Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formu
Asgari Geçim İndirimi, asgari ücretlileri ilgilendiren önemli bir konudur. Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunu incelemeye geçmeden önce asgari ücretin ve asgari geçim indiriminin ne olduğuna ve nasıl tanımlandığına bakmakta fayda var. Asgari ücret yada diğer bir tabir ile minimum ücret; işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve çalışan işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım gibi gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzey olarak karşılamaya yetecek ücrettir. Asgari ücret günlük olarak hesaplanıp, çalışan kişilere aylık olarak ödenir.
Asgari Geçim İndirimi ise medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenmekte ve işverenin gelir vergisinden düşürülmektedir.
Asgari geçim indiriminden yararlanmak için ise bunun devlete bir form üzerinden bildirilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunun yapısı aslında çok basit. 3 bölümden oluşmakta ve formda çalışan kişiye ve yanında kalıp bakmakla yükümlü olduğu ailesine ait bilgilerin doldurulması gerekiyor.
Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formu Nasıl Dolduruluyor?
Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunda ilk olarak çalışan kişinin kendi bilgilerini eksiksiz girmesi için bir kısım bulunmakta. Bu kısma çalışan kişinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası, medeni hali, Sosyal Güvenlik Numarasını ya da Kurum Sicil Numarasını, çalıştığı görevi ekleyerek bilgileri yazıyoruz.
Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunun ikinci kısmında ise çalışan kişinin ailesiyle ilgili bilgiler istenmektedir. Bu kısımda da eşinin adı ve soyadı, bir görevde çalışıp çalışmadığı yani iş durumu ve ek olarak da gelirine ilişkin açıklama isteniyor.
Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunun üçüncü kısmında ise “Asgari Geçim İndirimi İçin Mükellefle Oturan veya Mükellef Tarafından Bakılan Çocukların Durumu” isimli bir yer bulunuyor. Bu kısımda istenilenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Adı ve soyadı
- TC Kimlik Numarası
- Doğum tarihi
- Cinsiyeti
- Baba adı
- Anne adı
- Öz, üvey, evlat edinilmiş, nafakası sağlanılan çocuk, ana babasını kaybetmiş torun var ise onların bilgileri
- Eğer bilgisi eklenen kişi eğitimine devam ediyorsa okula kayıt tarihi
- Okulunun adı
- Sınıfı
- Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunun bu kısmında son olarak da bir açıklama bölümü bulunuyor.
Asgari Geçim Bildirim Formu İçin TIKLAYINIZ!
Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formu Doldururken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Bu bildirim, işverenlerce formdaki bilgilere uygun olarak çoğaltılıp kullanılabilecektir.
- Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formu, ilk işe girişte verilir. Çalışanın asgari geçim indiriminden yararlanan eş veya çocuk durumunda bir değişiklik meydana gelmesi halinde Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formunun yenilenmesi gerekmektedir.
- Nafakasını sağladıkları çocuklara ait asgari geçim indiriminden yararlanacak olan eş tarafından, mahkeme ilamının onaylı bir örneği Asgari Geçim İndirimi Bildirim Formuna eklenir.
- Boşanmış olan ailelerde çocuklar, sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilir.
- İndirimin uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.
- Sadece ücret geliri elde eden eş, “çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş” kapsamında değerlendirilmemektedir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.
Ben is için evrak hazirlicam askeri geçim indirim formu istediler evli değilim cikartmam gerekiyor mu
Merhaba,
Formu doldurmanız yeterli işyerinden de temin edebilirsiniz.
Kolay gelsin. Esim 2016 araklık ayindan 2017 temmuz ayina kadar sigortalı calisti ve sgk pirmi işveren tarafından ödendi ve daha sonra çalışmadı . E-devletten de takkibini yaptik. Ancak 2017 temmuz ayından bu yana ben esimin çalışıyor durumunu calismiyor olarak beyan etmedigim degistirmeyi unuttugum icin Agi (askari geçim indiriminden faydalanamadım bu durumda yaklaşık 24 aylık bir kaybım söz konusu oldu buna yönelik isverenimden (devlet kurumu) bir dilekce ile ve esimin sgk pirmi yattigi durmu bildirir hizmet dokumunu cikti alsam ek yapsak geçmişe yönelik Agi alabilirmiyim teşekkürler.
Mükellefle birlikte oturan kısmına anne baba yazılıyor mu anlamadım. Ben bekarım ve ailem ile birlikte yaşıyorum. Yazmam gerekli mi anne mi baba mı? emekliler
Merhaba,
Yazmanız gerekiyor. Sorun olmaz. Bir etkisi de olmaz.
Benim babam basvuracak ben universite okuyorum ögrenci belgesi zorunlumu
Merhaba,
Eşimden boşandım iki çocuğumuz var. Eski eşim devlet memuru ben ise SSK lı olarak çalışıyorum. Mahkeme velayeti bana verdi. Aile yardımı bildiriminde çocukları ben üzerime alabilir miyim? Ben üzerime aldığımda çocuklarımın hastane vb. durumlarda güvence kaybı yaşar mı? Teşekkürler.
emekliyim ve çalışıyorum.AGİ den faydalanıp faydalanmadığımı nasıl öğrenebilirim .teşekkürler.
Emekliler de Asgari geçim indiriminden faydalanırlar.
2011 senesınden buyana aynı fırmada calısıyorum 2017 agustos ayına kadar halen aynı fırmadayım hıc agı almadım maas bordrolarını ızmaladım bordrolarda odemeler bekar uzerınden gozukuyor ben evlıyım esım calısmıyor bırde cocugumuz var odenmeyen agı lerı nasıl alabılırım yada bordrolardakı eksık agı tutarlarını almam ıcın ne yapmam gerekır boyle bır hahhım varmı tesekur
Merhaba,
Agi beyan formunu doldurarak muhasebeye iletin. Öncelikle agi rakamınız değişsin. agi dahil asgari ücretten anlaşmışsanız bu şekilde bankaya ödeniyorsa. Öncelikle iş yerine talepte bulunun sonrasında dava açma hakkınız mevcut.