ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Devlet Memurları Ne Kadar Mazeret İzni Kullanabilir?

Devlet Memurları Ne Kadar Mazeret İzni Kullanabilir?

Devlet memurları çalıştıkları süre içerisinde çeşitli izinler kullanma hakkına sahiptirler. Devlet memurlarının ne kadar mazeret izni kullanabildikleri ve ne şekillerde bu mazeret izninden faydalanabildikleri önemlidir. Bu yazımızda devlet memurlarının hangi hallerde ya da ne kadar mazeret izni kullanabildiklerini inceleyeceğiz.

Devlet memurlarının izin kullanabilme hakları kanunlar tarafından açıklanmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurlarının mali ya da sosyal haklarına dokunulmadan mazeret izni kullanabilmelerine imkan sağlamaktadır. Devlet memurlarının mazeret izni kullanımları sırasında, fiili çalışmaya bağlı olan ödemeler dışındaki mali ya da sosyal haklarına dokunulmamaktadır, yani devlet memurları maaşları kesilmeden mazeret izinlerini kullanabilirler.

Söz konusu olan mazeret izni 657 sayılı Kanundaki 104. maddede düzenlenmiştir. 104. maddenin A bendinde doğuma bağlı mazeret izinleri açıklanmıştır, aynı maddenin B bendinde ise babalık ve ölüme bağlı kullanılan mazeret izinleri düzenlenmiştir. Söz konusu olan bu mazeret izinleri amirin takdirine bağlı değildir. 657 sayılı kanundaki 104. maddenin C bendinde ise herhangi bir mazeret sebebi belirtilmeyen izinler düzenlenmiştir.

Mazeret izinleri ilde vali, ilçede ise kaymakamın onayıyla verilmektedir. Vali ya da kaymakam mazeret izni onayını vermeden önce devlet memurunun çalıştığı kurumun amirinin onayını da almaktadır. Bunlar sonucunda devlet memuru mazeret iznini kullanabilir. Bu kişilerin tek başına mazerete izin vermesi söz konusu değildir.

10 güne kadar olan mazeret izinlerinin sebepleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda açıkça belirtilmemiştir. Söz konusu olan bu durumlar kişinin amirinin takdirine bırakılmıştır. Devlet memurunun vereceği dilekçedeki gösterdiği mazerete göre amir, mazeret iznini kabul etmektedir.

Memurlara 10 güne kadar mazeret izni verilmektedir. Memur iznini kullandıktan sonra yine mazeret edilen durumlarda kullanılmak üzere 10 gün daha mazeret izni verilebilir. Fakat ikinci 10 günlük mazeret izni devlet memurunun yıllık izninden düşülmektedir. Bu ikinci 10 günlük mazeret izni hakkı öğretmenlerde bulunmamaktadır.

Devlet memurlarının hangi durumlarda ne kadar mazeret izni kullanabilecekleri konusu önemlidir. Kadın devlet memurları doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 hasta analık izni kullanabilmektedir. Çoğul gebelik durumunda ise bu haftalara ekstra 2 hafta daha eklenmektedir. Erken doğum olursa, doğum öncesinde kullanılamayan haklar doğum sonrasında kullanılır. Eşi doğum yapan devlet memuruna ise 10 gün mazeret izni verilmektedir.

Doğum sırasında ya da doğum sonrasındaki analık izni içerisinde annenin vefat etmesi halinde, devlet memuru olan babaya talep doğrultusunda anne için sağlanan süre kadar mazeret izni verilmektedir.

Çocuğu olan kadın memura analık izin süresi bittikten sonra, ilk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ayda ise 1,5 saat süt izni verilmektedir.

Eşi ya da çocuğu ölen memura 7 gün mazeret izni verilmektedir. Memurun eşinin ya da kendisinin anne, baba ya da kardeşinin ölmesi durumunda da 7 gün mazeret izni verilmektedir.

Doğum, çocuk, evlenme ya da ölüm gibi mazeretler dışındaki herhangi bir mazeretle izin isteyen memura 10 yıla kadar mazeret izni verilmektedir.

En az %70 oranında engelli ya da hastalığı olan çocuğu hastalanan devlet memuruna, hastalık raporunun elde edilmesi halinde bir yıl içerisinden toptan ya da parçalar halinde 10 güne kadar mazeret izni tanınmaktadır. Anne ve babanın ikisi de memur ise, bu mazeret iznini aynı anda sadece birisi kullanmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.