Genel

Yaygın Olarak Yapılan Finansal Hatalar Neler?

Para geçim sağlamak için çok önemli olsa da parayı kazanmak kadar parayı nasıl harcamak gerektiğini de bilmek gerekiyor. Yaygın yapılan finansal hatalar nedeniyle kazanmış ya da biriktirmiş olduğunuz paranın bir anda elinizden çıkmasına neden olabilirsiniz.

Gereğinden Fazla Para Harcamayı Engelleyin

Yaşamı sürdürmek ve çeşitli temel ihtiyaçlardan lüks ihtiyaçlara kadar pek çok ihtiyacı gidermek için para kazanmak büyük önem taşıyor. Ancak az ya da çok para kazanmaktan öte kazanılan paranın nasıl harcanması gerektiği büyük önem taşıyor. Gelirinizi doğru şekilde yönlendirme yapamadığınız zamanlarda kazandığınız meblağlar çok yüksek olduğunda dahi istediğiniz yaşam standartlarını yakalamanız zor olacaktır. Bu yüzden finansal hatalardan günlük yaşamda kaçınmak büyük öneme sahiptir. En yaygın olarak yapılan hatalardan birisi ise gereğinden fazla harcamaktır. Temel olarak kazandığınız para için belirli bir programa sahip olmalısınız. Kazandığınız tutar ile aylık olarak yaptığınız harcamaların karşılaştırmasını yapabilmeniz size nasıl bir alışveriş yaptığınızı da gösterecektir.

Bu noktada almak istediğiniz şeylerin bir ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Genelde istek olarak belirenler bir süre sonra istek kaybolacağı için değerlerini yitirirler ve siz de bu harcamayı boşuna yapmış olursunuz. Ancak herhangi bir konuda bir ihtiyaca karşılık geldiğini düşünüyorsanız, o zaman harcamanızı yapmanız gerekecektir. Bu noktada da temel ihtiyaçlar ile lüks ihtiyaçlar arasında ayrım yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Her Zaman Lüks İyi Değildir!

Yapılan yaygın hatalardan birisi de sürekli etraftan yayılan ve tüketicileri de her zaman lüksün iyi olduğuna inandıran görüştür. Düşük ücretli ürünlerde malzeme kalitesinin düşük olmasından dolayı çeşitli sorunlar ya da daha kısa kullanım süresi görülebilir ancak bu noktada unutulmaması gereken her düşük ücretli ürünün kötü olmadığıdır. Aynı şekilde her fiyatı yüksek olan ürün de sizin ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamaya yetmez. Bu noktada, harcamaları kontrol etmek için tüketim alışkanlıklarının sürekli bilinçaltına yerleştirdiği konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Böylesi bir algının oluşmasında yeninin her zaman iyi olduğu anlayışı yatmaktadır. Örnek olarak yeni çıkmış ve o yılın tarihini taşıyan herhangi bir ürün sizi tüketim alışkanlıklarınız açısından cezbetmeye çalışabilir. Bu durum ise tamamen tüketiciler üzerinde kurulan bir algıya dayanır. Sürekli olarak telkin edilen ve o ürüne sahip olmak ile kendinizi mutlu hissedeceğiniz düşüncesi, temelde hatalı olup tüketim toplumunun işleyiş kazanması için geçerlilik taşımaktadır.

Günlük yaşamın önemli ihtiyaç kalemlerinden birisi olan otomobil konusunda örnek verilecek olursa, yeni model bir araç almaya maddi durumunuz el vermiyorsa yüksek borçlar ile kalkışmanız son derece hatalı bir davranış olacaktır. Aynı şekilde 150 bin ya da 200 bin lira gibi araçlar almak yerine ihtiyacınızı ve temel konfor düzeyinizi karşılayacak 50 – 75 bin lira bandında ikinci el araç almak da otomobil ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

Bütçe Planı Yapın

Doğru bir harcama bütçesi çıkarmak elinizdeki paranın ve aynı zamanda ilerideki borçlarınızın da kontrolü anlamına gelir. Aylık olarak tüm gelir ve gider kalemlerinizi doğru şekilde hesaplayın. Bu durumda ne kadar harcama yaptığınızı da anlayabilirsiniz. Aynı zamanda harcamalarınızın en çok nerelere yaptığını görmeniz de yine büyük bir yarar sağlayacaktır. Geliriniz ile harcamalarınız arasındaki farkı görebilmek, bütçenizi daha doğru şekilde yönlendirmeye ve ayrıca daha tutumlu olmaya da sizi sevk edecektir. Harcamaların farkında olarak harcama yapmak her zaman elinizdeki paranın en iyi şekilde kontrol edilmesine olanak tanıyacaktır. Hesapsız bir şekilde harcama yapmanız ay sonunda ve uzun vadede sorunlar yaratacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir