Ekonomi

7440 Yapılandırma Başvuru ve Ödeme Süreleri Tekrar Uzatıldı

13 Mart itibariyle yürürlüğe giren yapılandırma yasası, devletin birçok başlıktaki borç için yapılandırma yapmasına sebep oldu. Birçok vatandaşın da gündeminde yer alan yapılandırmayla alakalı özellikle yapılandırma başvurusu ve ödeme süreleri hakkında sorular soruluyor. 3 milyondan fazla kişinin başvurduğu yapılanmada pek çok borç grubuna yer verildi. Haberin devamını okuyarak yapılandırma başvuru ve ödeme süreleri başta olmak üzere yapılandırmaya ilişkin konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yapılandırma Ödeme Süresinde Uzatma

Devlete olan borçların yapılandırması için başvuru süresi Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 30 Haziran’a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz’a dek uzatıldı. Kararla beraber 30 Mayıs’ta sona erecek yapılandırma başvurusunun tarihi 30 Haziran’a, borçların ilk taksit ödeme süresi de 30 Temmuz’a dek uzatıldı. Peşin veya taksitle ödenebilen borçların yapılandırmasında bugüne dek 3 milyon 279 bin mükellef, 180 milyar TL’lik borç yapılandırıldı. Başvuruların ardından 4 milyon 884 bin adet yapılandırma dosyası oluşturuldu. Bu işlemlerden tahsil edilen tutar 8,2 milyar liraya ulaştı.

Yapılandırma Hangi Borçları Kapsıyor?

Ödeme ve başvuru tarihlerinin uzamasıyla birlikte başvuru yapacak birçok kişinin aklına hangi borçların yapılandırılacağı sorusu geldi. 13 Mart itibariyle yürürlüğe giren yapılandırma aracılığıyla vergi, trafik, prim, nüfus, askerlik, köprü-otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları,destekleme primi borçları ve öğrenim kredisi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor. Aynı zamanda belediyelerin emlak vergisi ve su borçları da dahil olmak üzere tüm alacakları oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da bu yapılandırma kapsamına dahildir.

GSS Yapılandırma : https://www.ssk.biz.tr/genel-saglik-sigortasi-borcu-nasil-silinir/

Yapılandırmaya Nasıl Başvuru Yapılır?

Borcu olanların merakla beklediği yapılandırma için 13 Mart’ta başlayan yapılandırmanın başvuruları ve ilk ödeme süreleri uzatıldı. Peki yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Yapılandırma başvurusu için farklı yöntemler kullanılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (www.gib.gov.tr) internet adresinden kayıt olarak veya e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapılarak bağlı olunan vergi dairesine şahsen ya da posta yoluyla başvuru yapılabilir. Ayrıca vergi daireleri aracılığıyla da başvuru gerçekleştirilebilir. Birden fazla vergi dairesine borcu olanların her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

Shares:

1 Yorum

  • Filiz sürer
    29.05.2023

    Bankalara tüketici kredisi olanlara da aynı hak tanınmış olsa rahat ederdi emekliler, çünkü herkes zorlanıyor ödemelerde hayat şartları çok ağır, 48 ay olsa bari

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir