ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Muayene Ücreti Sorgulama

Muayene Ücreti Sorgulama

Açılımı Sosyal Güvenlik Kurumu olan SGK, 16 Mayıs 2006 tarihinde yasalaştırılan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarının devredilmesi aşamasında kurulmuş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir kuruluşu olarak faaliyete geçmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu, genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlıktan oluşmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu birçok sektörde görev alan kişilerin çok çeşitli sebeplerden dolayı geliri azalmış olan bireylerin, bir başkasına muhtaç olmaması amacıyla ve bireylerin daha iyi bir yaşam sağlayabilmeleri için kurulmuş bir sosyal güvenlik sistemidir. 

Muayene Ücreti Nedir?

Çalıştığı günden itibaren sigorta priminin düzenli ödenmesi sonucunda istediğiniz SGK’nın sizlere sunduğu en önemli hizmetleri hastane ve ilaç hizmetidir. SGK’nın birçok hizmetlerinden birisi de muayene ücreti sorgulama hizmeti mevcuttur. Muayene olmak istediğiniz hastanenin Emekli Sandığı ya da BAĞ-KUR güvencelerine sahip olması durumunda farklı ücretler öderler. Çünkü Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’un prim ödeme ücreti, prim sayısı farklıdır, dolayısıyla muayene olmak istediğiniz zaman, hastanenin sizden talep ettiği muayene ücreti de farklılaşmaktadır. Bazı güvencelerin çok fazla prim ödemesi olduğu için, bazı hastaneler o güvenceye sahip bireylerden fark ücreti almıyorlar ama başka bir güvenceye sahip bireyin muayene talebinde gitmiş olduğu hastane bir fark ücreti çıkarmaktadır. SGK, hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek, muayene ücreti sorgulama hizmetini hizmete geçirdi.

Türkiye’de uzun zamandan beri, özel hastane ve özel sağlık kuruluşları kişilerin sosyal güvencelerine bağlı olarak, muayene ücreti farkı almaktadırlar. Muayene ücreti sorgulama hizmeti değişen yasalarla birlikte, muayene ücreti de özel hastane ve sağlık kuruluşlarında farklılık göstermektedir. Devlet hastanelerinde sigortalı olan her çalışana ya da emekliye ücret talep edilmeden muayenesi gerçekleştirilmektedir ama özel hastane ve özel sağlık kuruluşlarında, sigortanızın karşıladığı ücret, muayene ücretini karşılamıyorsa belirli bir miktar fark ücreti ödemeniz gerekmektedir. Muayeneden sonra doktorunuz size önerdiği ilaçları almak istediğinizde bazı ilaçlar devlet tarafından ödeniyor ve siz ilacınızı ücretsiz alıyorsunuz, bazı ilaçların ücretinin bir kısmını sosyal güvenceniz karşılıyor, dolayısıyla sizin ilaçta da uygulanan fark ücretini ödemeniz gerekiyor.

Muayene Ücretleri Ne Kadardır?

Devlet hastanelerine giden sigortalı bir çalışan ve emeklilerin muayene ücretleri şöyledir;

  • Çalışan ya da emekli sigorta güvencesine sahip bireyler, eğitim hastaneleri, branşa ait hastaneler, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri gibi nitelikteki hastanelerde muayene ücreti sorgulama hizmeti ile öğrenebileceğiniz, muayene ücretinden 5 TL gibi bir ücret talep edilmektedir.
  • Çalışan ya da emekli sigorta güvencesine sahip bireyler, özel hastaneler ya da özel sağlık kuruluşlarında muayene olmuşsa, SGK’nın muayene sorgulama hizmeti ile öğrenebileceğiniz muayene ücreti en düşük 12 TL olarak belirlenmiştir.
  • Sigortalı çalışan ve sigortalı emekli bireyler acil niteliği taşımayan rahatsızlıklarında, acil servislerde yapılan müdahalelerin için muayene ücreti sorgulama hizmetinde, muayene ücreti yoktur.
  • Devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde yapılan muayene sonucunda oluşan ve ayakta tedavi şeklinde doktor ve diş doktoru muayene ücretleri sorgulamasında kişilerin, eczaneye gittiklerinde bireylerden tahsil edilmektedir.

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan bireyler ortalama olarak 25 ve 35 TL gibi bir muayene ücretinin talep edildiğini varsayarak, özel hastane ya da özel sağlık kuruluşları muayene ücreti farklıdır. Aşağıdaki görselde 2016 yılı itibariyle belirlenmiş özel hastane ve özel sağlık kuruluşları, muayene ücretleri anlatılmıştır.

Muayene Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye’de SGK tarafından muayene ücreti sorgulama hizmeti mevcuttur. Muayene ücreti sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sisteminin internet sitesini tıklamanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, muayene ücreti sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız, PTT aracılığı ile 2 TL gibi bir ücret ödedikten sonra, şifrenizi öğrenmiş olacaksınız. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılan yeni sayfada muayene ücreti sorgulama işleminizi hakkında kolayca bilgi sahibi olacaksınız.

Yorumlar

  1. Gülizar Doğan dedi ki:

    Merhaba. Çocuğum 8 yaşında. Eczane bugün fazla para aldı gibi hissettim. 8 yaşındaki çocuğumun muayene katılım payını nasıl öğrenirim..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eczanelerden döküm alabilirsiniz. Ayrıca sgk sistemine telefon bilginizi kayıt ederseniz mezaj olarakt tutar bilgisini alabilirsiniz.

  2. Gökmen toptaş dedi ki:

    Merhaba eczaneye ödenen katılım payı vesaire ödediğim ücreti nereden öğrenilirim ikinci kez aynı ücreti alıyorlar bu nasıl olur

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      https://enabiz.gov.tr/HastaBilgileri/Receteler linkinden veya her ilaç aldığınızda eczaneden döküm isteyebilirsiniz. Ayrıca telefon numaranızı https://enabiz.gov.tr/Profil/Index sisteme işleterek mesaj gelmesini sağlayabilirsiniz.

  3. Mehmet dedi ki:

    İzmir de hastane de muane oldum bu gün zarf gledi 50 TL ödeyin diye izmir halkbank şubesine şeklinde e devletten sorguluyorum muane ücreti gorunmuyor. Nasıl olur nasıl ödenir bilmiyorum da. Bir de ödeyerek makbuz ile gelir tahhakuk birimine başvurmam gerektiği soyleniyor. NE YAPMAM GEREKİYOR SİMDİ

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Halkbank şubelerinden veya Hastane veznelerinden ödeyebilirsiniz.

  4. Merva dedi ki:

    Merhaba uzun süre ödenmeyen biriken muayene ücretine faiz eklenir mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hayrı muayene ücretleri istediğiniz zaman ödeyeceğiniz birşey olmadığından ilaç aldığınızda faizsiz şekilde ödersiniz.

  5. Bayram dedi ki:

    Benim 2013 ten bu yana ödenmemiş muayene ücretim var bunu nasil ayarlaya bilirim

  6. Zehra AHMEDOĞLU dedi ki:

    Merhaba, 26 Aralık 2018 tarihinde Özel bir poliklinikte gözlük için muayene oldum 15 tl. nakit ödeme yaptım, ayrıca 1 adet te ilaç yazdırdım, Şubat 2019 maaşımdan yapılan kesintilere baktığımda ilaç için 2,61 Tl ,Recete katılım payı 3 tl , muayene kesintisi 51 Tl, yani toplamda 56,00 Tl kesinti yapılmış, Bu kesinti doğru mu acaba..
    şimdiden teşekkürler..

    1. alaniye dedi ki:

      doğru..yeni kanunlar böyle..aile hekimine bile gidince kesilecek..hatta orda gidip ilaç yazdırdın diye kesilcek o doktorun yazdığı ilacı eczaneden alırken de kesilecek..bakın bi tek size cevap vermemişler..kimsenin işine gelmiyor çünkü..

  7. Birgül dedi ki:

    Merhaba benim sormak istedim tüp açtırmak ameliyatı fiyatı SGK karşılamiyor mu bunu ve ücret ne kadar ve hangi hastaneler yapıyor bunu ve ya rapor alabilir miyim tüp bebek için doğal yoldan kalamadim için çocum var ama teşekürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      tüp açtırma ameliyatlarını sgk karşılamaktadır. İstanbul’ da önereceğimiz Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde robotik cerrahi ile tüp açtırma yapılmaktadır. diğer illerde araraştırma yapmanız gerekiyor.

  8. Hazal dedi ki:

    Tırnak batması ve tırnak mantarı tedavi ücretleri ne kadar ssk mız vardır bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      Muayene ücreti seçeceğiniz hastaneye ve doktora göre değişiklik göstermektedir.

  9. sena dedi ki:

    peki mevzuatta bunu nereden öğrenebilirim. miktarını vs

  10. sena dedi ki:

    iyi günler. üniversite hastanelerinde mesai içi muayenelerde tahliller ücrete dahil midir. ayriysa fiyati nedir? mesai dışında da aynı şekilde nasıl bir durum vardır bilgilendirebilir misiniz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Üniversite hastanelerinden tahliller ücrete dahildir.

  11. süleyman sökmen dedi ki:

    ıyı günler dünya göz haqstanesınde uzman goz doktoru muayene ücreti 280 tl alınıyor ne kadar ödememiz gerekiyor kanunen

  12. Murat Akdoğan dedi ki:

    Özel hastanede göz hastalıkları bölümünde göz içinden kitle alındı
    Sgk çalışanım ilave ve ek ücretler otel hizmet bedeli adı altında 2400 TL para talep edildi
    Bu normal mi

  13. Tugay dedi ki:

    Babam yaklasik 1 aydır egitim arastirma hastanesinde tedavi goruyor hergun serum takılıyor ilaç veriliyor bunun icin ücret talep ederlermi ederlerse bu ucret ne kadar olabilir

  14. Cenan GÜRDAL dedi ki:

    Sayın Yetkililer,

    Bir sorum olacak. Ankara’da Ufuk Üniversitesi Hastanesi
    Kulak Burun Boğaz bölümünde SGK’lı çalışan için muayene ücreti olarak 86 TL istiyorlar.

    Bu ücret normal midir?

    Yanıtlarsanız çok sevineceğim.
    Teşekkürler.

    Cenan GÜRDAL

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olması halinde alınan ilave ücretin fazla olduğunu düşünüyorsanız; fatura, hizmet detayı, rapor vb. belgeler ile İl Müdürlüklerine(Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine) başvurunuz.

    2. Döne Altın dedi ki:

      Merhabalar. Eczaneden baktırdığım muayene ücreti dökümanımda hiç gitmediğim hastanelerin muayenesi gözüküyor. Bunun nasıl olduğunu bilmiyorum. Bu konunun detaylarını nasıl araştırabilirim?