2023 Torba Yasanın İçeriğinde Bağkur Affı, EYT 5000 Gün ve Geçici İşçi Kanunu Var mı?
Bağkur’luların merak ettiği konular arasında yer alan Bağkur tescil affı ne zaman çıkacak sorusu birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini öngören ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Nin Resmi Gazete’de yayınlanması ve yasalaşması ile 31 Aralık 2022 tarihinden önceki dönemlere ait borçlar kapsama dahil olacak. Peki, torba yasada neler var, Bağ-Kur affı var mı? Detaylara haberin devamından ulaşabilirsiniz.
Geçici İşçi Çalışma Süresinde Artış
Kanunla birlikte kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geçici işçi çalıştırma süresinde artış meydana gelecek. Buna göre geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacak.
Geçici İşçilere Müjde: Sürekli İşçi Kadrolarına Geçiş Artık Mümkün
İdare, kurum ve kuruluşlar tarafından çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları iş yerlerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya benzer pozisyonlarda bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılacak.
Gazi aylıklarında da asgari ücret seviyesine çıkış olacak
Muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Buna göre, Milli Mücadele’ye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilen Türk vatandaşlarının yanı sıra 1950’de Kore’de fiilen savaşa katılmış ve 1974’te Barış Harekatı’nda Kıbrıs’ta fiilen görev almış olan Türk vatandaşlarına, hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden 30 günlük net asgari ücret tutarında aylık bağlanacak.
Bağkur Affı Çıktı Mı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen vergi affı kanun teklifi TBMM’de görüşüldü ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi affı paketinin içerisinde sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borcu, SGK destek primi borçları, işsizlik sigortası primi borçları, idari para cezaları gibi prim borçlarına yer verildi. Ancak Bağ-kur affı veya bir diğer adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor. Son olarak 2008, 2015 ve 2018 yıllarında Bağkur prim borçlarıyla ilgili düzenleme geldi.
Vergi Affı Son Başvuru Tarihi Nedir?
Vergi affı borçları yalnızca yukarıda bahsedilen borçları değil aynı zamanda vergi, prim, idari para cezası, öğrenim kredileri, trafik cezaları gibi borçlarını da kapsıyor. Vergi affı kapsamında olan borçların yapılandırılması için başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sayfası gib.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabiliyor. Kanunda yer alan bilgiler doğrultusunda vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi olarak 31 Mayıs 2023 tarihi belirlendi.