Ekonomi

Vergi Borçları Siliniyor! Faiz ve Gecikme Cezalarına Yüzde 90 İndirim

Borcu olan pek çok vatandaşın sevinebileceği bir haber AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanan yasa tasarısı ile birlikte Meclis gündemine geldi. Toplamda 24 maddesi bulunan bu tasarıda vatandaşların kamuya yönelik borçlarının tasfiyesi yapılacak. Daha geniş bir kapsamda yapılan bu düzenleme ile borcu olan vatandaşların yanı sıra işletmelerin de rahatlaması hedefleniyor.

48 Ay Vade Fırsatı

Borç yapılandırmasında vade sayısı önceki dönemlere kıyasla daha uzun şekilde belirlendi. Vade toplamda 48 ay yani 4 yıla çıkarıldı. Borçlu olan birey ve işletmeler borçlarını 48 aya böldürerek 48 taksitte ödeyebilecek. Ayrıca matrah ve vergi artırımından kaynaklanan ödemeler de 12 eşit taksite bölünebilecek.

Borçların Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?

Borç yapılandırmasına son başvuru tarihi 30 Nisan 2023 olarak belirlendi. Vatandaşların rahat bir şekilde başvurabilmesi için borç yapılandırılması başvuru tarihleri uzun tutuldu. Ancak borçların ödenmemesi durumunda ne olacağı da vatandaşların aklına gelen sorular arasında yer aldı.

Yeni tasarı ile birlikte önceden 2 taksit aksatma hakkı bulunurken bu hak 3’e çıkarıldı. Yine de ilk iki taksidin ödenmesi şartı devam etmektedir. Aksatılan taksitlerin ödenmesi durumunda yapılandırma bozulmadan devam edecektir.

Yapılandırma Para Cezalarını Kapsar Mı?

Önceki düzenlemelerde para cezaları kapsam dışı bırakılsa da yapılan yeni düzenleme ile birlikte başta idari para cezaları olmak üzere Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları olmak üzere para cezaları da yapılandırma kapsamına alınıyor.

2 Bin TL Altında Borcu Olanların Dikkatine!

Yeni yasa tasarısına göre vadesi 31 Aralık 2022 öncesi olmasına rağmen 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmemiş olan tüm borçlar ve cezası, gecikme zammı ve faizi toplamı 2 bin TL ve altında olan borçların silinmesi planlanıyor.

Yapılandırma Faizi Ne Kadardır?

Yeni yapılandırmaya yönelik akıllarda beliren sorulardan biri de yapılandırmada uygulanacak olan faiz oranı konusu. Teklifte bulunan düzenlemeye bağlı olarak 1 Ocak 2016’da belirlenen Yİ-ÜFE oranı aylık 0.75 olarak hesaplanacak. Bu hesap yıllık olarak yüzde 9’a tekabül edecek.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir