Haberler

2017 Yılı Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları

Ülkemizde harcamaların arttırılması amacıyla, zaman zaman Merkez Bankası tarafından gecelik faiz oranlarında indirim ya da artışlar yapılmakta, bu durum da doğrudan bankaların sunduğu kredi paketlerine etki etmektedir. 2017 yılının ilk günlerinden itibaren banka kredilerindeki faiz oranlarının düşmesindeki temel neden ise bundan kaynaklanmaktadır. Özellikle konut kredilerinde uygulanan faiz indirimleri ile birlikte, %1 seviyelerinden daha düşük faiz oranlarından kişilerin kredi kullanım şansları ortaya çıkmıştır. Konut kredisi faiz oranları düştüğünden dolayı da bankalara binlerce yeni başvurunun yapıldığını belirtebiliriz.

Konut almak isteyen kişiler düşük faiz oranlarından faydalanmak için yaptıkları başvurularda, hem genel konut kredisi paketleri hem de dönem dönem özel olarak hazırlanan kampanyalı konut kredilerinden faydalanabildiklerini söyleyebiliriz. Daha açıklayıcı olması adına, 2017 yılında geçerli olan konut kredisi faiz oranları için, bankalara göre şu sıralamayı yapabiliriz.

  1. Akbank – %1,11
  2. Garanti Bankası – %1,08
  3. Yapı ve Kredi Bankası – %1,01
  4. Anadolu Bank – %1,20
  5. Bank Pozitif – %0,99
  6. Burgan Bank – %1,29
  7. Halkbank – %0,80
  8. Denizbank – %1,19
  9. ICBC Turkey (Tekstil Bank) – %1,35
  10. HSBC – %1,25
  11. Türkiye İş Bankası – %1,05
  12. ING Bank – %1,10
  13. Kuveyt Türk Katılım Bankası – %1,01

Bankaların genel olarak sunmuş olduğu ve konut kredilerinde geçerli olan faiz oranları bu şekildedir. Ancak, konut kredilerine başvuru yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken nokta ise, başvuru yapılan kredi paketinin herhangi bir kampanya sonrasında mı geliştirilip geliştirilmediğidir. Çünkü, bankaların hazırladığı konut kredisi kampanyalarında, daha düşük faiz oranları ya da kredi masrafı olarak adlandırılan miktarlarda çeşitli indirimler yapıldığını belirtebiliriz. Bundan dolayı, kredi kullanacakların sorun yaşamaması ve en uygun fırsatlardan kredi kullanabilmeleri için, genel ve özel kredi kampanyalarını incelemeleri gerekmektedir.

Başlıklar

Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Konut kredisi faiz oranları incelendikten sonra seçimini yapanların, işlemleri hızlandırabilmek ve kısa sürede evlerini satın alabilmek için bazı ön hazırlıklar yapması gerekmektedir. Bankaların geneli, aşağıda belirteceğimiz şartların sonrasında kişilere kredi sunmaktadır.

  • Öncelikle konut kredisi başvurularının, doğrudan banka şubelerine ve istenen evraklar ile birlikte yapılması gerekmektedir.
  • Banka şubelerine gidildiğinde, öncelikli olarak kredi alınarak satın alacağınız konutun tapusunu götürmelisiniz. Bunun nedeni, almaya karar verdiğiniz konutun ilk olarak krediye uygun olup olmadığının anlaşılması, sonrasında ise evin değerinin hesaplanmasıdır.
  • Tapu ile yapılan başvurularda, ilk olarak ekspertiz görevlendirilip konutun bedeli hesaplatılacaktır. Başvuru için miktar da ekspertizin ev için belirlediği değer olarak belirlenecektir.
  • Bankanın hazırladığı kredi paketine göre, konutun ekspertiz raporu değerinin tamamı ya da %80’ine kadar konut kredisi kullanabilme hakkına sahip olabilirsiniz.
  • Kredi başvurusu onaylandıktan sonra, alacağınız konutu bankaya ipotek ettirmek için notere gitmeniz gerekecektir. Burada banka tarafından belirlenen görevli ile evi satın alacak kişi noter huzuruna giderek ipotek işlemlerini yapacaktır. Noterde gereken resmi işlemler yapıldıktan sonra ise, onaylanan kredi teslim edilecektir.

Konut kredisi faiz oranları ve konut kredisi alım süreci hakkında bilinmesi gerekenleri bu şekilde sıralayabiliriz.

Kimler Konut Kredisi Alabilir?

Başvuru işlemlerinde tapu ile yapılan işlemlerin beraberinde, gelir belgesi ve ikametgah bilgilerini içeren resmi belgeler dahilinde işlemler yapılacaktır. İstenen evraklar tamamlandıktan sonra, kişiler için risk raporu yani banka sicili sorgulaması yapılacaktır. Önceden kullanılan kredi paketleri, ödeme alışkanlıkları ve kredi notları hakkında yapılan inceleme sonrasında, kişilerin konut kredisi almaya uygun olup olmadıkları belirlenecektir. Son olarak, konut kredisi alacak kişilerin, 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir