Genel

2020 Mart Ayı Kira Zammı Ne Kadar Oldu?

2020 Mart Ayı Kira Zammı Ne Kadar Oldu? Mart ayı kira zammı yapacak olan ev sahiplerinin merakla bekledikleri rakamlar belli oldu. Gelen bilgilere göre Mart 2020’de yani kira sözleşmesi yapacak olan sahipleri kiracılara ne kadar kira artışı yapacaklarını araştırmaya başlamış bulunmaktadırlar. Mart 2020 TEFE – TÜFE oranlarına bağlı olarak yapılan kira artış belirleme hesaplamasına göre ne kadar zam uygulanabilecek? Kira zam işlemi ev sahibi ve kiracı vatandaşları her zaman olduğu gibi oldukça yakından ilgilendirmektedir.

Bilinen bir gerçeklik bulgusuna göre, kira artışı ev sahibi ve kiracılar arasında kağıt üzerinde her zaman olduğu üzere belirlenen TEFE ve TÜFE oranlarındaki değere göre belirlenmektedir. Her zamanki gibi ev sahibine bağlı olarak belirlenen bu oranlardan daha az ya da hiç zam yapmamak ev sahibine kalan bir durum olmaktadır.

2020 Mart Ayı Kira Zammı Ne Kadar Yapılacak?

2020 Mart Ayı Kira Zammı Ne Kadar Yapılacak? 2020 Şubat ayı içerisinde TEFE ve TÜFE oranına bağlı olarak % 14,52 kira artış oranı bulunmaktaydı. Bu durum Mart 2020 için ise farklı olarak, Tüketici fiyat endeksi TÜFE, yıllık bazda % 12,37, aylık da % 0,35 oranında artış yaşandı. TÜFE rakamlarında 2020 yılı Şubat ayı içerisinde bir önceki aya göre % 0,35, bir önceki yılın Aralık ayına göre de % 1,71, bir önceki yılın aynı ayına göre ise % 12,37 ve on iki aylık ortalama verilerine göre de % 13,94 artış gerçekleşmiş bulunmaktadır.

Verilen değerlere göre 2020 Mart ayı için ev sahipleri kiracılarına % 13,94 oranında zam yapabileceklerdir. Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık bazda TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak hesaplamalarda kullanılmaktadır. Ocak ayında kira sözleşmesi sona eren bir vatandaşımız, Şubat ayı için zamlı olarak kira ödemek zorundadır. Şubat ayı kira ödemesi için yapılacak olan zam oranı belirlemesinde de TÜİK’in belirlediği ve açıklamasını yaptığı Ocak 2020 TEFE – TÜFE rakamları içinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak Şubat 2020 ayı için kira artış bedeli bulunur. Bulunan bedel kira üzerinde uygulanacak olan zam oranı olarak Şubat 2020 ayı için zam uygulanacak oran olmaktadır.

Ocak 2020 TEFE – TÜFE rakamları arasında 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak 2020 Şubat ayı için uygulanacak olan zam oranı ev sahipleri için uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı olmaktadır. Öyle ki açıklanan ve bulunan değer ev sahibi için, kiracıya yapılabilecek olan en yüksek değer olmaktadır. Kiracı ve ev sahibi anlaşarak belirlenen en yüksek değer de değil de kendileri için daha makul bir değer de anlaşma sağlayarak uygulanacak olan 2020 Şubat ayı kira artışını yapabilirler. Yasal kriterler karşısında olması gereken, karşılıklı anlaşma ve yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan uzlaşmaya vararak zam yapılması olmaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir