ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Şehit Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Şehit Sorgulama Nasıl Yapılır?
04.12.2019

E-devlet şehit sorgulaması yapılabilmesi için sorgulanacak olan kişinin bazı kişisel bilgilerinin biliniyor olması gereklidir. Bu bilgiler ad, soyad, doğum yeri gibi bilgilerdir.

Şehit Tespit Projesinin Amacı Nedir?

Şehit tespit projesi; Milli Savunma Bakanlığı tarafından ortaya çıkartılan bir projedir. Proje kapsamında belirli tarihler arasındaki savaşlarda şehit olanların kayıtları internet ortamına taşınmıştır. Bu projenin amacı ise; insanların atalarının şehit düşüp düşmediğini, düştüler ise hangi savaşlarda şehit düştüklerini görebilmelerini sağlamaktır. E-devlet üzerinden ve Milli Savunma Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden sorgulama yapabilmek mümkündür.

E-Devlet Üzerinden Şehit Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılabilmektedir?

E-devlet aracılığı ile şehit sorgulaması için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr adresine girilmesi gereklidir.
  • Ardından ana sayfadan sisteme giriş yapılmalıdır. Bunun için e-devlet şifresine ve T.C. kimlik numarasına ihtiyaç vardır. E-devlet şifresi kapalı bir zarfta PTT şubelerinden alınabilmektedir. Ayrıca internet bankacılığı ve mobil imza gibi yöntemler ile de sisteme giriş yapabilmek mümkündür.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan arama kısmına 1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama veya Şehit Sorgulama yazılması gereklidir. Ardından sistem şehit sorgulama sayfasına yönlendirmektedir.
  • Ardından şehit sorgulama formu açılmaktadır. Bu formda; isim, doğulan il ve ilçe, baba adı, doğum yılı, harp yeri ve güvenlik kodu istenmektedir. Bu bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna tıklanması gereklidir. Doldurulması zorunlu olan bilgiler; isim, soyisim, doğulan il ve güvenlik kodudur. Diğer bilgiler zorunlu değildir.
  • Sorgulama işlemi yapıldıktan sonra bilgileri girilen kişinin şehit olmuş olması durumunda sistemde bir uyarı verilmektedir ve bilgiler paylaşılmaktadır.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Sorgulaması Yapılabilecek Olan Savaşlar Hangileridir?

1853 ile 1928 tarihleri arasındaki savaşlarda şehit olanların sorgulamaları yapılabilmektedir ve bu tarihler arasında şehit olanların katılmış olabilecekleri savaşlar aşağıda verilmiştir:

  • 1853 ile 1856 yılları arasında süren Kırım Savaşı şehitleri sorgulanabilmektedir.
  • 1877 ile 1878/93 Harbi arasında yani Osmanlı Rus Savaşı’nda şehit düşmüş olanların sorgulaması yapılabilmektedir.
  • Osmanlı-Yunan Savaşı’nda, 1897’de şehit düşmüş olanlar görüntülenebilmektedir.
  • 1911 tarihindeki Trablusgarp Savaşı’nda şehit düşmüş olanların bilgileri görülebilmektedir.
  • 1912 ile 1913 yılları arasında yaşanmış olan Balkan Savaşı’nda şehit düşenlerin görüntülenebilmesi mümkündür.
  • 1914 ile 1918 tarihleri arasında, Birinci Dünya Savaşı’nda şehit olanlar görüntülenebilmektedir.
  • Kurtuluş Savaşı’nda, 1919 ile 1922 yılları arasında şehit olmuş olan yakınların sorgulamasının yapılabilmesi mümkündür.

Milli Savunma Bakanlığı Aracılığı İle Şehit Listesine Nasıl Erişilebilmektedir?

Milli Savunma Bakanlığı’nın web sitesinde listelediği şehit listelerine erişebilmek için “MSB” adresine giriş yapılması gerekmektedir. Ardından açılan sayfada bulunan Şehit Bilgi Kapısına tıklayınız ibaresine tıklanması gerekmektedir.

Şehit sorgulamasının yapılabileceği bir sayfa açılmaktadır. Açılan sayfada istenen bilgiler aşağıda belirtilmiştir:

  • T.C. kimlik numarası
  • Sicil numarası
  • Adı
  • Soyadı
  • Baba adı
  • Anne adı
  • Lakabı
  • Doğum tarihi
  • Memleketi olarak geçen il, ilçe ve mahalle/köy
  • Şehit düşülen savaş
  • Statü (subay, astsubay, memur, işçi, er veya erbaş)
  • Sınıf (acemi, arabacı, jandarma, yazıcı, çarkçı ve öğretmen gibi sınıflar)
  • Rütbe (yüzbaşı, binbaşı, üsteğmen, albay, yarbay gibi rütbeler)

Bu bilgiler girildikten sonra ekranda görülen doğrulama kodunun yazılması gereklidir. Ardından şehidimi ara butonuna tıklanmalıdır. Girilen bilgilere uygun bir şehit kaydı eğer sistemde bulunur ise; arama kriterleri ile eşleşen şehitlerimizin listesi yazan yerde listelenmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı Şehit Yakını Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şehit yakını başvurusu yapılabilmesi için öncelikle yakını olunan şehidin Milli Savunma Bakanlığı’nın web sitesinden sorgulanması gereklidir. Sorgulama işleminin ardından ilgili şehidin adı çıktıktan sonra, şehidin adının yan tarafında yeşil renkte bir OK işareti görülebilmektedir.

Bu işarete tıklandıktan sonra şehit yakını başvuru ekranı açılmaktadır. Açılan sayfadaki; T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, telefon numarası 1, telefon numarası 2, e-posta adresi, sabit adresi ve açıklama kısmının doldurulması gereklidir. İlgili yerler doldurulduktan sonra ise başvuru kaydet butonuna tıklanmaktadır.

Milli Savunma Bakanlığı Şehit Yakını Başvuru Durumu Nasıl Öğrenilir?

Daha önceden yapılmış olan şehit yakını başvurusunun durumunun sorgulanabilmesi için takip edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

Şehit Yakını Başvurusu İçin TIKLAYIN

  • Yukarıda bulunan “Şehit Yakını Başvurusu” linkine tıklayınız.
  • Ardından açılan sayfaya T.C. kimlik numarası ve doğrulama kodu yazılmalıdır.
  • Başvuru ara butonuna tıklanmalıdır.
  • Daha önceden yapılmış bir başvurunun olması durumunda, başvuru bilgileri kısmında bu başvuruya ilişkin bilgiler görülebilmektedir.

Şehit Yakınları İş İstihdamı Başvurusunu Nasıl Yapabilmektedir?

E-devlet şehit sorgulama işlemi ile şehit yakını gözüken kişilerin şehit olmuş olan yakınları sayesinde istihdam başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığı ile yapabilmeleri mümkündür. Bu bakanlığa bağlı olan Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı’na yapılan başvurular doğrudan işleme alınmaktadır.

Başvurunun yapılacağı yerin açık adresi; Eskişehir Yolu Söğütözü Mahallesi 2177. Sokak No:10/A Kat:26 06510 Çankaya/ANKARA olmaktadır. Ayrıca iletişim numarası da 0312 705 52 00’dır.

Şehit Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulamasını Nasıl Yapabilir?

Şehit yakını olarak istihdam başvurusu yapanların başvuru durumlarını sorgulamaları için e-devlet sistemine giriş yapmaları gereklidir. T.C. kimlik numaraları ve e-devlet şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler listesinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı seçmeleri gereklidir. Ardından Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama başlığına tıklamaları gereklidir. Açılan sayfadan başvuru sorgulama sonucuna ulaşılabilmektedir.

Ücretsiz Seyahat Kartı Başvurusunu Şehit Yakınları Nasıl Yapabilmektedir?

Şehit yakınlarının ücretsiz seyahat kartı kullanabilme hakları bulunmaktadır. Bu hakkı kullanabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yaparken T.C. kimlik numaraları ve bir adet biyometrik fotoğrafları gereklidir. 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte şehit yakınlarının da ücretsiz seyahat kartı alabileceği belirtilmiştir.

E-Devlet Üzerinden Şehit Yakınları Ücretsiz Seyahat Kartı Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ücretsiz seyahat kartı başvurusu yaptıktan sonra başvuru sonucunu sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapılması gereklidir. Sorgulama işlemi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir hizmettir. Bu kurum üzerinden yapılabilecek olan işlemlere bakıldığında; Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları Ücretsiz Seyahat Kartı Başvuru Sorgulama butonuna tıklanması gereklidir.

Şehit Yakınları Maaş İçin Nereye Başvuru Yapmalılardır?

Şehit yakınlarının, şehit olan yakınları üzerinden maaş alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Maaş başvuru dilekçesi ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile başvuru işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca Alo 170 hattı aracılığı ile de başvuru işlemleri ile ilgili destek alınabilmesi mümkündür.

Devletin Şehit Yakınlarına Sağladığı İmkanlar Nelerdir?

Şehit yakınlarının faydalanabileceği bazı hizmetler şunlardır:

  • E-devlet şehit sorgulama işlemi sonucunda şehit yakını olan kişilerin ölüm yardımı ve harcırah ödemesi alabilmesi mümkündür.
  • Sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmamaktadır.
  • Ulaşım araçlarını ücret ödemeden kullanabilmesi mümkün olmaktadır.
  • Faizsiz konut kredisi alabilme imkanları bulunmaktadır.
  • Şehitlerin kardeşleri ve çocukları askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadır.
  • Şehit çocukları özel öğretim kurumlarından ücret ödemeden yararlanabilmektedir.
Yorumlar

  1. erturul dedi ki:

    Merhaba Dedem Çanakkale savaşında gazi oldu. ve amcam şehit düştü. Söz konusu anneme ve teyzeme şehit gazi aylığı bağlanmadı.
    Annemle teyzem vefat etti. Söz konusu şehit gazi aylığı bu zamana kadar yatmadı bu zamana kadar ödenmeyen maaş veya toplu ücreti nasıl alabilirim.?

    1. Gamze dedi ki:

      Bu konuda bir sonuç alabildiniz mi aynı durum bizde de mevcut.