ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı

Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı

Uzun zamandır değiştirilmesi gündemde olan günümüzdeki adlarıyla YGS(Yükseköğretime Giriş Sınavı) ve LYS(Lisans Yerleştirme Sınavı) diye bilinen ve öğrencileri yoran sınav sisteminde değişikliğe gidilerek Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı hakkında tüm detayları anlatan YÖK Başkanı Yekta Saraç yeni sınav sisteminin adının da Yükseköğretim Kurumları Sınavı olacağını açıkladı. Peki, 2018-2019 öğretim yılında ilk defa uygulanacak bu yeni sınav sisteminin ne olduğunu, artılarını, eksilerini ve tüm detaylarını inceleyelim. En son 2009 yılında yapılan değişiklikle iki basamaklı sınav sistemini uygulayan YÖK, Mart ayında YGS ve Haziran ayında ise LYS sınavlarını yaparak öğrencilerin üniversite tercihlerini yapmalarını sağlıyordu. YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu sınav sisteminin öğrencileri çok yıprattığını, strese soktuğunu ve sosyal hayattan neredeyse soyutlandıkları için vazgeçtiklerini ve yeni sınav sistemi olan Yükseköğretim Kurumları Sınavının daha çok üniversite aday öğrencilerin muhakeme, mantıklı düşünme, akıl yürütme, sözel – sayısal becerilerini arttırmanın yanı sıra Türkçeyi doğru kullanma, kavrama ve dil hakimiyetini daha da verimli hale getirmek için getirdiklerini söyledi.

Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı Oturum ve Soru Sayısı

Yeni Üniversiteye Girişi Sınavı olan ve yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan sınav sisteminde Haziran ayında aynı gün içerisinde düzenlenecek iki oturum halinde bu sınavın yapılacağını açıkladı. Haziran ayı içerisinde bir Cumartesi günü yapılacak birinci oturuma girecek olan öğrenciler sınavlarının iyi geçtiği kanaatine vardığı takdirde öğle molasının ardından ikinci oturuma girecekler. Sadece yabancı dil sınavı Pazar günü yapılması planlanmaktadır. Eski sistemde öğrenciler Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerinden çoktan seçmeli testlerde 160 sorudan sorumlulardı. Ancak bu yeni sistemin birinci oturumda sadece 80 soru olacak. İkinci oturumda ise, Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerinden oluşan ve her bir testte olan 40 ayrı sorudan sorumlu olacaklardır. Yabancı dil sınavına girecek aday öğrenciler ise 80 sorudan daha sorumlu olacaklardır. Bu durumda gözüken Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı, eski sınav sistemine göre birinci oturum YGS’ nin yerini almış, ikinci oturumda LYS’ nin yerini almış olmaktadır.

Yeni Üniversiteye Giriş Sınavı Puan Türleri ve Baraj Puanları

Yeni Üniversiteye Girişi Sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınav sisteminde iki tür baraj puanı uygulamasına yer verilmiştir. Baraj puanları 150 ve 180 olarak belirlenmiştir. Birinci oturumda 150 ve üzeri puan alan öğrenciler ön lisans programları arasından tercih yapabilecekler. Lisans tercihi yapmak isteyen öğrencilerinde 180 baraj puanını geçmeleri gerekmektedir. 150 puan altında alan öğrenciler ise tercih hakkı kazanamamış olacaklardır. Bir diğer önemli değişiklik ise, birinci oturumdan 200 puan ve üzeri almış olan öğrenciler tercih yapmadıkları takdirde bu puanı bir sonraki yılda kullanabilecek olmalarıdır. Eski YGS ve LYS sistemiyle YÖK aday öğrencilere 18 puan türü üzerinden hesaplama sistemi getirmişti ve bu sistemi ilk açıkladıklarında oluşan 18 puan türünün lisans bölümlerinin farklılığından kaynaklandığı ve bu yüzden böyle bir puan türü ortaya çıkmıştır diyerek bu sistemi savunmuştu. Ancak yeni sınav sisteminde yapılan değişiklikler neticesinde 18 olan puan türü 5’ e düşürülmüştür.

Son olarak bu yeni sınav sisteminde öğrencileri düşündüren en büyük sorun ise; birinci oturuma girdikten sonra sınavının iyi ya da kötümü geçtiğini, 180 puan barajını aşıp aşamadığını öğle molası arasında kendi kendine mukayese edecek olması ve eğer baraj puanlarını aştığına kanaat getirirse ikinci oturuma girmeye devam edecek olmasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.