ÇSGB

Normal Çalışmaya Dönen İşverene Prim Desteği Sağlanacak!

Normal Çalışmaya Dönen İşverene Prim Desteği Sağlanacak! Düzenlenen yeni istihdam paket ile birlikte, kısa çalışma şeklinden normal çalışma dönemine dönüş gerçekleştiren işverenlere prim desteği ödemesi sağlanacak. Diğer yandan işten çıkartılma yasağı için de 1 yıl daha uzatma yetkisi alınıyor. 1Temmuz 2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusuna başvuruda bulunan iş yerleri için kısa çalışmanın sona ermesinin ardından, normal çalışmaya dönülmesi durumunda, 3 ay süre asgari ücret üzerinden prim desteği verilecektir. Ak partili vekiller tarafından hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa teklifinde istihdama özel düzenleme metinleri yer almış bulunmaktadır.

TBMM’ne sunulan yasa teklifinde yer alan konuların başında istihdam düzenlemesi yer alırken en önemli olan konulardan bir tanesi de iş verenler için prim desteği bulunmaktadır. 1 Temmuz 2020 tarihinden önce kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunan iş yerler için kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışma şekline dönülmesi durumunda, 3 ay süre ile asgari ücret üzerinden prim desteği verilecektir. Böylece hem 456TL düzeyinde iş veren SGK primi, hem de 412TL’lik SGK işçi payı destek kapsamında kalacak. Destek tutarı, İşsizlik Sigortası Fonu üzerinden karşılanacaktır. Ücretsiz izin uygulamasını bitiren iş yerleri için belirtilen teşvikten faydalanma fırsatı sunacaklardır. Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi, sektörel olarak ayrı ayrı ya da bir bütün şeklinde 6 aya kadar uzatabilecektir.

Prim Desteği Sektörel Bazlı Olabilecek!

Prim Desteği Sektörel Bazlı Olabilecek! Kısa çalışma için sunulan kolaylaştırıcı hükümler sektörel bazlı uzatılabilecektir. Belirtilen kararı verecek yetkili merci Cumhurbaşkanı olacaktır. Bu şekilde dönmeye çalışmaları devam eden hizmet sektörü için kısa çalışmada kolaylaştırıcı hükümlerin uzatılması, fakat iş akışı düzelen sektörler için uygulamanın bitirilmesi amaçlanmaktadır. İşten çıkarma yasağı ile ilgili olarak da yeni bir düzenleme şekli gerçekleştirilmektedir. İşletmeler bundan sonra iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, belirli süreli iş sözleşme süresinin sona ermesi, yapılan işin sona ermesi gibi durumlarda işten çıkama yasağının dışında olacaklardır. Buna göre işten çıkarma yasağı konusu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı en fazla 3’er aylık süreler zarfında, 30 Haziran 2021 tarihine kadar süreyi uzatabilecektir.

50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri için iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü de, 3,5 yıl süre olarak ertelenebilecektir. 2024 yılı başında başlayacak olan kanun tasarısı ise yürürlük tarihi de 1 Temmuz 2024 olacaktır.

Meclise sunulan bir diğer teklif düzenlemesi ise, Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen kaza sonrasında Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarından işten çıkartılan çalışanların tazminatlarının ödenmesi için kamuya yetki verilmektedir. Burada kıdem tazminatı hakkını kazanarak işten çıkartılan ve hala kazandığı halde haklarını alamayan işçilerin tazminatlarını Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenme kararı alınmış bulunmaktadır.

Torun Bakım Maaşı (Parası) Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır ?

Doğum İzni Süresinde İşçi İşten Çıkartılabilir mi ?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir