Genel

Sosyal Yardım Prim Teşvik Şartları

Sosyal Yardım Prim Teşvik Koşulları

Sosyal yardım prim teşviki günümüzde bir hayli konuşulan konulardan bir tanesidir. Sosyal yardım prim teşvik şartları aslında birkaç yılda bir güncellense de temelinde aynı şartlar yer almaktadır. Sosyal yardım prim teşvik şartları ile ilgili detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.

Ülkemizde 26.04.2016 tarihinde KHK yani Kanun Hükmünde Kararname ile yeni bir torba yasa yürürlüğe girmişti. Torba yasa kapsamında sosyal yardım prim teşvik şartları da düzenlenmişti. Sosyal yardım, 65 yaşını doldurmuş ve muhtaç, kimsesiz, ağır hasta ya da güçsüz kişilere aylık bağlanma uygulamasıdır. Bu bağlamda sosyal yardım alan kişileri işverenler işe alırlar ise onlara da birtakım teşvikler sağlanır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta işverenlerin bahsedilen kişileri çalıştırırken mutlaka sigortalı olarak çalıştırması gerekir.

Sosyal Yardım Prim Teşvik Şartları Nelerdir?

Sosyal yardım prim teşvik şartları için dikkat edilmesi gereken ilk nokta kişinin işe başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde sosyal yardımlardan yararlanmış olması gerektiğidir. Prim teşviki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu tarafından belirlenmektedir. Ayrıca gerekli olan bir diğer şart ise yapılan bu sosyal yardımların ayni yani eşya, hastalık ile ilgili devlet tarafından verilen ücretsiz tekerlekli sandalye vs. gibi olmaması gerekir. Kişinin sosyal yardım prim teşvikinden yararlanması için bahsedilen sosyal yardımın maddi yani parasal olması gerekir. Ayrıca sosyal yardım prim teşvik şartlarından bir diğeri ise kişinin geçen bir yıl içerisinde İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) kapsamında kayıtlı bulunması gerekmektedir.

Sosyal yardım prim teşvik şartları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca işverenin primlerinin karşılanabilmesi için yardıma muhtaç ve kimsesiz kişileri sigortalı olarak işe almadan önce geçen 1 yıllık süreç içerisinde işverene ait olan iş yerinden ya da fabrikadan aylık olarak bildirilen sigortalı sayılarına ilave olması gerekir. Yani işveren kişiyi işe almadan önce yanında mevcut çalışanlarının primlerini ve sigortalarını yatırmıyor ise, kişileri sigortasız çalıştırıyor ise sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamaz. Ayrıca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında yanında çalıştırdığı işçilerin sigorta ve hizmet evraklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir. İşverenin bu prim teşvikinden yararlanması için her ay düzenli olarak bu belge ve evrakları Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırması gerekir. Tüm bu şartların yanı sıra son olarak, bir işverenin sosyal yardım prim teşvikinden yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na kişisel ya da işveren olarak hiçbir borcunun bulunmaması gerekir.

Primlerin Karşılanması

Sosyal yardım prim teşviki konusunda merak edilen bir diğer husus bu primlerin kim tarafından ve ne kadarının karşılanacağıdır. Ülkemizde yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda bu primlerin kim tarafından ve ne kadarının karşılanacağı belirtilmektedir. Sosyal yardım prim teşvikleri devlet tarafından karşılanmaktadır. 5510 sayılı kanuna göre eğer bir işveren özel sektör kapsamında yardıma muhtaç ve kimsesiz kişileri iş yerinde ya da fabrikasında sigortalı bir şekilde çalıştırırsa, prime esas kazancın yani çalıştıracağı işçinin ücretinin alt sınırı olmak üzere hesaplanır ve işverene geri ödenir. Sosyal yardım prim teşvikinden ne kadar süre ile yararlanabileceği de yine işverenlerin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Buna göre prim teşvikleri yardıma muhtaç ve kimsesiz kişinin sigortalı olarak işe başladığı tarih baz alınmak üzere bir yıl süre ile karşılanmaktadır.

Prim teşvik şartlarının neler olduğundan bahsederken işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olması halinde bu teşvikten yararlanamayacağını söylemiştik. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir detay bulunmaktadır. Buna göre eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan bir işveren bu borcu taksitlendirmiş ya da yapılandırmışsa prim teşvikinden yararlanabilir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe vermesi, taksitlendirmiş ya da yapılandırmış olan borçlarını ödemeye devam etmesi yeterli olacaktır.

Prim Teşvikinden Yararlanamayan İş Yerleri

Sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamayan iş yerleri ve işverenler de bulunmaktadır. Buna göre eğer bir işveren iş yerinde ya da fabrikasında işçilerini sigortasız çalıştırıyor ise prim teşvikinden yararlanamaz. Aynı zamanda yabancı uyruklu ve kayıt dışı olan kişileri çalıştıran işverenler de bu teşvikten yararlanamazlar. Prim teşvikinden yararlanamayan iş yerleri kapsamında baktığımızda ise alım ve yapım düzeyinde çalışan iş yerleri bu teşviklerden yararlanamazlar. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da yurt dışında çalışan kişiler ve onların işverenleri de yine sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamazlar.

Sigortalının Talebi

İşverenlerin merak ettikleri bir diğer konu ise sosyal yardım prim teşvikinden yararlanmak için çalıştırması gereken ve koşulları sağlayan kişileri nereden bulacakları konusudur. Bu noktada Türkiye İş Kurumu işverenlere yardımcı olmaktadır. Çünkü yardıma muhtaç ve kimsesiz kişiler Türkiye İş Kurumu kapsamında kayıtlı işsiz olarak geçmektedir. İşverenin talebi üzerine kendilerine uygun bir iş olduğunda alınması gereken mesleki eğitim ya da eğitim gibi uygulamaları da yine Türkiye İş Kurumu sağlayacaktır. Kayıtlı işsizlerin verilen mesleki eğitimi ya da eğitimi başarı ile tamamlamaları sonucu ise işveren aracılığı ile iş yerlerinde çalışmaya başlarlar. İşverenin kayıtlı işsizlerin işe girdiği ilk gün sigortalarını yapması gerekmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir