Haberler

Zorunlu Deprem Sigortası DASK Neleri Karşılıyor

Deprem gerçeği ile acı bir şekilde yüzleşmek zorunda kalan Türkiye’de birçok kişi zorunlu deprem sigortası (DASK) ile hangi durumlarda zararlarının karşılanacağını merak etmeye başladı. DASK ile vatandaşlara kaç TL ödeme yapıldığı ve DASK kapsamında neler olduğu gibi konular yakından takip ediliyor.

Türkiye’deki konutlar için zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Herhangi bir konutun ülkemizde satış işlemlerinin yapılması ya da diğer resmi işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu deprem sigortasına ihtiyaç duyuluyor. Sigorta primlerini ödeyen vatandaşların evleri ise depreme karşı korunuyor. Deprem durumunda DASK kapsamında nelerin olduğu ise merak ediliyor.

DASK HANGİ ZARARLARI KARŞILIYOR?

Zorunlu deprem sigortası kapsamında birçok farklı unsura karşı binaların teminat altına alınması sağlanıyor. Bu riskler arasında temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran duvarlar, bahçe ve istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridor, çatı, baca ve daha pek çok unsur yer alıyor.

Söz konusu teminat altında yer alan unsurda gelişecek hasarlar için zorunlu deprem sigortası üzerinden vatandaşlara ödeme yapılmaktadır. Sigorta kapsamına giren risklere yönelik ödeme yapılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekecek.

HANGİ BİNALAR DASK KAPSAMINDADIR?

DASK tüm binaları kapsayan bir zorunlu deprem sigortasıdır. Özellikle şu tür binaların teminat altına alınmasını sağlar:

  • Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete sahip taşınmazlar üzerine mesken olarak inşa edilen binalar.
  • 643 sayılı Kanun kapsamında bağımsız bölümler.
  • Söz konusu binalar içindeki ticarethane, büro gibi bağımsız alanlar.
  • Doğal afet nedeniyle devlet tarafından yapılan veya verilen kredi ile inşa edilen meskenler.
  • Kart irtifakı tesis edilmiş binalar.
  • Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri.

DASK TEMİNAT TUTARI NE KADAR?

DASK kapsamında her yıl inşaat maliyetlerindeki artışlara bağlı olarak teminat sağlanmaktadır. Bu kapsamda son yapılan düzenleme ile azami teminat miktarı 640 bin TL olarak belirlenmiştir. Vatandaşlara farkı hesaplama yöntemleri dikkate alınarak yapılan işlemlerde en fazla 640 bin TL ödeme yapılmaktadır. Teminat tutarı belirlenirken ilgili binanın yeniden inşa edilme maliyeti gibi detaylar esas alınmaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir