Haberler

Yaşam Üçgeni Nedir? Depremde Yaşam Üçgeni Pozisyonu Nasıl Oluşturulur?

Depremlerle acı bir şekilde yüzleşmek zorunda kalan Türkiye’de depremlere karşı ne tür önlemler alınması gerektiği ve deprem anında neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlenmek hayati önem taşıyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen büyük deprem sonrasında Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır, Adana, Adıyaman gibi büyük birçok ilde deprem yıkıcı etkiler bıraktı.

Yaşanan deprem felaketi sonrasında hayat üçgeni ise merak edilen konulardan biri haline geldi. Deprem anında hayatta kalma olasılığını ciddi şekilde artıran yaşam üçgeni konusunda uzmanların önerilerinin dikkate alınması gerektiği ifade ediliyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR?

Deprem anında hayatta kalma şansını artıran yaşam üçgeni Türkiye gibi ülkelerde 7’den 70’e herkesin bilmesi gereken bir korunma yöntemi olarak değerlendiriliyor. Deprem anında uygulanması halinde enkaz altından sağ çıkılmasını sağlayan önemli bir pozisyondur.

Depremde bina çökerken eşyalar ve mobilya iç ezilmelerde eşyalar üzerine düşen tavan ağırlığı bir boşluk bırakmaktadır. Bu boşluk yaşam üçgeni ya da hayat üçgeni olarak anılmaktadır. Nesneler ne kadar büyük olursa o kadar güçlü ve az kompakt olacaktır. Çoğu zaman hayvanlar ve bebekler doğal olarak felaket anında cenin pozisyonuna geçmektedir. Hayatta kalmak için bu pozisyon önemli bir unsurdur.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Deprem anında yaşam üçgeni oluşturarak hayatta kalma şansı artırılabiliyor. Bunun için ilk olarak başınızı iki eliniz arasına alarak ve bir koruma sağlayacak materyal ile (yastık, kitap vb.) korunma gerekecektir. Güvenli yer bulduktan sonra diz üstü çökere, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapan, düşmemek için sabit yere tutun hareketi yapılır. Çök, Kapan, Tutun hareketini güvenli bir alanda yaparak yaşam üçgeninde sarsıntı geçene dek beklenmelidir.

Küçük bir boşluk oluşsa bile bir cismin yanına çökerek hafifçe sıkışarak ancak yanda boşluk kalacak şekilde açıyı tutturmak önemlidir. Deprem felaketleriyle her zaman yüzleşmek zorunda kalan Türkiye’de deprem konusunda bilinçlenmek ve deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri bilmek hayati önem taşıyor.  

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir