emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Ölen Kişinin Babasına Maaş

Ölen Kişinin Babasına Maaş
09.12.2016

Ülkemizde devlet tarafından birçok farklı şekilde vatandaşlara ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemelerin alınmasına hak kazanmak için de belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ölen kişinin babasına maaş ödenmesi de bu ödemeler kapsamındadır.

Devlet, ölen kişilerin geride kalan bakmakla yükümlü oldukları ailelerine bazı kapsamlarda yardımda bulunmaktadır. Bu kapsamlardan birisi de ölen kişinin babasına maaş bağlanmasıdır. Belirlenen bazı şartları sağlayan kişilere, çocukları vefat ettiği takdirde maaş bağlanmaktadır. Ölen bir kişinin babasına maaş bağlanmasındaki genel şartlar devlet tarafından şöyle belirlenmiştir:

  • Vefat etmiş olan sigortalı kişi en 1800 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini bildirmiş olmalıdır. Aksi takdirde ölen kişinin babasına maaş bağlanma söz konusu olmamaktadır.
  • SSK kapsamında sigortalı olan kişiler için ise sigortalı kişinin yaptığı borçlanma süresi dışında en az 5 yıllık bir süreyle sigorta kaydı bulunması şartı koyulmuştur. Buna ek olarak bir de 900 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin bildirilip bildirilmediğine bakılır.
  • Ölüm sigortası kapsamında ölen kişilerin ailelerine maaş bağlanmaktadır. Bu aslında geride kalanlar için bir sosyal güvence anlamına gelmektedir. Yayınlanmış olan reform yasasıyla birlikte bu maaş bağlanma olayları düzenlenmiştir.

Reform yasası kapsamında hak sahibi olarak belirlenen kapsama kişinin eşi, çocuklar, annesi ve babası girmektedir. Yani sigortalı bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler bunlardır. Reform yasasında ölen kişilerin ailesine maaş ödenmesi kapsamı sigortalı kişilerin ölüm tarihlerine göre düzenlenmiştir.

Reform Yasasında belirtilmiş olan ilk tarih 1 Ekim 2008’dir. Bu tarihten sonra vefat etmiş olan sigortalı kişilerin babasına maaş bağlanması durumu gereken şartlarıyla birlikte açıklanmıştır. Ölen kişinin babasına maaş bağlanması için gereken şartlar şöyledir:

Söz konusu yasa kapsamında aylık talep eden babanın tüm geliri asgari ücretin net tutarından az olmalıdır.

Ölen çocuktan dolayı söz konusu olan babaya, diğer çocuklarından dolayı gelir dışında hiçbir gelir bağlanmamış olmalıdır. Eğer anne ya da babadan birisi emekli aylığı alıyorsa, bakılacak kişi emekli aylığı almayandır. Eğer diğer emekli aylığı almıyorsa, o kişiye maaş bağlanır.

Ölen kişinin babasına maaş bağlanılabilmesi için hak sahibi sayılan eş ve çocuklardan artan hisse kalmış olmalıdır. Eğer hisse kalmazsa fakat baba ya da anne 65 yaşından büyük ise şart aranmaksızın o kişilere maaş bağlanır.

Belirtilen tarihten sonra vefat eden kişilerin babasına maaş bağlanmasında aranan şartlar yukarıdaki gibidir. Bu şartlar sağlandığı takdirde gereken yerlere başvurarak maaş talebinde bulunulabilir.

Reform yasasında düzenlenen bir diğer tarih aralığı ise 6 Ağustos 2003 ve 30 Eylül 2008’dir. Bu tarihler arasında vefat etmiş olan kişinin babasına, sigortalı olan kişinin eşinden ve çocuklarından artan hisse kalması halinde maaş bağlanması söz konusudur. Bunun için de sigortalı olan kişinin babasının çalışmıyor ve 65 yaş aylığı almıyor şartı koyulmuştur.

6 Ağustos 2003 tarihinden önce vefat eden kişilerin babasına maaş bağlanmasında ise evdeki geçimin ölen sigortalı tarafından sağlanması şartı aranmaktadır. Bunun için başvurudan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu incelemeler yapar. Eğer söz konusu şart sağlanıyorsa ölen kişinin babasına maaş bağlanır.

Belirttiğimiz şartları sağlayan kişiler, eğer çocukları vefat ederlerse gereken belgeleri sağlayarak maaş bağlanması için başvuruda bulunabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.