Askerliğin Hizmet Birleştirmesi Nasıl Yapılır?
Ülkemizde hizmet birleştirmesi adı altında çalışanlara birçok kolaylıklar yapılmaktadır. Hizmet birleştirmesinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına, Sosyal Sigortalar Kurumuna, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olan çalışmalar dikkate alınmaktadır. Hizmet birleştirme işlemi, ülkemizde sigortalıların farklı farklı Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olan hizmet sürelerinin birleştirilmesi ve sosyal güvenliklerinin sağlanmasıdır.
Hizmet birleştirme işlemlerinde her sene 360 gün olarak kabul edilir ve her ay 30 gün olarak hesaplanır. Bu hizmet birleştirmesi sonucunda hizmet sürelerinin toplamına, itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihe rastlamış olan süreler eklenmez. Bazı konularda da hizmet birleştirmesi işlemi gerçekleşmez. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz: Kişinin çalıştığı işten dolayı sahip olduğu malullük, ölüm, iş kazası, meslek hastalıkları durumunda hizmet birleştirme işlemleri uygulanmaz.
Memurlar ve öğretmenlik görevinde olanlar görevleri süresi boyunca ya da atamaları yapılmadan önce askerlik hizmetleri için hizmet puanı almaya hak kazanırlar. Yani buna askerliğin hizmet birleştirmesi adı verilir. Öğretmenlerin, askerlik için olan hizmet puanının hesaplanması sırasında askerlik yapılan ilin en düşük puanlı okulu baz alınır. Bu askerliğin hizmet birleştirmesinin yapılabilmesi için çalışılan kuruma dilekçe verilir ve istekte bulunulur. Öğretmenler için ise, çalıştıkları okula askerliğin hizmet birleştirmesinin yapılabilmesi için hizmet birleştirmesi dilekçesi vermesi gerekmektedir.
Askerliğin hizmet birleştirilmesinin istenmesi için verilen dilekçe örneğini aşağıda görebilirsiniz:
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE
…………… ili ……………… ilçesi ………….. İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktayım.30.11.2011-30.05.2012 tarihleri arasında …………. ili ……………………. İlçesi ………………………………………………………………………………………. ’nda askerlik hizmetimi tamamladım. Bu sürenin şuan yaptığım hizmetime eklenerek hizmet birleştirmesi yapılmasını istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Adres: İsim Soyisim
Ek: Terhis Belgesi (1 Adet)
Bu dilekçede askerliğinin hizmet birleştirilmesinin yapılmasını isteyen öğretmen hangi ilde ya da hangi ilçedeki hangi okulda görev yapmakta olduğunu yazmalıdır. Daha sonrasında hangi ilde askerlik hizmetini verdiğini ekler ve bu dilekçeye ek olarak da Terhis Belgesinden bir adet ilave eder. Askerliğin hizmet birleştirmesi sırasında öğretmenler dilekçeyi direkt Milli Eğitim Müdürlüğüne hitaben yazmamalıdır. Çünkü belge Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmeyecektir. Askerliğin hizmet birleştirilmesinin istenmesi için verilecek olan dilekçe kişinin kadrosunun bulunduğu okula yazılmalıdır ve oraya teslim edilecektir. Dilekçeler ve belgeler, okul idaresi tarafından gerekli müdürlüklere iletilecektir.
Askerlik borçlanması ise er olarak silah altında ya da yedek subay okulunda geçen sürelerin hepsinin ya da belirli bir kısmının primlerinin ödenmiş olmak suretiyle sigortalılık kapsamına alınmasına denir.
Hizmet Birleştirme Sırasında İstenen Belgeler
Askerliğin hizmet birleştirmesi yapmak için ya da normal hizmet birleştirmesi yapma sırasında istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Hizmet Birleştirme Dilekçesi hizmet birleştirme sırasında istenen ilk belgelerdendir.
- Hizmet Birleştirme Formu.
- Nüfus cüzdan fotokopisi.
- SSK Sigorta Sicil Kartı Fotokopisi.
- TC Emekli Sandığı Yedek Subaylık Terhis Belgesi fotokopisi.
- Bağ-Kur Sicil Numarası ya da Hizmet Belgesi.
- Diğer Banka Sandıkları Hizmet Belgesi fotokopisi gibi belgeler askerliğin hizmet birleştirmesi sırasında istenmektedir.
Askerliğin hizmet birleştirmesinde önemli olan diğer konulardan birisi de askerlik hizmetinin memuriyetten önce ya da sonra yapılmış olmasıdır. Askerliğin hizmet birleştirmesinde askerliğin memuriyetten önce ya da sonra yapılmasının hiçbir farkı olmamaktadır. Askerde bulunulan süre iki durumda da puana yansır. Ama bu sürenin emekliliğe yansıyabilmesi için borçlanmaya girilir ve bu fark da Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmelidir.
Üstadım ben üniversiteyi dondurup askere gittim. 15 ay askerlik yapıp sonra tekrar üniversiteye geri döndüm. Su an MEB’de öğretmenim. Askerlikte geçen süremi hizmet birleştirmeye ekleyebilir miyim?
Arkadaşlar biliyorum biraz saçma olacak ama ben memurum şuan elime geçen bir dilekçeye istinaden yazıyorum Bedelli Askerlikte hizmet birleştirme olurmu benim bildiğim olmaz ama yine fikri veya bilgisi olan varsa bilgiledirirse memnun olurum Teşekkür ederim
Meraba
01.01.1977 doğumluyum.01.05.1997 de bir ay ssk sigorta başangıcım var 21.11.1997 550 gün askeliğim var askerlik borçlanmamı 2003 tarihinde yaptım.18.06.2002 tarihinden buyana jandarmada uzm çvş olarak görevliyim e devşet çalışma hayatım a göre 25 yıl 8 ay sigortalılık sure gösteriyor prim gün sayısınıda tamamlamış görünüyor
Benim sorum şu
1 ben eyt limiyim
2 askerlik borçlanmasını e devlet hitapta görüyorum hizmet birleştirmeyi yapmama gerek varmı
1 1997 de bir aylık sigortalılık süremi hizmet birleştirmeme gerek varmı
HİZMET BİRLEŞTİRMEYİ NASIL YAPTINIZ
1994 1996 yıllarında güney doguda uzman onb olarak görev yaptım nereye dilekce vermeliyim mecburi askerlik günlerimi memuriyte dahil etmek için
Merhaba,
kurumunuzun peronel servisine başvuru yaparak ankara emekli sandığı hizmet birimine dilekçe gönderebilirsinzi.
Merhaba
01-02-1987 sigorta başlangıcım (sgk) askerliğimi yedek subay olarak 1998-2000 arasında yaptım bu dönemde emekli sandığına yatan primleri birleştirmek istiyorum fakat nereye gittiysem (son primimin yattığı sgk dan tutunda unkapanı sgk ya kadar ) kimse nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilmiyor en son dilekçe yazın dendi ama kime nereye yazacağımı bilen yok veya örneğini bulamadım lütfen yardımcı olun
Merhaba ismim Murat Özdoğan 15/06/1967 doğumluyum,
31/07/1991 yedek subay öğrenciliğe sevk 15/08/1991 ile 30/11/1991 arası yedek subay öğrenci 30/11/1991 ile 10/09/1992 asteğmen olarak görev yaptım
01/03/1993 ssk lı oldum 8507 ödenmiş günüm var benim sorum şöyle yedek subay öğrenciliğe borçlanıp ödemek istiyorum ödeyeceğim tarih 31/07/1991 den mi başlar 15/08/1991 den mi başlar çünkü 270 gün asteğmenliğme karşılık 68 gün fhz var 31/07/1991 den itibaren olursa 68 gün öne geldiğinde 23/05/1991 olabiliyor ve emeklilik yaşım 52 ye gelmektedir.
Teşekkürler
1970 doğumluyum. 01.10.1999 tarihinde bir bankada göreve başladım ve hala aynı bankada çalışıyorum. Sigorta başlangıcım bu tarihtir. Ayrıca 2005-2007 arasında 2 yıl ücretsiz izin kullandım ve bu yıllarda sigorta primi yatırmadım. Arkerliğimi Kasım 1997-Nisan 1998 tarihleri arasında (8 ay) kısa dönem olarak yaptım. Hangi yıl emekli olabileceğim ve askerlik birleştirmesi yapıp yapamayacağım konusunda bilgi almak istiyorum.
Saygılarımla,
Merhaba,
1,5 sene çalışıp askere giderken kıdem tazminatı almadan ayrılmıştım.Tekrar aynı işyerinde başladığımda eski kıdemimi şuan çalışmaya devam ettiğim kıdemimle birleştirilebiliyor mu?
Merhaba,
Askerden dönünce aynı işyerine başladıysanız önceki çalışmalarınızın da tazminatı eklenecektir.
Hocam ben gatada 5 sene askeri ogrencilik yaptim. Bu 5 sene boyunca sgk ya benim adima para yatti. Hain darbe girisiminden aonra okulum kapatildi ve ogrenim hayatima sivil olarak devam ettim ve bitirsim. Su anda doktorum fakat aoyle bir problem var 5 senelik sigortam yatmasina ragmen saglik bakanligi sadece 1 senelik hizmet birlestirme yapiyor. Bunun icin yapmam gereken sey nedir?
”Askerliğin Hizmet Birleştirmesi Nasıl Yapılır?” başlığı altında sadece öğretmen örneği verilerek bilgi paylaşımı yapılmış. Yetersiz ve yararsız bir bilgi olmuş. Formları ya da örneklerini pdf dosyası olarak paylaşmak zor olmasa gerek. Dikkatinize!
Ayhan bey merhaba,
Eleştirinizi dikkate alacağız. İlginiz için Teşekkürler….
01.04.1991 SGK girişliyim. (özel sektör)
prim ödeme gün sayımı doldurdum, halen çalışmaktayım.
normal şartlarda 20.03.1966 tarihinde (52 yaşında) emekliliğe hak kazanıyorum.
Yedek Subaylık başlangıcım ise 15.08.1989 olup, hizmet birleştirme işlemini yaptırdım.
emeklilik yaşımı etkiler mi acaba ?
14.10.1999 tarihinde göreve başlayan bir öğretmenim. Görev içinde 16 ay yedek subay öğretmen olarak askerlik yaptım. HİTAP ve e-Devlet sisteminde emekliliği hak edişim 25 yıl+60 yaş olarak verilmektedir. Memuriyete başlama yılım dikkate alındığında 60 yaş fazla değil mi, veri girişlerimde bir hata mı var, emeklilik yaşım kaç olmalıdır?