KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır, Yapılandırma Ekranı Açıldı
KYK borç yapılandırma 6 milyona varan üniversite öğrencisi ya da mezununu yakından ilgilendiriyor. Vergi ve prim borçlarının yapılandırması kanunu yürürlüğe geçen günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak girdi. Bu durumda KYK borcu olanlar için de önemli bir ödeme avantajı sağlandı.
KYK Borçları Silinecek mi?
Üniversite yıllarında öğrencilerin maddi zorluklar yaşamamaları için her yıl başvuru yapan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK tarafından kredi verilmektedir. Kısaca KYK kredisi olarak bilinen bu kredi, öğrencilik yıllarında ödemesi talep edilmediği için pek çok öğrenci tarafından tercih edilen bir kredi olmaktadır. Ancak öğrenciliğin bitmesi sonrasında toplu halde ve faiz uygulanarak KYK borçlarının istenmesi pek çok öğrencinin mağdur olmasına ve çoğu zaman da borçlarını ödeyememesine neden olmaktadır. Özellikle mezun olunca iş bulamayan ya da düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalan kimseler KYK borçlarını ödemedikleri takdirde yasal süre sonrasında icraya düşebilmektedirler.
Bu bakımdan KYK kredisi borçları silinecek mi sorusu uzun bir zamandır borçlu olanlar tarafından merak ediliyordu. Yakın zamanda TBMM gündemine vergi ve çeşitli borçlara dair yapılandırma kanun teklifi gündeme gelince, KYK borçlarının da yapılandırma kapsamına alınacağı açıklanmıştı. Bu kanun teklifinin geçen günlerde kabul edilerek yasalaşması sonrasında ise pek çok kişi borçların silinip silinmeyeceğini merak ediyor. Ancak KYK yapılandırması borçların silinmesi anlamına gelmiyor.
KYK Borçlarını Erteleme Nasıl Yapılır?
TBMM’de kabul edilen vergi ve diğer borçların yapılandırmasına yönelik kanun kapsamında KYK yapılandırması da geçerlilik kazandı. En temel tanımı ile bu yapılandırma borçların daha kolay şekilde ödenmesini sağlıyor. Yani borçların silinmesi anlamına gelmiyor. Ancak peşin ödeme gibi durumlar halinde önemli oranlarda indirim yapılıyor ve faiz oranlarında da silme yapılıyor. KYK borçlarının yapılandırılması kapsamında salgın süreci nedeni ile ilk taksitler için 1 yıllık erteleme kararı da söz konusu. Bu çerçevede yapılandırmadan yararlanan öğrenciler ya da mezunlar taksit ödemelerine 1 yıl sonra başlayabilecekler.
KYK borçlarının alınması normal koşullarda öğrencinin mezuniyet sonrasındaki 2 yıl sonrasında devreye giriyor. Kredi borcuna, TÜİK’in toptan eşya fiyat endeksindeki faiz oranları temel alınarak faiz uygulaması yapılıyor ve böylece öğrenciler kullandıkları kredinin daha fazlasını ödemek durumunda kalıyorlar. İş bulamayanlar ise bu durumda 1 yıllık daha erteleme talebinde bulunuyorlar ancak ödenmeyen borçlara her ay yüzde 1,40 oranında faiz uygulanıyor ve geciken borçlar yüzünden alınmış olan kredi neredeyse 3 katına çıkmış oluyor. Bu kapsamda halihazırda KYK kredi borçlarını ödemekte zorlanan 1 yıllık erteleme imkânından yararlanabilecekler. E – devlet üzerinden KYK sayfasına giriş yaptıktan sonra erteleme talebinde bulunuluyor. Erteleme başvurusu için ise askerlik, yüksek lisans, doktora ya da işsizlik gibi seçeneklerin seçilmesi gerekiyor.
KYK Borçları Yapılandırma Kapsamında
Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları ile ilgili olarak uzun zamandır öğrenciler ve mezun olanlar borçlarının yapılandırma kapsamına alınmasını bekliyorlardı. Üniversite döneminde kullanılmış olan ve mezun olduktan sonra 2 yıl sonunda ödenmeye başlayan KYK borçları pek çok kişi için büyük sorunlar yaratıyordu. Özellikle koronavirüs salgını ve ekonomideki bozulmalar sonucunda gelir düzeyi düşen kesimler KYK borçlarını ödemekte zorluk çektikleri için yapılandırma büyük bir avantaj sunuyor. 17 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında KYK borçları da yer alıyor.
KYK borçları bu kapsamda 18 aya varan taksitler ile ödenebilecek ve ödemeler peşin yapıldığında ise önemli avantajlardan yararlanmak da mümkün olacak. Bu kapsamda yapılandırmadan yararlanmak isteyenler kanun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar yani 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yaparak borçlarını en fazla 18 ay taksit olacak şekilde yapılandırabilecekler. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda ise borç kapsamında işlemiş olan faizler silinecek. İlk taksit ödemeleri ise yapılandırma kapsamında Ocak 2021 tarihinde başlamış olacak. Taksitlerin ödenmesi ise iki ayda bir yapılacak, bu kapsamda 18 aylık süre verildiği için esasında ödemeler 36 aylık süre içerisinde yapılmış gibi kabul edilecek.
KYK Borcu Hesaplama Nasıl Yapılır?
KYK borcu hesaplama ödeme yöntemlerine göre değişiklik taşıyacak. Yapılandırma kapsamına alınacak borç anapara borcu ve aynı zamanda gecikmeden kaynaklı faizleri de içerebilecek. Ancak borçlarını peşin ödemek isteyenlere ise yüzde 90 oranında YİÜFE tutarından indirim sağlanmış olacak. Bu kapsamda ilk iki taksit ödemesinin süresinde tüm borcun ödenmesi halinde yine YİÜFE tutarında yüzde 50 oranında indirim söz konusu olacak. Taksitle ödenmeyi seçilen borçlular için daha önce yapılan yapılandırmalarda da olduğu gibi yüzde 4,5 faiz oranından ödeme yapacaklar. KYK borçlarının hesaplanması da bu ödeme yöntemlerine göre belirlenecek.
KYK Borcu Nasıl Yapılandırılır?
KYK borcu yapılandırma işlemleri interaktif vergi dairesi ya da e – devlet üzerinden yapılacak. E – devlet ile giriş yapıldığında, sistem yine interaktif vergi dairesine yönlendirme yapacak. Bu bakımdan e – devlet üzerinden ya da doğrudan interaktif vergi dairesi üzerinden yapılacak işlemler benzerlik taşıyorlar. Yapılandırma yapmak isteyenler şu adımları takip etmelidir;
- Öncelikle internet aktif vergi dairesi resmi internet sitesine giriş yapılır, girişler e – devlet üzerinden de yapılmaktadır.
- Giriş yaptıktan sonra menüde yapılandırma işlemleri seçilir ve yapılandırma ekranı açıldıktan sonra en altta bulunan menülerden başvuru formu seçilmelidir. Bu ekranda hangi borcun yapılandırmak istenildiği çıkacaktır.
- Gösterilecek olan borç giriş yapıldığı tarihteki güncel borç tutarı olmaktadır. Bu yüzden yapılandırma işlemlerinin de faiz işlememesi için bir an önce yapılması yarar sağlayacaktır.
- Çıkan seçeneklerden arasından başka borçlar bulunuyorsa, bu durumda Kredi ve Yurtlar Kurumu Borçları seçilir.
- Daha sonra ekrana yapılandırma yapmanın koşullarını içeren bir bilgilendirme ekranı gelecektir. Bu ekran kapatıldıktan sonra başvuru formu ekranda belirecektir.
- Ekranda istenen tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bu esnada borcun nasıl ödeneceğine dair taksit bilgileri de seçilmelidir.
- Bilgilerin girilmesinden sonra açıklamalar kısmı okunmalı ve kutucuğun altında yer alan “okudum, anladım, kabul ediyorum,” kısmı seçilerek Tamam butonu seçilerek başvuru işlemleri tamamlanmalıdır.