ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Oturduğunuz Bina Depreme Dayanıklı mı? Basit Bir Testle Öğrenebilirsiniz

Oturduğunuz Bina Depreme Dayanıklı mı? Basit Bir Testle Öğrenebilirsiniz
17.02.2023

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında çok sayıda insanımız hayatını kaybederken 11 ilde depremin şiddetinden çok sayıda bina yerle bir oldu. Çok sayıda binanın yıkılmasının ardından herkesin aklına oturduğu binaların depreme dayanıklı olup olmadığı sorusu geldi.

7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok kentte büyük yıkımlar ve can kayıpları yaşandı. Binaların yıkılmasında deprem etkili olurken binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmaması ve dayanıksız olması da can kayıplarında önemli bir etken olarak görülüyor.

BİNANIN DEPREME DAYANIKLI OLUP OLMADIĞI NASIL ÖĞRENİLİR?

Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Elazığ’ın da dahil olduğu deprem bölgesinde acılar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan depremde yaralar sarılırken diğer yandan bina güvenliği konusunda da yeni tartışmalar ortaya çıktı.

Özellikle 200 yılından sonra yapılan binaların da yıkılması yeni birçok soru işaretini gündeme getirdi. Bina Performans Değerlendirmesi, Riskli Bina Tespiti ve Bina Durum Ön Değerlendirmesi gibi yöntemler ile binaların dayanıklı olup olmadıkları tespit edilebilir.

EVİN DAYANIKLI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Depremlere karşı binanın dayanıklı olup olmadığının tespiti için mutlaka uzmanlardan destek almak gerekecektir. Ancak bazı basit detayları inceleyerek ev sahiplerinin de çeşitli ipuçlarını almaları mümkündür. Kolon ve kirişlerde göze çarpan çatlakların olması en temel belirtiler arasında görülüyor. Öte yandan bu durumu anlamanın bir diğer yolu ise bodrum katına inerek burada taşıyıcı bölgelerin köşelerinde verevli ve dokunca kabukları dökülen çatlaklar var ise bunun binalarda korozyon riskine işaret ettiği ifade edildi.

Genel itibariyle kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa, bodrumda köşelerde verevli ve dokununca kabukları dökülen çatlakların bulunması, kolonlardan sesler gelmesi, çatırdama benzeri seslerin duyulması, evin kapılarının kendi kendine kapanmaya başlaması ve derz aralarında çatlaklar görülmesi en temel belirtiler olarak görülüyor. Bu tür sorunlar varsa mutlaka uzman desteği alınarak kapsamlı incelemelerin yapılması gerekecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.