E-Devlet

2023 Trafik Cezası Borç Yapılandırma Ekranı

2023 Trafik cezası borç yapılandırma E-Devlet üzerinden yapılabilen bir işlemdir. Yapılandırma hakkı, bireylerin ve firmaların devlete olan borçlarının tahsili için yapılır. Tahsilat güçlüğü çekilen borçlardan biri de trafik cezalarıdır. Trafik cezası yapılandırma E-Devlet üzerinden yapıldığı takdirde kolayca ödenebilir.

Trafik cezalarını ödeyemeyen pek çok kişi yüksek faiz tutarlarıyla karşılaşmaktadır. Yapılandırma yasalarında sunulan haklara göre daha önce işlenen faizlerin silinmesi söz konusu olabilir. Böylece daha az bir tutarı daha uzun süreli taksitlerle ödemek mümkün olur.

Trafik Cezası Yapılandırma Ne Demek?

Trafik cezası yapılandırma işleminin anlamı, mevcut borçların ödenmesini kolaylaştıran bir sistemdir. Yapılandırma kapsamında biriken trafik cezaları taksitlere bölünür. Taksit tutarı, 48 aya kadar artırılabilir. Böylece hem devlet borçlarını tahsil eder hem de trafik cezası olanlara kolay ödeme olanağı sunulur.

Yapılandırma hakkından yararlanmak isteyenlerin başvurularını, e-Devlet üzerinden yapması gerekir. Vergi dairesine düşen alacaklar içinse İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerekli başvurular yapılabilir.

Yapılandırma işlemleri sırasında taksit sayısına dikkat etmek gerekir. Kolay ödeyebileceğiniz şekilde taksit tutarını belirlemelisiniz. Bunun yanı sıra vadeleri de ödeme yapabileceğiniz tarihlere göre belirlemenizde fayda vardır. İki ay üst üste ödeme yapmadığınız takdirde yapılandırma hakkını kaybedersiniz.

Trafik Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Trafik para cezası ödenmezse üzerine yasal faiz işler. Cezanın ödenme süresi otuz gündür. Otuz gün içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde uygulanacak faiz miktarı %5’tir. Trafik cezasının ödenmemesi durumunda maaşa haciz ve icra takibi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Trafik para cezalarının zamanında ödenmesi, her zaman daha avantajlıdır. Gün geçtikçe ödemeniz gereken tutar artar. Bu da işin içerisinden çıkamamanıza neden olur. Yapılandırma yasalarının ne zaman çıkacağı belli olmadığı için her zaman bu hakkı kullanabileceğinizden emin olmanız mümkün değildir.

E-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden güncel yapılandırma duyurularını takip edebilirsiniz. Bu sayede ne zaman bu haktan yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Trafik Cezaları Taksitle Ödenir mi?

Trafik cezalarının taksitle ödenmesi normal şartlarda söz konusu değildir. Ancak bazı durumlarda taksitle ödeme olanağı elde etmek mümkün olur. Kredi kartından trafik cezası yatırıldığı takdirde bankaların özel taksit fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

Yapılandırma hakkını kullandığınız takdirde taksit olanağı mevcuttur. Trafik cezalarını zamanında ödediğiniz takdirde indirim fırsatlarından da yararlanmak mümkün olur. Eğer ceza yazıldıktan sonraki on beş günde ödeme yaparsanız %25 oranında bir indirimden yararlanabilirsiniz.

Eğer yazılan cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız itiraz hakkını da kullanabilirsiniz. Gerekli belgeler ile sulh ceza mahkemelerine dava açabilirsiniz.  İtiraz süresi 15 gün olarak uygulanır. Bu süreyi geçirdiğiniz takdirde itiraz hakkını kullanmanız mümkün değildir.

Trafik Cezası Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Trafik cezası yapılandırma işlemi ile biriken borçlarınızı taksitlere bölerek ödeme imkânı elde edersiniz. Trafik cezalarını yapılandırmak için ilk olarak başvuru yapmalısınız. Başvurunuzu internet üzerinden yapma şansınız vardır.

Başvuru için e-Devlet’i kullanabilirsiniz. E-Devlet sitesinin adresi turkiye.gov.tr şeklindedir. E-Devlet sistemini mobil uygulama üzerinden de kullanmak mümkündür. Sistemi kullanabilmeniz içi e-Devlet şifrenizi bilmeniz gerekir. PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresini alabilirsiniz.

E-Devlet’e giriş için kullanılacak farklı yöntemler de vardır. E-imza, mobil imza kullanılacak giriş yöntemleri arasında yer alır. Ayrıca T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile de e-Devlet sistemine girilebilir.

Başvurularınızı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de yapabilirsiniz. Belirli bir süre ödenmeyen trafik cezaları, vergi dairesinde borç olarak görünmeye başlar. İnteraktif Vergi Dairesine E-Devlet üzerinden ya da doğrudan ivd.gib.gov.tr adresine girerek ulaşabilirsiniz. Trafik cezası yapılandırma e-Devlet ya da İVD üzerinden kolayca yapılabilir.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Yapılandırma

E-Devlet üzerinden trafik cezası yapılandırma işlemi için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Ekranda bulunan “Giriş Yap” seçeneğinden şifre ekranına erişim sağlamak mümkündür.

Kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra da alt kısımda bulunan “Giriş Yap” seçeneğine tıklamalısınız. Üst kısımda bulunan seçeneklerden birine tıklayarak da giriş yapabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama alanına “Yapılandırma” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Mevcut bir yapılandırma yasası varsa burada çıkar. Ancak güncel yapılandırma başvuruları henüz e-Devlet’te yer almamaktadır.

7326 ve 7256 Sayılı Kanun kapsamında olan yapılandırmaların süresi geçmiştir. Yeni bir yapılandırma yasası çıktığında bu kısımda görünür. Böylece başvuru yapabilirsiniz.

İVD Üzerinden Trafik Cezası Yapılandırma

İVD üzerinden trafik cezası yapılandırma işlemi yapmak mümkündür. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girdikten sonra sol kısımda bulunan menüden “Yapılandırma İşlemleri” seçeneğine tıklamanız gerekir. Buradan güncel yapılandırma yasasını seçerek başvuru yapabilirsiniz.

2000 TL Altındaki Trafik Cezalarının Silinmesi

2000 TL altındaki trafik cezalarının silinmesi, güncel yapılandırma yasası kapsamında tanınan bir haktır. Bu haktan yararlanmak isteyenler, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilir.

İlgili kısma E-Devlet üzerinden ulaşmak da mümkündür. Arama alanına “7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. İlgili kısma ulaştığınızda sistem sizi İnteraktif Vergi Dairesi sitesine yönlendirir.

İnteraktif Vergi Dairesine girdikten sonra menüde yer alan “Yapılandırma İşlemleri” kısmına tıklamalısınız. Buradan mevcut yasayı seçmeniz gerekir.

“7440 Başvuru Formu” seçeneğini tercih ettiğiniz takdirde gelen uyarı ekranındaki metni okuyup “Tamam” yazan yere tıklamalısınız.

Gelen ekranda silinebilecek durumda olan borçlarınız görünür. Ardından ödeme şekline ilişkin bilgileri girerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

Gerekli bilgileri girdikten ve açıklamaları okuduktan sonra işleme onay vermelisiniz. “Tamam” yazan alana tıklayarak onay aşamasını tamamlayabilirsiniz.

Trafik Cezası Yapılandırma Borcu Nasıl Ödenir?

Trafik cezası yapılandırma borcunun ödenmesi için farklı yöntemler kullanılabilir. Yapılandırma borcunu internet bankacılığını kullanarak ödemek mümkündür. Hesabınızın bulunduğu bir bankanın internet şubesine girerek işlemlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda mobil bankacılık ile de işlemlerinizi gerçekleştirmek mümkündür.

Bankaya ya da vergi dairesine bizzat giderek de ödeme yapma şansınız vardır. Borcunuzu düzenli ödemediğiniz takdirde yapılandırma hakkını kaybedersiniz. Yapılandırmanın bozulması ile birlikte borcunuz eski halini alır. Bu nedenle hem anaparayı hem de faizleri ödemeniz gerekir.

Trafik Cezası Yapılandırma Ne Zaman?

Trafik cezası yapılandırma için güncel yasa 7440 Sayılı Kanun’dur. Bu kanundan yararlanmak için başvurularınızı, e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi sistemini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Yasanın son başvuru tarihi, 31 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra yapılandırma hakkını kullanmanız mümkün olmaz.

Trafik cezası yapılandırma ile 48 aya kadar taksit seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Böylece ödeme süreci daha kolay hale gelir. Yapılandırma kapsamında 2000 TL altında kalan borçlar da silinir.

Trafik cezası yapılandırma işlemlerinden yararlanmak için taksitleri düzenli ödemeniz önemlidir. İlk iki taksitin vadesi geçtiği takdirde yapılandırma bozulur. Bu nedenle ödemelerin zamanında yapılmasına dikkat ederek borçlarınızı bitirebilirsiniz. Trafik cezalarını vaktinde ve geciktirmeden ödediğiniz takdirde yapılandırma süreciyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Erken ödeme yapmanız halinde trafik cezanızı indirimli şekilde yatırabilirsiniz. Trafik cezası yapılandırma e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir