı kazanabilirmiyim? Yani 90 gün şartı doğumdan önceki 90 günmü, iş göremez raporu alınan tarihinden önceki 90 günmü . Şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
  • Sevtap
    25.06.2020

    Merhabalar ben ucretli ogretmenlik yapıyorum 32.haftada calisamaz raporu aldıme okula teslim ettim suan 37.haftadayim ve 19 haziranda okul kapandigı için is sozlesmemiz sona erdi ve cikisim yapıldı doğum parasini alabilecek miyim

    Cevapla
  • Melek
    25.06.2020

    Merhaba ucretli ogretnenlik yaptim toplamda 81gunum var okullar kapaninca acikta kaldim 24.haftamdayim ekimde dogum gozukuyor. Dogum parasi almak icin ne yapmaliyim 1ay farkli bir ise girsem alabilir miyim .simdiden tesekkurler

    Cevapla
  • Gizem
    25.06.2020

    Merhabalar. 24 haftalık hamileyim. 2,5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. 1 temmuz itibari ile kısa çalışma ödeneği bitiyor ve de çalıştığım firma beni ücretsiz izine çıkartıyor. Firma beni ücretsiz izine çıkarmadan önce, 32. Haftaya kadar doktorumla anlaşıp sağlık raporu kullanabilir miyim? Raporlu olduğum süreç içerisinde firmanın ücretsiz izin basvurusu onaylanır ise ücretsiz izinde mi sayılırım yoksa doktor raporum devam mı eder? Yani ücretsiz izin ödeneği mi alırım yoksa rapor parası mı alırım? Ayrıca bu süreçte doğum parası ödeneği firmanın yatırdığı son maaş üzerinden mi hesaplanır? Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar

    Cevapla
  • hanife
    25.06.2020

    merhaba özel bir kurumda çalışıyorum.2019 ocaktan 2020şubata kadar sigortam tam yattı.sadece martta 22 gün yatmış görünüyor ve o tarihten sonra ücretsiz izindeyim sigortam yatmıyor.devletten ücretsiz izin parası alıyorum ama kurum beni işe çeğırdı 1 hazirandan beri çalışıyorum.
    Şu anda 15 haftalık hamileyim.doğum aralığa geliyor herhangi bir aksilik olmazsa.doğum parası almak için kaç ay daha çalışmam gerekiyor.çalışsamda sigortamı yatırmıyorlar.ne yapmam gerekiyor?

    Cevapla
  • Asell
    24.06.2020

    Merhaba ,
    Eylül ayında doğum yapacagım şuanda 28 haftalık hamileyim.
    Temmuz ayında işyerimden dolayı ücretsiz izinli gözükecegim .temmuz sonunda da 32.haftayı dolduracagım doğum iznine ayrılacağım fakat doğumdan önce bir ay ücretsiz izinli gözükecegim için doğum parasını alabilirmiyim. Zaten bu sene nisan mayıs haziran da covid dolaysııyla kısa çalışma ödeneğim gözüküyordu.

    Cevapla
  • ece ateş
    24.06.2020

    Merhaba. Özel sektörde çalışıyorum 29 haftalık gebeyim. sağlık durumum iyi olmadığından 32. haftaya kadar iş göremezlik raporu alıp 32. haftada doğum iznine ayrılmayı planlıyorum. Kullanacağım 3 haftalık iş göremezlik raporu alacağım doğum parasını etkiler mi?

    Cevapla
  • Elifeslem
    24.06.2020

    90 gün pirimim var 28. Haftada beni işten çıkardılar. Şimdi 31. Haftadayim 32.haftadan önce yeni bir işe girersem rapor parası alabilirmiyim. 32. Haftadan sonra işe girilirse de rapor parasını alabilirmiyim

    Cevapla
  • Bahar aktürk
    22.06.2020

    Merhaba şuan 10 haftalık hamileyim ve hamileligin riskli olduğu için için ayrılmak zorundayim fakat 2 yıldır aynı isletmede çalisiyorum şuan işten ayrilirsam ve 32. Haftayı doldurmadan başka bir iş yerine girersem analık parası hakkı kazanıyormuyum?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      22.06.2020

      Merhaba,

      32. haftadan önce işe başlarsanız ve doğumdan önceki bir yılda 90 gün primi sağlarsanız rapor ödeneği alabilirsiniz. Raporlu olduğunuz süre boyunca iş akdinizin feshedilememsi gerekmektedir.

  • Esmanur yavuz
    21.06.2020

    Merhaba biz Nisa’ndan beri ücretsiz izindeyiz coronadan dolayı işveren bizim Mayıs atımda 6 günlük sigortamızı yatırmış fakat fiilen biz işe gitmiyoruz 30 haftalık gebeliğim var bu durumda 38 haftaya kadar doktorumdan çalışır raporu alırsam Doğum parasından yararlanabilir miyim yoksa 32 haftada mecbur yine Doğum iZnine ayrılmak zorundamıyım teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      22.06.2020

      Merhaba,

      32. hafta çalışabilir raporu alarak 37. haftada izne ayrılma hakkınız var. Pandemi nednei ile ücretsiz izin olduğu için rapor ödeneğini de alabilirsiniz. Raporu almadan işyeri personel brimine de bilgi vermelisiniz.

  • zehra
    19.06.2020

    Merhaba, ben 32. haftalık hamileyim çalışabilir raporu aldım işe devam edecektim lakin artık edemeyeceğime karar verdim. haftaya tekrar rapor alıp 33. haftamda izne ayrılacağım. Bu durumda ben analık ödeneğini eksik 16 haftalık yani 112 günlük değil de 15 haftalık (105) günlük mü alacağım? Lütfen cevaplar mısınız. Çünkü izin günü üzerinden hesaplanıyor sanırım..

    Cevapla
  • Asel
    19.06.2020

    Merhaba ,
    Özel bir işyerinde 2018 kasım ayından beri çalışmaktayım. Fakat 2020 Mart ayından beridir kısa çalışma ödeneğine tabi tutuldum. Ve şuan da 27. Haftalık hamileliğim var Kısa çalışma ödeneği bu ay bitti Temmuz ayında ücretsiz izne çıkarılacağım. Temmuz ayının sonunda 32. Haftaya girdigimde doktorum rapora ayıracagını söyledi. Şimdi bu yıl içinde ise 80 gün sigortam yattı gözüküyor ve aktifim. Doksan günü2018ve 2019 dan tamamlamış oluyormuyum. Ücretsiz iznli olmam rapor parasını olumsuz etkilermi . Bu durumlarda rapor parası alabiliyormuyum ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      19.06.2020

      Merhaba,

      Normal doğumun eylül ayında gerçekleşceğini düşünürsek eylül 2019 dan itibaren 90 gün prim aranır. Dolayısıyla 90 gün prim şartını sağlıyorsunuz. Normalde sgk 10 günü geçen ücretsiz izinlerde alınan raporları ödemiyor. Ancak pandemi nedeni ile ücretsiz izin durumu oluştuğu için bu döneme denk gelen iş göremezlik raporunun ödemesi yapılacaktır.

  • Hilal
    19.06.2020

    Merhaba 2 Şubat’ta doğum yaptım 6 Mayıs’ta doğum iznim bitti fakat hala işin ödemesi yapılmadı edevletten baktığımda göremiyorum. doğum izninden onceki izin ve analık ödemelerini aldım.cevabini için teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      19.06.2020

      Merhaba,

      Doğum sonrası rapor ödeneği rapor bitimini takip eden 45 gün içinde ödenmektedir. ay sonuna kadar yatması beklenir. Ayrıca Alo 170 den de bilgi alabilirsiniz.

  • Ayfer kamer
    19.06.2020

    Merhaba ücretli öğretmenlik olarak şuanda çalışmaktayım 31 haftamda okullar kapanıyor 19.06.2020 tarihinde 32 haftamın dolmasına 1 haftam kalıyor bu durumda farklı bır işe girip çalıştığımda 1 hafta sıgortam farklı bır yerde devam ettıgınde 32 haftamı doldurdugumda doktorumdan aldıgım doğum izni kagıdıyla yenı iş yerım basvuru Yaptıgında bu parayı alabılıyormuyum1 hafta sıgortalı olmam yeterlı oluyormu bırde bu basvuruyu baslattıktan sonra ne kadar sure ıs yerınde devam etmem gerekıyor ? Şimdiden teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      19.06.2020

      Merhaba,

      Yeni bir işe girip 32 hafta raporunuzu alıp yani iş yerinize vermelisinz. Onlarda sistemden onaylayarak raporlu olduğunuz süre boyunca iş akdinizi feshetmemeliler. Rapor süresi boyunca zaten prim de ödemeyecekler. Bu şekilde rapor ödemesi alabilirsiniz.

  • Kübra
    17.06.2020

    Merhaba ,

    19 Haziran’da 37.haftam dolduğundan doğum iznine ayrılacağım ,iş yerimde aktif olarak 1 yıldır çalışıyorum ancak pandemi sürecinden dolayı son 3 aylık maaşım kısa çalışma ödeneği üzerinden yatırıldı ve bu yüzden normalde aldığım maaş miktari ile arada çok büyük bir fark oldu , doğum izni param bu maaş üzerinden mi hesaplanacak eğer böyle olursa çok düşük bir rakam oluyor?

    Cevapla
  • Emel
    16.06.2020

    Ben 31 hafta 2 gunluk hamileyim devlet hastanesinde temizlik iscisi olarak çalışıyorum bu hastaliktan dolayi idari izinliyim ben 37 haftaliga kadar calismayi planlıyordum simdi ne yapicam

    Cevapla
  • seda
    15.06.2020

    Merhaba eşinin çalıştırdığı iş yeri üzerine olan kadın doğum raporu parasını alabilir mi? alması için yapması gereken hususi işlemler/başvurular var mıdır? teşekkür ederim şimdiden

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.06.2020

      Merhaba,

      Evet alabilir. 32. hafta rapor alarak muhasebecinize bildirin. Diğer işlemleri halledecektir.

  • Özlem
    14.06.2020

    Merhaba. Temmuz’da Almanya’da doğum yapacağım. 32. hafta çalışır raporumu İstanbul’da açtırdım. Doğumdan sonra iki buçuk ay Almanya’da kalacağım. SGK’ya iki buçuk ay sonra başvuruda bulunabilir miyim? Diğer bir seçenek; doğum belgelerimin tercümesini konsoloslukta onaylattıktan sonra iadeli taahhütlü gönderebilir miyim? Bu durumda orjinal almanca belgeleri göndermem gerekir mi? Evrakları SGK’ya bir arkadaşım teslim edebilir mi? Türkiye’de çalışmaktayım bu arada.

    Cevapla
  • Selma dereci
    13.06.2020

    Merhabalar
    24 haftalık hamileyim yeni işe başladım.ne zamana kadar primim yatarsa doğum parası alırım.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.06.2020

      Merhaba,

      32. hafta çalışabilir raporu alarak 37. haftaya kadar çalışırsanız 90 günü tamamlayabilme şansınız olur.

  • recep
    13.06.2020

    eşim sürücü kursunda hocaydı sigortalıydı 18 martta öğretmen olarak atandığı için işten ayrıldı 22 haziranda öğretmen olarak sigortaya tekrar başlangıç yapacak . 18 marttan 22 haziran arası sigortası yatmamış olacak ve ağustosun ilk haftasıda doğum öngörülüyor .. eşim doğum parasından yararlanabiliyor mu ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.06.2020

      Merhaba,

      Başladıktan sonra 32. hafta çalışabilir raporu alması gerekiyor. Sonrasında 37. hafta izne ayrıldığında rapor ücreti alabilecek.

  • Hanife
    13.06.2020

    Merhaba ben ücretli öğretmenim ve 32 haftalık iken raporla işten ayrıldım. Sorum şu doğum parası hesaplarken son 3 aylık aldığım brüt ücretin 90 a bölümünden elde edilen günlük bürüt ücretmi, yoksa son 3 ay içindeki sgk prim gün sayıma bölümünden elde dilen günlük bürüt ücretmi? (Ücretli öğretmenlere aylık 13-14 gün sgk prim ödemesi yapılıyor)

    Cevapla
  • Meryem
    12.06.2020

    29 haftalık hamileyim is yeri ise cagirmiyor bende 10 gunde bir rapor alıyorum ucretsiz izin ve odenekten yararlanmiyorum. Bu durumda yinede 32.haftada dogum iznine cikmak zorunda miyim. Yoksa calisabilir raporu alip yine 37.haftaya kadar 10gunluk raporlar alsam olur mu 5 hafta mi dogumdan sonra degerlendirmek istiyorum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.06.2020

      Merhaba,

      32. haftayı geçtikten sonra hastalık raporu alamazsınız. 32. hafta doğum iznine ayrılmanız gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir