Evlenen Memur Evlilik İznini Ne Zaman Kullanabilir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/B maddesi uyarınca memura eşinin doğum yapması durumunda isteği üzerine on gün babalık izni, kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi veya kendisinin, çocuğunun veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü durumlarında isteği üzerine yedi gün izin verilir. Bu hüküm doğrultusunda memurun evlilik iznini ne zaman kullanacağı hususunda bir netlik bulunmamaktadır.
Ancak memurların evlilik izinleri konusunda bu belirsizliklerin değerlendirilmesi önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
Evlilik izninin başlangıcında resmi nikah ya da düğün tarihinden hangisinin esas alınacağına dair bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle her iki tarihten birinde memurun izin kullanabileceği söylenebilir. Ancak Türk Medeni Kanunu uyarınca evlilik resmi nikahla gerçekleştiğinden evlilik izni başlangıcını resmi nikahın gerçekleşme tarihi olarak kabul etmek uygun olabilir.
Nikah için gerekli belgeler : https://www.ssk.biz.tr/nikah-basvurusu-nasil-yapilir-ucreti-ve-gerekli-evraklar/
Memurun evlilik iznini yalnızca kendisi ya da çocuğunun evlenmesi durumunda kullanabileceği nettir. Evlilik sebebiyle memura verilecek mazeret izninin süresi 7 gün olmakla birlikte memurların evlilik izniyle alakalı idarenin takdir yetkisinin bulunmadığı ve memurun isteği üzerine bu iznin zorunlu olduğu unutulmamalıdır.
Bu hususlar göz önüne alındığında, memurların evlilik izinlerinin kullanımıyla ilgili belirtilen temel prensiplere uygun davranılması önemlidir. Bu çerçevede, memurların hakları ve mevzuatın öngördüğü çerçeveler göz önünde bulundurulmalı ve bu haklara uygun şekilde işlem yapılmalıdır.
KAYNAK;