ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

ÇSGB İş Sağlığı Ve Güvenlik Kayıt Takip Ve İzleme Programı

ÇSGB İş Sağlığı Ve Güvenlik Kayıt Takip Ve İzleme Programı
24.10.2017

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan ve takip edilen konulardan biri de iş sağlığı güvenliğidir. Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen iş kazalarını önlemek ve en aza indirmek amacıyla 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenlik kanunu ile birlikte iş sağlığı uzmanlığı kurulmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde ortalama olarak günlük 172 iş kazası meydana gelerek 4’ü ölümlerle sonuçlanırken çok sayıda yaralı olayın meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu veriler kullanılırken kayıtlara geçen veriler değerlendirilerek kayıtsız iş kazasının olduğu bilinmektedir. Bu kazaların önüne geçilebilmek amacıyla yeni hazırlanan bu yasa ile kamu veya özel sektörde çalışan işçilerin daha güvenilir ortamda çalışmaları için her işletmeye iş sağlığı ve güvenlik uzmanı tahsis edilmesi uygun görülmüştür. Bununla birlikte ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı geliştirilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenlik Nedir?

Kamu ve özel işyerlerinde çalışanlar için hazırlanan tasarıda, bütün işletmelerde iş sağlığı ve güvenlik personeli ile birlikte birde doktorun bulundurma zorluğu konulmuştur. Burada işyerinde çalışan kişilerin sayıları baz alınmaktadır. Eğer ki 10 ve altı kişi çalıştırıldığından iş sağlığı ve güvenlik uzmanın ücreti devlet tarafından karşılanmaktadır. Böylece küçük işletmelere destek sağlanmaktadır. 50 ve yukarı kişilerin çalıştığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenlik kurulu oluşturularak, iş kazaları ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması, acil durum eylem planının hazırlanması, çalışanların rutin sağlık kontrollerinden geçmesi ve iş sağlığı ile ilgili olarak seminer verilerek çalışanların bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenlik uzmanı işyerinde en fazla iş kazalarının nelerden kaynaklandığını tespit ederek nasıl giderileceği konusunda raporlar düzenleyerek çözümler üretmeyi hedefleyecektir. Her işi yerinin çalışma şartları ve koşulları bir olmadığı için işyerinin özelliklerine göre farklı iş sağlığı ve güvenlik çalışmaktadır.

İş sağlığı ve güvenlik uzmanı olabilmeniz için başlıca bazı bölümlerden mezun olmanız gerekmektedir. Mühendislik, mimar, teknik öğretmenler, fizik ve kimya mezunları iş sağlığı ve güvenlik uzmanı olabilmektedir. Bahse konu sertifikayı alabilmeniz için üniversitelerin veya bazı özel şirketlerin açmış oldukları kurslara katılarak en az 220 saat eğitim gördükleri ve başarı ile tamamladıktan sonra sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Alınan belgeler işin ağırlığına göre sınıflandırılması yapılmaktadır. Bunlar C olan az tehlikeli, B olan Az tehlikeli ve tehlikeli ve A olanlarda daha tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Eğitimde başarılı olmak için 70 ve yukarı puanları almanız gerekmektedir. Ayrıca sınavı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yılda iki defa yapmaktadır. Belirtilen kriterlere uyan ancak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmayanlara büyük cezalar beklemektedir. Bu uzmanı nereden bulacağız sorusuna ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı imdada yetişmektedir.

Kayıt Takip ve İzleme Programının Faydaları

ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı sayesinde bulunduğunuz ilde kaç tane iş sağlığı ve güvenlik uzmanın olduğunu, kaç tane aile hekiminin bulunduğunu görme şansınız bulunmaktadır. İlinizde bu işi yapan firmalarla ile irtibata geçerek işyerinizin şartları ve durumuna göre talep ettiğiniz iş uzmanı veya iş yeri doktoru bulup görüşme şansınız bulunmaktadır. Yaptığınız anlaşmalar sonucunda ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı ile şirketinize alacağınız iş güvenliği uzmanını ve iş yeri doktorunuzu görevlendirebilirsiniz. Bu programı kullanmak oldukça kolay olduğu için hiç zorluk yaşamayacaksınız. İşyeri sahibi veya müdürü yetkili kişi olarak tanıtılarak ya e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak anlaşmaya vardığı iş güvenliği uzmanı ve işyeri doktorunu sistem üzerinden bularak online olarak imzaladığı sözleşme ile artık işyerine ait iş sağlığı uzmanı ile çalışmaya başladığını gösterir. Yapmış olduğu bu işlemle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına otomatik olarak bilgi vermiş bulunmaktadır. Başkaca herhangi bir evrak göndermesine gerek kalmamaktadır. Herhangi bir nedenle fesih yapılması durumunda en az beş gün içerisinde yazı ile bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır.

Burada dikkat etmemiz gerek hususlardan bir tanesi de ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı üzerinden işyerimize iş sağlığı uzmanı seçerken işyerimizin hangi sınıfa girdiğini bilmemiz gerekmektedir. Tehlikeli sınıfta olan işyerimize C belgeli sertifikaya sahip iş sağlığı uzmanı aldığımız takdirde bu anlaşmamız geçersiz sayılarak genel müdürlük tarafından onaylaması yapılmayacaktır. İşyerimizin bulunduğu sektöre ve yaptığı işe göre hangi sınıfta yer aldığı yine Bakanlığın resmi internet sitesinde bulmamız mümkündür. Ayrıca ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı daha etkin şekilde kullandığımızda ilde bulunan sertifika sayısına ait kişilerin sayıları da belirtilmektedir. Az tehlikeli işyerleri grubunda kimi zaman sizlerin ayrıca iş yeri hekimi bulmanıza gerek kalmamaktadır. Anlaşma yaptığınız iş sağlığı uzmanlarının çalışmış oldukları iş yeri hekimleri bulunduğu için onlar sizler adına anlaşma yapmaktadırlar. Sizin burada yapmanız gereken hangi iş yeri hekimi ile anlaşma yaptı ise onun kimlik bilgilerini alarak ÇSGB iş sağlığı ve güvenlik kayıt takip ve izleme programı dâhilinde kayıt etmeniz olacaktır. İş sağlığı uzmanı ile yaptığımız anlaşmalar sadece kâğıt üzerinde kalmamalıdır. Büyük işletmelerde mutlak içerisinde yer alan iş sağlığı görevlisi küçük işletmelerde ayda bir kontrollere gelmektedir. Kendi ve çalışanların sağlığı için bu kontrolleri daha sıklıkla yaptırmanız ve iş sağlığı uzmanına kulak vererek yapılması istediklerini yapmanız herkesin menfaatine olacaktır. Büyük cezalar yemek istemiyorsanız işyerlerinizde mutlaka bir uzman bulundurunuz. Kazasız işler dileriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.