Genel

Kripto Paraya Yatırım Artıyor, Kripto Para Güvenli mi?

Son zamanların popüler yatırım aracı olan kripto para yatımları her geçen gün artıyor. Ancak pek çok kişi kripto paranın ne olduğunu ve nasıl yatırım yapılacağını tam olarak bilmiyor. Aynı zamanda çeşitli güvenlik endişeleri de duyuyorlar.

Kripto Para Nedir?

Kripto para nedir sorusuna yanıt vermeden önce kriptoloji üzerinde durmak yararlı olacaktır. Kriptoloji temelde bir şifreleme sistemidir. Yazı, rakam ya da bir mesajın belirli bir sistem dahilinde şifrelenmesini, güvenli bir ortam üzerinden transfer edilmesini ve bu şifreleme sisteminin de transfer edildiğinde güvenli bir şekilde çözülerek görünür hale gelmesine denilmektedir. Kripto para da güvenliğini sağlamak için kriptoloji kullanmaktadır ve dijital bir para birimidir. Başka bir deyişle kripto paralar maddi değildir ve ancak belirlenen kurlar üzerinden bozdurma sonucunda kullanılabilmektedirler.

Kripto paralar matematik bazlı şifreleme kullanırlar ve tüm işlemler sanal ortamda yapılmaktadır. Kriptoloji aynı zamanda banka kartlarında ve dijital ortamlarda da kullanılan bir sistem olmaktadır. Banka işlemlerinin maddi para kullanılmadan yapılmasını kriptoloji sağlamaktadır. Yeni kripto paralar ise devlet kontrolünde değildir ve maddi para birimlerine göre kendisine göre yasaları bulunmaktadır. Bu durum ise yatırım aracı olarak kullanılması halinde çeşitli dinamiklerin oluşmasına neden olmaktadır.

Kripto Para Ne Zaman Kullanıldı, Türleri Nedir?

Kripto para tarihi olarak 2009 yılında piyasaya çıkmıştır ve ilk ürünü Bitcoin’dir. Bitcion temel sistem olarak POW kullanmaktadır. Bitcoin’in rağbet görmesinden sonra Namecoin gibi farklı coin firmaları da kurulmuştur. Bitcoin temelde madencilik olarak adlandırılmaktadır ve tüm işlemler coin denilen dijital paralar üzerine kuruludur. Yakın zamanda ise Litecoin, Ripple gibi farklı coin markaları da ortaya çıkmıştır.

Kripto paralar herhangi bir otoriteye ya da devlete bağlı değildirler. Bu yüzden bu paraların üretimleri de varoluşları gibi kullanıcılara bağlıdır. Kripto paraların üretilmesi de madencilik olarak adlandırılmaktadır. Altın gibi kıymetli emtiayı bulmak için kazılar ya da araştırmalar yapılıyorsa, kripto paraların bulunması için de matematik formüllerini kullanan yazılımların çözülmesi gerekmektedir. Bu kodları çözebilen ve bu alanda uğraş veren kimseler en fazla üretimi elde etmektedirler. Özellikle işlemci gücü ve internet bağlantısı yüksek olduğunda kripto para üreticisi olmak mümkündür. Ancak her kripto para sınırlı sayıda üretilmektedir. Bitcoin’e göre bu durum sadece 21 milyon coin şeklinde açıklanıyor. Bu yüzden kripto paralar sınırlı olarak üretildikleri için özellikle piyasada üretim düştükçe eldeki kripto paralar daha değerli hale gelmektedirler.

Kripto Paralar Güvenli mi?

Kripto para güvenli mi sorusu bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruyu oluşturuyor. Kripto paralar teknoloji tabanlı ve şifreleme sistemlerini barındırdıkları için güvenlidir fakat sistem tam olarak bu nedenlerden ötürü bazı riskleri de barındırmaktadır. Bu bakımdan bilgisayarlarda yapılmış kripto paralar sanal cüzdanda toplanmazsa bilgisayarın bozulması ya da çökmesi halinde yok olabilmektedirler.

Aynı zamanda bilgisayarın ele geçirilmesi de tüm kripto paraların başkaları tarafından el koyulmasına neden olabilir. Kripto paraların güvenliği bu bakımdan blockhain adı verilen bir sistem ile sağlanmaktadır. Dijital veri bulunan tüm alanlarda kullanılan bu sistem, özel şifrelemeye dayanmaktadır ve kripto paralara ulaşmak için de sadece coin’leri bulan kimselerin şifreleme sistemlerini kullanmaktadır ve böylece işlemlerin doğruluğunu sağlamaktadır. Kripto paralar ise kendi borsalarında değerlendirilmektedir. Gittikçe sınırlı sayıya düştüğü için coin’ler artış göstermektedir. Daha özet bir ifade ile altın ya da gümüş gibi değerli madenlerin dijital ortamdaki karşılığı kripto para olup sınırlı sayıya düştükçe fiyatları artış göstermekte ve yatırımcıları cezbetmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir