Haberler

Borcu Olana Hastaneden Faydalanma

Ülkemizde gelir sınırı her yerde aynı değildir. Çok fazla borcu olan insanlar olduğu gibi borçsuz kişiler de vardır. Her açıdan bakıldığında çok fazla borcu olan insanların da bazı konulardan faydalanmaya hakkı olduğu görülmektedir. Bir insanın hayatındaki şüphesiz en önemli haklardan birisi sağlık hakkı ve hizmetidir. Hastalandığımızda bu hakkın hemen kullanılabilir olması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık açısından olumsuz sonuçlar görebiliriz. Günümüzde en önemli olan konulardan birisi de borcu olana hastaneden faydalanma hakkının olup olmadığıdır.

Hükümet bir kolaylık yaparak prim borcu olanların ve onların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin de sağlık hizmeti alabilmesine imkan sağlamıştır. Bu sağlanan imkana göre 60 günden az prim borcu olanların sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya devam edecektir ve böylece bu kişiler sağlık hizmetinden faydalanabilecektir.

Hükümet, açıklamasına göre prim borcu olan esnafların ve bakmakla yükümlü olduklarının sağlık hizmetlerinde yararlanma süresini Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile yılbaşına kadar uzattı. Sağlık Bakanlığı bu konuda yayınladığı bir genelge ile borcu olanın sağlık hizmetinden yararlanma olayına açıklık getirdi. Bu genelgeye göre; prim borcuna sahip olmasına rağmen, tıbbi açıdan başkasına muhtaç kişiler, trafik kazası, acil durumlar, iş kazası, meslek hastalığı, bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri ve analık hali gibi nedenlerden dolayı sağlık hizmeti almak için başvururlarsa bu hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.

Bağ-Kur, daha çok devlet ya da özelde çalışma fırsatı bulamayan kişilerin emekli olmalarını sağlayabilmek ve belirli haklardan faydalanmaları için uygulanan bir sistemdir. Özellikle sağlık hizmetlerinde bu uygulama büyük bir yarar sağlamaktadır. Ödeme yapıldığında ve emekli olunduğunda Bağ-Kurlular sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanabilmektedirler. Prim ödeyerek emeklilik haklarını kazanabilmektedirler. Bağ-Kur sigortası, kanunla ve belirli kanunların verdiği yetkilerle Sosyal Güvenlik Kuruluşları kapsamı dışında kalan, herhangi bir iş verene bağlı olmadan çalışan, kendi adına para kazanan kişilerin sahip olduğu sigortadır.

Bağ-Kur primlerini ödemeyen kişiler ise genel olarak sağlık hizmetlerini ücretli olarak alır. Kısacası sunulan indirimlerden ve belli kısmının devlet tarafından karşılandığı sağlık hakkından yararlanma hakkı bulunmaz. Bağ-Kurluların sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için 60 günden fazla ödenmemiş prim borcu bulunmamalıdır. Borç ödenmediği takdirde sağlık hizmetlerinden ve hastaneden faydalanma olanağı bulunmaz. Bu yüzden prim borçlarının ödenmesi aksatılmamalıdır.

Borcu Olan Kişi Ne Yapmalı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Bağ-Kurlu olan kişinin eğer 60 günden fazla prim borcu varsa kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanamaz. Bu yüzde Bağ-Kurlunun ilk olarak borcunu tamamen ödemesi de yeniden yapılandırılmasını istemesi gerekmektedir. Bağ-Kurlu kişi, yaşadığı yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek söz konusu olan kanun kapsamında prim borcunun taksitlendirilmesini isteyerek bu konuda dilekçe vermelidir. Prim borcu kişinin isteğine göre 36 aya kadar taksitlendirilebilmektedir.

Kişinin isteği ile prim borcu taksite bağlanmakta ve aylık ne kadar ödeyeceğini gösteren bir ödeme tablosu verilmektedir. Ödeme tablosundaki ilk taksit peşin olarak ödendiğinde; Bağ-Kurlu olan kişi ve eşi, çocukları, bakmakla yükümlü olduğu kişiler o gün itibariyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Bağ-Kur borcu olup da hali hazırda yapılandırmış olana bir kolaylık daha sunuluyor. Borçlarını taksitlendirmiş olan kişi isterse yeni çıkan torba yasada daha düşük faiz varsa yeni yasadan yararlanabilecek. Buna göre, taksitlendirilen prim borçlarında düşüş olacak ve eski yapılan taksitlendirme geçersiz sayılacak.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir