emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

5510 Kanuna Tabi Olan Engelli Memur, Rapor Oranını Yükseltirse Malulen Emekli Olabilir mi?

5510 Kanuna Tabi Olan Engelli Memur, Rapor Oranını Yükseltirse Malulen Emekli Olabilir mi?
23.02.2023

5510’a tabi engelli memurların rapor oranı yükseldiğinde malulen emeklilik durumlarının ne olduğu sorusu merak ediliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli olarak görev alan vatandaşların çalıma durumları da diğer kadrolu memurlara göre farklılık gösterebiliyor. Emeklilik şartlarında ve diğer konularda yaşanan bu farklar aynı zamanda engel durumuna göre de değişebiliyor.

Memurların malul sayılmalarına ilişkin konular 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ilgili maddelerde belirlenmiştir. İlgili kanunda belirlenen şartlara göre gerçekleşen engel durumlarına göre memurların malullük şartları da merak ediliyor.

MEMURLARIN MALULLÜK ŞARTLARI NELER?

Memurların malulen emekli olmaları için 5510 sayılı kanun kapsamında ilgili şartlar belirlenmiştir. Bu şartlara göre memurların malullük hakkından yararlanması mümkündür. Söz konusu düzenlemelere göre memurun malul sayılması için çalışma gücünün en az %60 oranında veya vazifesini yapamayacak şekilde meslekte çalışma gücünü kaybetmiş olması gerekecektir. SGK sağlık kurulunca bu durumun tespit edilmesi ile malulen emeklilik sağlanabilir.

engelli raporu yukselme
5510 kanuna tabi olan engelli memur, rapor oranını yükseltirse malulen emekli olabilir mi? 1

Göreve başladığında malullük oranı düşük olan ancak sonrasında bu oran artan engelli memurlar içinse durum yine aynı şekilde değerlendirilecektir. Gerekli şartların sağlanması halinde malullük şartlarının karşılanması ile engelli memurların da malulen emeklilik hakkından faydalanmaları ön görülmektedir.

ENGEL ORANI ARTARSA MALULEN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

Göreve başlamadan önce %60 oranından az bir rahatsızlık olması ve bu rahatsızlığın sonradan artması halinde engelli çalışan memurun malullük aylığı almasına engel bir durum olmadığı görülmektedir. Diğer bir konu ise %60 veya meslekte kazanma gücünü kaybedecek derecede bir engelinin olmadığı tespit edilenler için çalışma gücündeki kayıp oranına göre yaşlılık aylığı bağlanmasıdır.

Bu kapsamda engel durumuna göre şu şartların karşılanması gerekecektir:

  • Engel oranı %40 – 49 arasında olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 prim,
  • Engel oranı %50 – 59 arasında olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün SGK primlerinin yatırılmış olması gerekmektedir.

Malulen emeklilik için gerekli şartların sağlanması halinde engel oranı sonradan artan memurların bu kapsamda yer almaları mümkün görülmektedir.

Engelli raporu süreçlerini detaylı anlatan “Engelli Raporu” nasıl alınır konumuzu inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.