emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

KYK Borç Ödeme

KYK Borç Ödeme
KYK
05.01.2017

Kredi ve Yurtlar Kurumu, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun doğrultusunda, maddi durumu yerinde olmayan yüksek öğrenim öğrencilerine burs, diğer yüksek öğrenim öğrencilerine de kültürel ve sosyal hayatlarına destek olmak amacıyla kredi ödemesi yapmaktadır. Normal şartlar altında bursun geri ödenmesi istenmezken, başvuru sırasında yapılan beyanların yanlış olduğunun tespit edilmesi yahut herhangi bir sebepten ötürü burs alan öğrencinin okumakta olduğu yüksek öğrenim kurumuyla ilişiğinin kesilmesi durumunda KYK daha önce verilen bursun geri ödenmesini de talep edebilir. Böylece KYK borç ödeme işleminin başlatılması gerekir.

Kredi borçları ise mezuniyet tarihinden iki yıl sonra başlamak üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından taksitlendirilir. Öğrenci her ay taksiti son gününe kadar ödemekle yükümlüdür. KYK borç ödemenin çeşitli şekilleri vardır.

KYK Kredi Borcunu Öğrenme

KYK borç ödeme durumunda, KYK kredi borcunu öğrenmenin üç yolu vardır:

  1. Kredi ve Yurtlar Kurumunun sitesinden istenen bilgileri nüfus cüzdanınızla eşleşecek şekilde doldurduktan sonra sisteme giriş yaparak KYK kredi borcunuzu görebilirsiniz.
  2. E-devlet sistemi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra e-hizmetler listesinden “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu” nu bularak “Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama” linkine tıklayarak KYK kredi borcunuzu öğrenebilirsiniz.
  3. KYK zaten kredi ve burs hizmetlerinde Ziraat Bankası ile anlaşmalı olduğu için kredi borcunu öğrenmek için Ziraat Bankası’nın sistemi de kullanılabilir. Yazımızın sonunda verdiğimiz linkten, gerekli olan TC Kimlik Numarası ve güvenlik kodu girilerek KYK kredisi sorgulama ekranına giriş yapılabilir.

KYK Borçlarının Ödenme Zamanı

KYK tarafından belirlenmiş tarihlerde KYK borç ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Bu dönemler şöyle belirlenmiştir:

  • KYK borç ödemede, borçlu öğrenim ya da katkı kredisi taksitini her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai bitimine kadar ödemekle yükümlüdür. KYK borçlarının taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar.
  • KYK borç ödemede, ödemeyi ve gününü kanıtlama yükümlülüğü borçluya ait olup, ödemelerde bir ihtilaf halinde kurum kayıtları esas alınacaktır.
  • KYK borç ödeme günü (borcun aylıktan kesilmesi hali hariç) taksitin ödenmesi ile ilgili banka dekontunun tarihidir.
  • İvedilik kazanan borçlar bu tarihten başlayarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre vergi daireleri yada mal sandıklarınca tahsil olunarak, kurum hesabına aktarılır.
  • Öğrenim ve katkı kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada, borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanmaktadır.

KYK Borcunun Silinmesi

KYK borç ödeme konusu kapsamında KYK borcunun silinmesi de bulunmaktadır. Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların, kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin, KYK borçları silinmektedir. KYK borç ödemesi yapmalarına gerek kalmaz.

KYK Borcunu Erteleme

Daha önce Kredi ve Yurtlar Kurumundan aldığı kredinin ödeme vakti gelmesine rağmen hala çalışmayanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları, çalışmadıklarını belirten belge ile Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurabilirler. Bu durumda kredi borcunun ödenmesi bir yıl ertelenir. Bu sürenin sonunda hala çalışmayanlar bir kez daha SGK’dan belge alarak borçlarını erteletebilirler. Yalnız bu erteleme sürecinde borca ek faiz eklendiğini söylemekte yarar var, yani borcunuzu ertelediğiniz her yıl biraz daha fazla ödeme yapmanız gerekecek.

KYK borç ödemede, işsizlik durumunun dışında başka bir sebepten ötürü borcunu ertelemek isteyenler ise linkini verdiğimiz e-devlet sistemine  TC Kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle giriş yapılmalıdır. Ardından, e-Hizmetler sekmesinden  Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sayfasında bulunan “Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu” linkine tıklayarak Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen kredi borcunun geri ödeme tarihini ertelemek için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bunun sadece başvuru olduğunu hatırlatmakta fayda var, KYK isterse borcun ertelenme talebini reddederek hemen ödenmesini talep edebilir.

KYK Kredi Borcu Yapılandırma

2016 yılının Ağustos ayında meclisten geçen yeni torba yasa kapsamında Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan kredilere ait geri ödemenin yapılandırma hakkı da geçti. KYK bu yasayla tahsil edeceği borçtan vazgeçiyor değil, yalnızca daha önceden kredi alan öğrencilere ödeme kolaylığı sağlayıp borca eklenen faizin düşürülmesi adına kredi borcunun yeniden yapılandırılması söz konusu. Yasaya göre bu yapılandırma Gelir Dairesi Başkanlığına yapılan başvuru sonucu mümkün olabilecek. Ayrıntılar henüz kesin olmamakla beraber, başvuruların internet şubesinden alınması söz konusudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.