ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İşyeri Kapatma Nasıl Olur, Tasfiye İşlemlerinde Dikkat Edilecekler

İşyeri Kapatma Nasıl Olur, Tasfiye İşlemlerinde Dikkat Edilecekler
02.12.2020

Ekonomik zorluklar ve özellikle koronavirüs salgının çeşitli iş kollarının hem çalışma saatlerini hem de iş hacimlerini etkilemesi yüzünden işyeri kapatma nasıl olur sorusu merak ediliyor. Kısaca tasfiye olarak adlandırılan bu durum için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

İşyeri Kapatma, Tasfiye Nedir?

Özel sektör alanında her zaman işler beklendiği gibi gitmeyebilmektedir. Bu durum iş hacminin düşmesi, ekonomik zorluklar, salgın gibi olağanüstü durumlarda kendisini göstermektedir. Bu durumda ise işyerini kapatma işlemleri gündeme gelmektedir. İşyeri kapatma, hukuki tabiri ile tasfiye firmanın ticari faaliyetlerini sona erdirme işlemlerine denilmektedir. Bu süreç kapsamında hem gelir vergisi hem de kurumlar vergisi mükellefi olanların dikkat etmeleri gereken belirli noktalar bulunmaktadır.

Mevzuat kapsamında belirlenmiş olan süreçler tamamlandıktan sonra tasfiyeye tabi tutulacak olan şahıslar ve tüzel kimselerin resmi kamu kurum ve kuruluşlarına; bu bakımdan ticaret sicil müdürlüğü, ilgili vergi daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere diğer kuruluşlara kayıtlarının sona ermesi gerekmektedir. Söz konusu kayıtların silinmesi ile birlikte işyeri kapatma yani tasfiye süreci de tamamlanmış olmaktadır. Şahıs şirketlerinin şirket kapatma işlemleri kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Limited ve anonim şirketler ise ortaklar kurulu kararı kapsamında kapatılmaktadır. Şirket kapatma işlemleri ise tasfiyeli kapatma ve tasfiyesiz kapatma şeklinde iki farklı yöntem kapsamında yapılmaktadır.

Tasfiyeli Şirket Kapatma Nasıl Yapılmaktadır?

Tasfiyeli şirket kapatma yapmak için öncelikle bağlı olunan ticaret sicil müdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirim yapılması gerekmektedir. Bu süreç zarfında ticaret sicil müdürlüğüne ticareti ya da işi bırakma, tasfiye edilme ve feshedilme belgelerinin de ibraz edilmesi gerekmektedir. İlaveten tüm alacaklı bilgilerinin bulunduğu mal beyanı da ticaret sicil müdürlüklerine iletilmelidir. İlgili bildirimler gerçekleştirildiği sonrasında kurumlar tarafından onaylanacaktır. Bu işlemlerin yapılması sonrasında şirketin tasfiye isteği Ticaret Sicil Gazetesi tarafından yayımlanacaktır. Ticaret siciline ise tasfiyeyi tescil ettirilen tarih başlangıç tarihi olarak yazılmaktadır. Tasfiye içinde olan firma, tüm işlemlerin sonuçlanıp resmi kayıtları silinme aşamasına kadar tüzel kişiliğini korumaktadır. Şirket yetkililerin sadece tasfiye süreçlerini tamamlamakta sınırlı oldukları bu süreç kapsamında şirket unvanın başına da tasfiye halindeki ibaresi koyulmaktadır.

Tasfiye durumunda olan firmanın temsili ve yönetimi için tasfiye memuru atanmaktadır. Tasfiye memurunun görevleri arasında şirket adına kayıtlı olan aktiflerin satılması, envanter çıkarılması, kamu ve özel kuruluşlara olan borçların tespit edilmesi, şirkete ait olan mal varlıklarını düzenlemesi ve korunması yer almaktadır.

Tasfiyesiz Şirket Kapatma Nasıl Yapılır?

Tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri ise mahkeme yolu ile yapılmaktadır. Mahkemeye haklı gerekçeler sunulması halinde tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri başlamaktadır. Bu haklı sebeplere dikkat edilmesi gerekmektedir. Sebepler arasında şirket ortakları arasında bulunan uyuşmazlıklar, şirketin mali yapısının borçlarını ödemeyecek durumda olması, şirketin faaliyetlerini sürdürecek kaynaklara sahip olmaması gibi etmenler geçerli olmaktadır. Bu ve benzeri nedenler ile ticaret mahkemesine başvuru yapılması halinde, yaklaşık bir yıl içinde tasfiyesiz şirket kapatma kararı çıkmaktadır.

Bu süreçte mahkemeler devreye girecektir ve haklı nedenlerin olması halinde kapatma işlemi tamamlanacaktır. Haklı nedenler arasında şirket ortakları arasında anlaşmazlık olması ilk öne çıkan etmendir. Aynı zamanda şirket borçlarının ödenememesi, şirketin faaliyetlerini sürdürecek yeterli sermayesinin olmaması gibi durumlar mahkeme tarafından haklı nedenler olarak kabul edilmektedir. Ancak mahkemenin karar vermesi için tüm ortakların durumlarını ispat etmeleri gerekmektedir. Sunulan nedenlerin haklı olduklarına karar verildiğinde, ticaret mahkemesi şirketin tasfiyesine karar verecektir. Tasfiye sürecinde borçlar ödenir, demirbaşlar satılır ve tüm bunlar sonrasında firma kapanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.