emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem Nedir?

YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem Nedir?
18.10.2017

2009 yılından beri uygulanan YGS (Yükseköğretime Giriş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sistemleri bu yıl YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 26 Eylül’deki Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yapmış olduğu konuşmada üniversite giriş sistemine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Yeni sistem ile eğitimde ve bilimde kalite çıtasını daha da yükseltmek olduğunu da sözlerine eklemişti. Bu açıklamaların ardından öğrenciler ve aileleri tarafından merakla beklenen YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanmıştır. YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem hakkında detayları açıklayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni sınav sisteminin adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olacağını belirten bu sınav sisteminde birçok değişikliğe gidildiğini ve bundaki amaçlarının daha kaliteli bir eğitim olduğunu belirtti.

YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem Hakkında Merak Edilenler

YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) aynı gün içerisinde iki oturum ile gerçekleştirilecek ve YGS’ nin yerine geçecek olan birinci oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı verildi. Eski YGS sınavında öğrenciler toplamda 160 sorudan ve Matematik, Türkçe, Fen bilimleri ve Sosyal bilimleri konularından oluşturulan bir testten sorumlulardı. Bu yeni sistemle getirilen TYT’ de ise, öğrenciler sadece 40 Türkçe ile 40 Matematik olmak üzere toplamda 80 sorudan sorumlu olacaklar. Bu sınavda amaçlanan ise öğrencilerin temek yeteneklerini ölçmek olduğu belirtildi. İkinci oturum ise LYS’ nin yerini almış oluyor ve 4(dört) farklı günde yapılan sınavların, yeni sisteme göre tek bir güne indirilmiş olması yapılan değişiklikler arasındadır. İkinci oturumda Türk Dili Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Coğrafya, Matematik ve Fen Bilimleri testleri yapılacaktır. Her bir testte ise, 40 ayrı soru bulunacaktır. Yabancı dil sınavı ise bu iki oturuma dahil değildir. Sınav soru sayıları ve sınavların ne şekilde yapılacağının açıklamasına rağmen sınav süreleri hala tam olarak netlik kazanmadı. Eski sisteme göre ortalama soru başına 1,5 ile 1,7 dakika süre düşüyordu. YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem içerisinde daha birçok yeniliği barındırıyor. Yeni sınav sisteminin aslında tek bir sınav gibi düşünülmesi gerektiğini vurgulayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, aynı gün içerisinde iki oturumla gerçekleşecek olan sınavlar arasında verilen öğle arasını da teneffüs gibi düşünmemiz gerektiğini ve bu konuda da uzmanlardan tavsiye alarak böyle bir karara vardıklarını açıkladı.

ygs ve lys yerine gelecek sistem1

YGS ve LYS’ nin Yerine Gelecek Sistem ve Adayların Bilmesi Gerekenler

Yeni sınav sisteminde 150 ve 180 puan olmak üzere iki baraj belirlenmiştir. Birinci oturumda 150 puan aşağısında alan adaylar hiçbir tercih yapamayacaklar. 150 ve üzeri alan öğrenciler ön lisans programlarına, 180 ve üzeri puan alan öğrenciler ise lisans programlarına tercihte bulunabileceklerdir. 200 ve üzeri puan alan adayların ise tercih yapmamaları durumunda bu puanını sonraki yılda kullanma imkanları olacaktır. Burada bilinmesi gereken ön önemli konu, yeni sınav sisteminde adaylar öncelikle birinci oturuma girerek 80 soruyu cevaplandırmaya çalışacaklardır. Ardından birinci oturum sona erdikten sonra lisans programlarını tercih etmek isteyen öğrenciler belirlenen 180 puan barajını aşıp aşmadığına kendileri kanaat getirecek ve ona göre ikinci oturuma gireceklerdir. İki oturuma da giren öğrencilerin lisans yerleştirme puanları hesaplanırken ilk sınavın %40’ı, ikinci sınavın ise %60’ı alınarak hesaplanacaktır. Yabancı dil sınavı ise iki oturum sınavlarının yapıldığı günden sonra Pazar günü yapılacak olup öğrenciler 80 sorudan sorumlu olacaklardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.