Genel

Kış Aylarında Daha Ucuz Isınmanın Pratik Yöntemleri

Kış ayları yaklaştığında özellikle ısınma masrafları arttığı için daha uygun koşullarda ısınma yapabilmenin yöntemleri merak ediliyor. Basit ve pratik yöntemler ile çok daha ucuza ısınabilir ve etkili bir enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Kış Aylarında Isınma Maliyetini Azaltma

Kış aylarında ısınma masraflarını düşürmek her konut için büyük önem taşıyor. Özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak kış ayları çok daha soğuk geçtiği için ısınmanın maliyetleri de artıyor. Kar yağışının özellikle daha sık görüldüğü bölgelerde ekstra artan ısınma tutarları faturaların da artmasına neden oluyor. Ayrıca kış aylarında elektrik ya da doğalgaza gelen zamlar da yine tüketicilerin zararına yansıyorlar. Bu yüzden birtakım önlemler alarak kışın ısınma masraflarınızı düşürebilirsiniz.

En başta alınması gereken önlemler arasında bina yalıtımının yapılması gerekiyor. Türkiye’de özellikle eski binaların pek çoğunda etkili bir yalıtım sistemi bulunmuyor ve bu yüzden de soğuk mevsimler son derece soğuk geçiyor. Binaya yalıtım yapılmasının temel amacı dış cephe ile iç cephe arasındaki ısı farklarının birbirinden etkilenmemesine neden olmaktır. Başka bir deyişle, yalıtım sayesinde dışarıdaki soğuk hava yalıtım tarafından engellenir ve aynı zamanda içerideki sıcak hava da dışarıya çıkış yapamadığı için kapalı alanda kalarak daha etkili bir ısınma sağlar. Yalıtım özellikle uzun vadede yakıt masraflarının düşürülmesi için büyük avantajlar sağlar ve bu alandaki masrafları gidermek için öncelikle yapılması gereken yöntem olarak belirmektedir.

Oda Sıcaklığını Kontrol Altında Tutun

Isınma maliyetlerini azaltmak için özellikle konut içindeki sıcaklığın kontrol altında tutulması önemlidir. Doğalgaz kullanılan evlerde, kombiler belirtilen ısı ayarına hassas oldukları için ortamda oluşan 1 derecelik dahi ısı değişimini rahat bir şekilde algılamakta ve böylece çalışmalarına devam etmektedirler. Bu yüzden pencere açmak ya da bir yerlerden sızıntının yaşanması kombinin daha sık çalışmasına, doğalgazı da daha sık harcamasına neden olacaktır. Bu yüzden gerekli haller dışında hane içinde pencere açılmamasına dikkat edilmelidir.

Bunun yanında peteklerin önü açık olmalıdır. Peteklerin önünde bulunan eşyalar ya da koltuk gibi araçlar ısının odaya dengeli bir şekilde yayılmasını engeller ve böylece odadaki ısı derecesini arttırmak gerekebilir. Ayrıca perdeler de petekleri kapatıyorsa yine ısının odaya rahat şekilde yayılmasını engellemektedir. Isının peteklerde de iyi bir şekilde yayılması için her kış mevsimi öncesinde petek bakımı yapılması gerekmektedir. Peteklerin havasının alınması daha ısının daha iyi bir şekilde peteklerde oluşmasına neden olacaktır.

Bu Yöntemler Tasarruf Sağlıyor

Etkili ısı tasarrufu yapmak için aynı zamanda kullanılmayan odaların kapalı olması ve hatta o odaların peteklerinin en düşük ısıda olması asıl kullanılan alanlarda hem daha iyi bir ısınmaya hem de doğalgaz faturasının da düşük olmasına neden olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da evde kimsenin olmadığı anlarda kombinin kapatılmaması gerektiğidir. Kombinin kapatılması halinde, tekrar ısıtmak için gaz tüketimi çok daha fazla olacaktır ve aynı zamanda geç ısınma yüzünden de yine ekstra harcama yapılacaktır. Bu yüzden gün içinde evde olunmadığı zamanlarda en düşük ayarda dahi olmak üzere kombilerin açık kalması ısınma giderlerinin düşmesine neden olacaktır.

Aynı zamanda akşam ve gece saatlerinde de kombiyi kapatmak yerine yine en düşük ayarda çalıştırmak ve bunun yanında pencere gibi alanların kenarlarına ilave yalıtım malzemeleri ile ısı kaybının oluşumunun önüne geçecek türden önlemler almak yarar sağlayacaktır. Bina iç cephe boyalarının da özellikle yalıtıma katkı sağlayanlarından seçmeniz ısının duvarlara çarparak içeriye yayılmasına neden olacak ve daha verimli bir ısınma imkânı yaratacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir