emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Deprem Bölgesinde Salgın Hastalığı Görülme Riski Var mı? Önlem Almak İçin Neler Yapılmalı?

Deprem Bölgesinde Salgın Hastalığı Görülme Riski Var mı? Önlem Almak İçin Neler Yapılmalı?
14.02.2023

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bir felakete neden olan deprem sonrasında birçok yeni tehlike ortaya çıktı. 2 büyük depremin ardından afet bölgesinde yaralar sarılmaya çalışıyor. Hijyenik koşulların eksikliği başta olmak üzere birçok sorun ise özellikle salgın hastalık riskinin olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

deprem salgin1

Bölgede depremin etkileri devam ederken birçok yeni endişede gündeme geldi. Bunlardan biri olan salgın hastalık riski ise en korkutucu senaryolar arasında yer alıyor. Depremden sağ kurtulan kişilerin afetten sonra büyük bir hayat mücadelesi beklediği aktarılıyor.

DEPREM BÖLGESİNDE SALGIN BAŞLAYABİLİR Mİ?

Depremin acı tablosu her geçen gün daha kötü bir şekilde ortaya çıkarken yeni bir tehlike ise gündeme geldi. Özellikle bölgede salgın hastalık tehdidinin ortaya çıkabileceği aktarılıyor. Söz konusu salgın hastalıkların susuzluk sonucu, hijyenik koşulların olmaması ve yangınlardan çıkan kimyasalların solunması ile meydana gelebileceği aktarılıyor.

deprem salgin2

Doğal afetlerin hemen hepsinde olduğu gibi depremlerde de bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskinin olduğunu ifade eden uzmanlar, hali hazırda birçok acıya neden olan deprem sonrasında salgın hastalıklar ile üstüne yeni bir felaket daha yaşanmaması için önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.

deprem salgin3

BELİRTİLERİ DOĞRU ANLAMAK ÖNEMLİ!

Deprem sonrasındaki süreçte sağlık risklerinin üç aşamada incelendiği aktarılıyor. Depremin ardından ilk 4 günün önemli olduğu belirtiliyor. Bu dönemde enkazdan sağ kurtarma faaliyetleri ve yaralıların ilk tedavisine yönelik çalışmaların yapıldığı belirtiliyor. İkinci aşamada ise 4. gün ile 4. hafta arasındaki süreçte bulaşıcı hastalık ve salgınların ilk dalgalarının ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Son aşamada ise 4. haftanın ardından iyileşme sürecinin başlayabileceği ancak kuluçka süresi uzun olan enfeksiyonlara da dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

deprem salgin4

Afet bölgelerinde en çok görülen hastalıkların ilk olarak ishal olarak kendini gösterdiği ifade ediliyor. Özellikle kirli su kaynaklarının kirlenmesi ve hijyenik eksiklikler bu sorunların en temel nedenleri arasında bulunuyor.

SALGNA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Afet bölgesinde salgından korunmak için uluslararası yönergeler kapsamında kişi başına 2,5 metrekare barınak alanı v her 20 kişi için birer tuvalet inşa edilmesi gerektiği belirtiyor. Tuvaletlerin barınaktan ise en az 30 m ve su kaynaklarından 100 metre mesafede yer alması da önemli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.