E-Devlet

E-Devlet İmar Barışı Kayıt Başvurusu Sorgulaması

E-Devlet üzerinden İmar Affı sorgulama ve başvuru işlemi yapılabilmektedir. İmar barışı; Yapı Kayıt Belgesinin ismidir. 2017 yılı ve öncesinde yapılan iskansız bina ve yapıları hedef alan bir projedir. Bu iskansız binaların sahipleri ve bina da yaşayan kişileri ilgilendiren bir husustur. Bu husus kapsamında, imar barışı ile birlikte iskanı olmayan bina ve yapılar belirli bir harç yatırarak iskân alabilmektedir. İskân aldıkları takdirde evlerine, bina ve yapılarına elektrik, doğal gaz, su, internet gibi alt yapı hizmetlerini talep ederek bağlatabilirler. Yapı Kayıt Belgesi ise imar barışı neticesinde değerlendirilen yapılara verilen resmi bir belgedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar barışı ile ilgili çalışmaları yürüten kurumdur.

İmar Barışı Başvuru Tarihleri

İmar barışı için sunulması gereken yapı kayıt belgesi ile 8 Haziran 2018 ve 31 Ekim 2018 tarihleri arasında başvuruların alınacağı bildirilmiştir. İmar barışı yasası 2018 yılı öncesi inşaatı tamamlanan fakat iskân alamayan yapıları kapsamaktadır. 31 Aralık 2017 tarihi ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olan binalar için başvuru alınmaktadır. İmar barışı başvuru tarihleri bu şekildedir.

İmar Barışından Yararlanamayan Yapılar

İmar barışından her bina ve yapı yararlanamamaktadır. İmar barışı yasasından yararlanmak için bazı kurallar belirlenmiştir. Bu kurallar dışında kalarak imar barışından yararlanamayan yapıları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Üçüncü kişilere ait olan özel mülkiyetler,
  • Üçüncü kişilere ait konu taşınmazlar da bulunan yapılar.
  • Devlet hazinesi ile ilişkili olan sosyal donatı sebebi ile tahsis edilmiş araziler ve arazilerdeki yapılar.
  • 3194 sayılı kanunun geçici 16. Maddesine ilişkin kararı verilmiş olan istisnai alanlardaki yapılar imar barışından yararlanmayacaktır.

İmar Barışı Harç Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

İmar barışı hesaplama işlemi yapılırken belli oranlar ve kurallar göz önünde bulundurulmaktadır. İmar barışı için ödenecek olan harç bedelinin hesaplanmasında 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu göz önünde bulundurulmaktadır. Emlak Vergisi Kanunu kapsamında belirlenmiş olan emlak vergi değeri ile imar barışından yararlanmak isteyen yapının maliyet bedeli toplanmaktadır. Bu toplam üzerinden konutlarda yüzde 3’lük bir oran belirlenirken; ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak harç bedeli belirlenmektedir.

İmar Barışı Harç Ödeme Kriterleri

İmar barışı için harç ödemesi yapacak olan bireylerin Yapı Kayıt Belgesi almaları zorunludur. Bu belge ile yapının bulunduğu arsanın emlak vergisi hesaplanmaktadır. Arsa ya da arazinin asgari metrekare değeri ölçülerek hesaplama işleminde rol oynamaktadır.

Yapı Türüne Göre Harç Ödeme Bedeli

Yapı türlerine göre ödenecek olan harç bedeli değişkenlik göstermektedir. Binanın amacı, ne için kullanılacağı, arazi ya da arsanın asgari metrekare birim değeri gibi birçok etken, ödenecek olan bedeli belirlemektedir. Yapı tiplerine ve kullanılış amaçlarına göre metrekare başına ödenecek olan tutarları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Tarım sebebi ile kullanılacak olan basit binaların metrekaresine 200 Türk Lirası,
  • 1 ya da 2 katlı binaların metrekaresine 600 Türk Lirası,
  • 1 ya da 2 katlı basit sanayi yapılarının metrekaresine 600 Türk Lirası,
  • 3 ila 7 kat arasında yapılmış olan binaların metrekaresine 1.000 Türk Lirası,
  • 3 ila 7 kat arasında entegre sanayi amacı ile yapılmış yapıların metrekaresine 1.000 Türk Lirası,
  • 8 ve 8’den daha yüksek katlı binaların metrekaresine 1.600 Türk Lirası,
  • Lüks bina ve villaların metrekare başına 2.000 Türk Lirası,
  • Alışveriş merkezi amacı ile yapılan komplekslerin metrekare başına 2.000 Türk Lirası,
  • Hastane gibi topluma hizmet edecek yapıların metrekaresine 2.000 Türk Lirası,
  • Güneş enerjisinden yararlanmak üzere kurulmuş olan santrallerden (GES) metrekare başına fiyat alınmamaktadır. Güneş enerjisi santrallerinden megavat başına fiyat kesilmekte olup bu fiyat; 100.000,00 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Hangi Durumlarda Yapı Kayıt Belgesi Düzenlenmez?

Yapı ruhsatı ya da yapının kullanma izni olmayan durumlarda ve aykırılıklarda belge düzenlenmemektedir. Fakat Yapı Kayıt Belgesi tutarının tamamı ödendiği zaman Yapı Kayıt Belgesi düzenlenebilmektedir. Yapı Kayıt Belgesinin bedelini ödeyen malik, kendi payına düşen miktarı genel hükümler çerçevesinde talep edebilmektedir. Yapı Kayıt Belgesi almayan hak sahipleri, aynı binada ya da yapıda yer alan bağımsız bölüm için düzenlenen belgeden faydalanamamaktadır. Yapı Kayıt Belgesi için ödenen tutar, bütçe çerçevesinde ilgili kuruma gönderilmektedir. İmar barışı CSB üzerinden kontrol edilebilmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi Geçerlilik Süresi

İmar barışı sebebi ile verilen Yapı Kayıt Belgesinin net bir son tarihi bulunmamaktadır. Fakat yapı yeniden yapıldığında ya da kentsel dönüşüm sebebi ile değişim göstermesine kadar geçerli olan bir belgedir. Bu iki durum haricinde bir geçerliliği bulunmamaktadır.

İmar Barışından Yararlanabilmek İçin Gerekli Şartlar

İmar barışından yararlanabilmek için bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 18 yaşını doldurmuş ya da 18 yaşından büyük olan bireyler imar barışından yararlanabilmektedir.
  • E-Devlet şifrenizin bulunması ve hesabınızın aktif durumda olması gerekmektedir.
  • E-Devlet üzerinden cep telefonu numaranızın onaylanmış olması gerekmektedir.

E- Devlet Üzerinden İmar Barışı Başvurusu Sorgulama Nasıl Yapılır?

İmar barışı başvurusu sadece e-devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru yapabilmek için izlemeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır. E Devlette imar barışı başvurusu nasıl yapılır şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelik olarak E Devlet sistemini açmanız gerekmektedir.
  • E-Devlet Girişi İçin TIKLAYINIZ
  • Sistem açıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı menüsünden ya da sağ üst köşede bulunan size nasıl yardımcı olabilirim adlı arama motorunu kullanarak imar barışına ulaşabilirsiniz. Bunun için imar barışı kayıt başvurusu ve sorgulaması yazmanız gerekmektedir.
  • Gerekli aramayı yaptıktan sonra ilgili sayfaya yönlendirileceksiniz.
  • Bu sayfa üzerinden daha önce yaptığınız başvurularınızı ve işleme alınan başvurularınızı da görebilirsiniz.
  • Yeni imar barışı başvurusunda bulunmak için sağ üst köşede yer alan yeni başvuru yazısını seçmeniz gerekiyor.
  • Yeni başvuru yazısına bastıktan sonra yeni bir pencere açılacak. Bu pencerede bilgilendirme ve onay yazısını göreceksiniz. Bilgilendirme yazısını okumanız ve onaylamanız gerekiyor.
  • Okuyup onayladıktan sonra devam et yazısına basmalısınız.
  • Açılan yeni sayfada doldurmanız gereken bazı boşluklar ile karşılaşacaksınız. Gerekli bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra devam edebilirsiniz.
  • Müracaat sahibine ilişkin bilgilerin doldurulacağı yeni bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfa üzerinden yine gerekli bilgileri doldurduktan sonra devam et butonunu takip etmeniz gerekmektedir.
  • Seçeceğiniz konut tipi ve kullanım amacına göre girişi yapılacak bilgiler farklılık göstermektedir. Son olarak ise bütün adımları tamamladıktan sonra karşınıza bir ön izleme sayfası çıkacak. Başvuru aşamasında doldurduğunuz bilgileri kontrol edebilmeniz ve bir hata varsa geri dönüp düzeltmeniz için hazırlanmış bir sistemdir.
  • Ön izlemeden kontrolünüzü yaptıktan sonra hazırladığınız belgeyi onaylamalısınız.
  • Başvurumu onayla yazısına tıkladığınız andan itibaren imar barışı başvuru formu üzerinde herhangi bir güncelleme ya da değişiklik yapamayacaksınız. Bu yüzden girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmanız gerekiyor.

İmar Barışı Başvurusu İptal Etme

İmar barışı başvurunuzu iptal etmek istediğiniz takdirde bu işlemi yine E- devlet üzerinden yapabilmektesiniz. Başvurunuz işleme alınıp ilgili kurum tarafından onaylanana kadar e- Devlet üzerinden başvurunuzu iptal edebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir